«Поліс. Все про вибори на Чернігівщині» - під такою назвою 2 серпня представники Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень презентували веб-ресурс в Чернігові. Родзинкою цього медіа-майданчику є однин з засобів поширення інформації щодо результатів спостереження – інтерактивна карта на основі інтернет-платформи «Ushahidi», де всі охочі зможуть особисто розмістити інформацію про окремі аспекти політичного життя регіону. http://polis.cn.ua

Згаданий захід у стінах однієї закладу Чернігова зібрав представників різних політичних сил, засобів масової інформації, громадських активістів, експертів та державних діячів. Приводом для цього стало не тільки обговорення результатів соціологічного дослідження щодо головних проблем, які хвилюють виборців 205-го виборчого округу, але й презентація нового сайту Чернігівщини. Тепер про політичні акцій та події, порушення виборчого законодавства, застосування адміністративного ресурсу може повідомити кожен. Механізм налагоджений наступним чином. За допомогою СМС-повідомлення на спеціальний номер, меседжа на поштову скриньку або заповнення форми зацікавлені особи можуть розмістити політичну інформацію. Такого роду новини піддаються адмініструванню модератора сайту.

Володимир Поліщук, кандидат в народні депутати по одномандатному виборчому мажоритарному округу № 206 від Об’єднаної опозиції:

«Думаю, будемо користуватися даним ресурсом та активно розміщувати різного роду інформацію. Адже треба оприлюднювати якісь негативні речі та поширювати позитивні моменти. Ідея в цілому мені подобається».

Сергій Соломаха, заступник голови Чернігівської обласної організації Української народної партії:

«Жартуючи, скажу, було б краще, якщо за повідомлення знімалося би 20 грн., а ці кошти йшли на розвиток громадянського суспільства. Цікава ідея, але ж іншого боку цей медіа-майданчик розрахований тільки на людей, які хочуть безпосередньо або опосередковано брати участь у виборах. На Чернігівщина, на жаль, це досить обмежене коло людей. Цей проект більше розрахований на всеукраїнський рівень. Особисто я буду користуватися цим сайтом. І це в більшості залежить від того, де я опинюся на виборах. Якщо я випадково потраплю в окружну комісію, тоді активно буду публікувати свої матеріали».

Андрій Подорван, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

«Так як органи державної влади зацікавлені в проведенні чесних та прозорих виборів, ідея з сайтом непогана. І наше управління буде також користуватися цим ресурсом у своїй моніторинговій діяльності. Не хотілося б тільки, що цей ресурс став інструментом лише штабістів, а був доступний для широкого загалу. Тому не раджу робити навігацію надто складною для пересічного громадянина».

На думку Громадянської мережі ОПОРА, даний ресурс може стати ефективним інструментом інформаційного супроводу виборчих перепитій та висвітлення окремих моментів виборчої кампанії на Чернігівщині. Тим більше, інформація, що готується активістами мережі, вже розміщена на цьому сайті. 

Ольга Різенко
прес-секретар
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.