Сумчанин Олег Медуниця, який нині очолює неурядову організацію "Бюро аналізу політики", знаний як активний учасник Революції на граніті, Помаранчевої революції та громадський діяч. В часи президентства Віктора Ющенка він встиг побути чиновником: був заступником голови Сумської обласної державної адміністрації Миколи Лаврика. Об’єднана опозиція висунула його кандидатом в депутати по округу №157.

- Як Ви оцінюєте результат з’їзду Об’єднаної опозиції?

Я думаю, що результат з’їзду Об’єднаної опозиції поставив якісь питання, були незадоволені деякі люди результатами цього з’їзду: хтось не побачив своїх прізвищ на тих округах, на яких хотів, хтось не побачив себе на якихось місцях в виборчому списку. Але на це і є Об’єднана опозиція, щоб об’єднувати різні політичні сили з різними амбіціями. Тому, внутрішньо опозиційний діалог проходить не тільки в межах Об’єднаної опозиції, але й з Всеукраїнським об’єднанням «Свобода» і з партією «УДАР». Я не виключаю, що можуть бути  зміни під час перебігу передвиборчої кампанії, наприклад по людям, які будуть іти по мажоритарних округах. Можуть бути якісь об’єднання та зміни у вигляді зняття когось на користь когось.

Олег Медуниця

Якщо говорити по своєму  округу, то тут також були претенденти. Їх було небагато. Цей процес не набував скандального розголосу, а протікав в межах внутріполітичного діалогу. Об’єднана опозиція визначила, що кандидатом об’єднаної опозиції по місту Суми буду я.

- Як Ви оцінюєте шанси опозиції на Сумщині?

Мінімальний процент, який може бути взятий Об’єднаною опозицією, це 30%. Це той результат, який ми зараз спостерігаємо на рівні міста Суми. Більшою мірою цей результат залежить не від стратегії діяльності Об’єднаної опозиції в Сумській області, а від того, наскільки опозиція зможе зберегти результат волевиявлення в день голосування і потім до його закріплення в рішеннях окружних виборчих комісій. Це буде головне питання для Об’єднаної опозиції. Навряд чи провладні політичні сили зможуть кардинально наростити свій рейтинг, який за нашими даними, комуністи плюс Партія регіонів, становить не більше 20-22 відсотків у Сумській області.

Це немало. Але в місті Суми – не більше 15%, північні регіони – трошки більше. Головне питання – наскільки ми дозволимо владі переписати результати виборів або сфальсифікувати їх. Фактично влада свою кампанію проводить в умовах безмежного фінансового ресурсу. Тому, це суттєво може вплинути на підбиття підсумків виборів.

- А де саме Ви очікуєте найбільші фальсифікації?

Це всі без виключення сільські райони, Недригайлівський, наприклад.

У великих містах влада не зможе переписати протоколи

- Чи залежить це від конкуренції між кандидатами в депутати?

Ні, не залежить. Стратегія опозиції буде дуже проста: прив’язати провладного мажоритарника до рейтингу Партії регіонів. Тобто опустити його рейтинг. Стратегія партії влади буде навпаки – там де є авторитетні мажоритарники – підтягнути рейтинг партії до їх особистого рейтингу. Якщо цього не вийде, то будуть задіяні технології, які дозволяють змінити результат виборів. Хоча у великих містах влада не зможе переписати протоколи.

Я думаю, що провладні кандидати і Партія регіонів робитимуть якісь заміри перед виборами, які будуть визначати стратегію їх діяльності. Там, де не треба фальсифікувати вибори, вони не будуть нічого робити, а де треба – будуть зважувати наскільки там сильне спостереження від опозиції, наскільки опозиція дасть владі змінити результати виборів.

- В чому буде полягати стратегія Вашої кампанії?

Щоб провладний кандидат виграв по місту Суми, йому треба буде дискредитувати опозиційного кандидата в тому числі за допомогою використання так званого чорного піару

Я думаю, що в місті Суми опозиційні сили не мали сильних кандидатів з рейтингом на рівні хоча б 20%. Натомість опозиційні настрої в Сумах переважають. Тому завдання будь-якого опозиційного кандидата, моє зокремаі, – прив’язати себе до рейтингу об’єднаної опозиції, який в Сумах досить високий. Плюс не дати владі дискредитувати опозиційного кандидата. Очевидно, щоб провладний кандидат виграв по місту Суми, йому треба буде дискредитувати опозиційного кандидата, в тому числі за допомогою використання так званого чорного піару.

Я вчора почитав на форумах перші результати обговорення своєї кандидатури і пригадав час, що фашистом мене називали коли Володимир Щербань був при владі і я підтримував рух сумських студентів проти об’єднання вузів. Зараз ця тема нацизму, фашизму знову піднімаються. Очевидно, на ній провладні штаби та кандидати будуть спекулювати.

- Який опонент є для Вас найбільш зручним чи незручним?

Я би не хотів оцінювати своїх опонентів. Я думаю, що Партія регіонів підтримає тут сильну кандидатуру, можливо, вона не підтримає цю людину публічно, але конкретними діями. Будь-якому кандидату, якого буде висунуто від Партії регіонів, надзвичайно важко буде отримати перемогу в такому місті як Суми. Бо тут є дуже серйозне і обґрунтоване упередження до цієї політичної сили, яку, я вважаю, слід взагалі заборонити в Україні.

- А міський голова Геннадій Мінаєв?

Подивимось, чи піде міський голова. Якщо піде Мінаєв на вибори і буде балотуватися самовисуванцем, то я прийму цей виклик і буду боротися з таким сильним кандидатом.

Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
тел.: +38 066 305 51 90;
 
За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.