Всеукраїнське об’єднання «Свобода» провела свій передвиборчий з’їзд 1 серпня. Учасниками заходу стали 492 делегати з усіх областей України – зал «Київпроекту» був переповнений. Ключові питання порядку денного: затвердження передвиборчої програми партії та висунення кандидатів в депутати в багатомандатному та одномандатних виборчих округах. Захід носив цілком публічний характер – жодних проблем ані з акредитацією, ані з доступом до приміщення з’їзду в громадських спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА не виникло. Захід «Свободи» більше нагадував багатолюдне народне віче. Тут були і пісні УПА, які виконував увесь зал, і море вишиванок, і торгівля літературою та агітаційною атрибутикою, і виступи представників української діаспори, і тривале обговорення передвиборної програми партії, і колективне коригування списку кандидатів в депутати.

Делегати З’їзду ВО

Не обійшлося без традиційної право-радикальної риторики, покликаної підтримувати в тонусі партійну аудиторію: «Наша загальна перемога – це Велика Україна» (Олег Тягнибок), «Ми пересаджаємо і перестріляємо цих уродів» (Андрій Іллєнко). Показово, що все це урочисте дійство формально охороняли (стояли на вході) лише троє партійців «Свободи».   

Не обійшлося без традиційної право-радикальної риторики, покликаної підтримувати в тонусі партійну аудиторію

Поряд з тим, організаторам заходу вдалося виконати ключові процедурні вимоги, щодо забезпечення легітимності передвиборного партійного з’їзду. На початку відбулося обрання голови, секретаря, членів лічильної та редакційної комісій. А також затверджено порядок денний з’їзду. Після цього, головуючий Олег Тягнибок перейшов до презентації передвиборчої програми партії з довгою назвою: «Своя влада, своя власність, своя гідність на своїй Богом даній землі». Головною проблемою, з якою зіштовхнулися розробники програми стало законодавче обмеження щодо об’єму тексту документу на рівні 7 800 знаків. З огляду на це, свободівцям довелося майже в десять разів зменшити свою політичну декларацію «Програму захисту українців». Обговорення передвиборчої програми «Свободи» звелося до висловлення рядовими партійцями численних конкретних пропозицій, які необхідно було обов’язково включити до презентованого тексту. Однак більшість з них прогнозовано було відхилено головуючим, на тій підставі, що існуючий текст документу вичерпав ліміт знаків і не може бути розширений.   

Далі справа дійшла до основної теми зібрання – затвердження кандидатів в депутати. Олег Тягнибок нагадав присутнім, що виходячи з нещодавніх домовленостей з ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» в загальнодержавному окрузі йде окремим списком, натомість в одномандатних округах узгоджує своїх кандидатів в пропорції – 35 від ВО «Свобода» і 190 від ВО «Батьківщина».

Олег Тягнибок

Висунення в одномандатних мажоритарних округах відбувалося шляхом зачитування прізвищ 35 кандидатів і представлення їх на сцені. Після цього делегати з’їзду проголосували за увесь список вцілому, попри формальну вимогу законодавства голосувати по кожному кандидату мажоритарнику окремо. 35 кандидатів-мажоритарників «Свободи» було рівномірно розподілено по усіх регіонах України (1-2 кандидати на область). Винятком є Львівська область, де свободівці  балотуватимуться аж в чотирьох одномандатних округах. Зокрема в окрузі №125 кандидуватиме брат лідера партії Андрій Тягнибок.

Висунення кандидатів в загальнодержавному окрузі відбувалося за схожою процедурою. Однак процес був розділений на дві частини. Спочатку головуючий зачитав прізвища перших 37 кандидатів партійного списку і запросив їх на сцену. Потім було лише зачитано (без представлення) прізвища усіх решти з 225-ти кандидатів. Така форма висунення демонструвала те, що перші 37 прізвищ розглядаються лідером партії як ключові претенденти на перемогу. Щоб реалізувати цей намір партії необхідно отримати близько 16% голосів виборців, що значно перевищує сьогоднішній рейтинг «Свободи». Після зачитування усього списку кандидатів, делегати з’їзду мали можливість висловити свої зауваження. Більшість їх стосувалася технічних неточностей – неправильне написання прізвища або подвійне внесення кандидата в список. Всі зауваження зразу враховувалися головуючим – кандидат, якого двічі згадали у списку викреслювали на користь вищої позиції, а на звільнене місце вносився кандидат з резервного списку. Після цього, делегати з’їзду проголосували за увесь список кандидатів в багатомандатному виборчому окрузі.     

Очолив партійний список Олег Тягнибок, другу позицію віддали народному артисту України, депутату Київської обласної ради Богдану Бенюку, третім йде ще один депутат Київської обласної ради Андрій Мохник, журналіст і голова Сумської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Мірошніченко має четвертий номер. Замикає першу п’ятірку «Свободи» професор, доктор юридичних наук Олександр Шевченко. З перших 50-ти прізвищ четверта частина (14 осіб) представляють Львівщину – депутати Львівської міської та обласної рад.  Кандидати від ВО

Окремим рішення делегати з’їзду призначили Олега Махніцького (депутат Львівської обласної ради, номер 21 в списку) уповноваженим представником ВО «Свободи» в ЦВК.

Не обійшлося й без креативних сюрпризів: Олег Тягнибок запропонував створити «Фонд захисту українських дітей», до якого майбутні народні депутати від «Свободи» зобов’язані відраховувати 10% своєї щомісячної зарплатні. Всі делегати одностайно проголосували за це рішення. 

Фото із сайта ВО "Свободи"