З’їзд Партії регіонів пройшов в умовах надмірних заходів безпеки та неповноцінного доступу на партійний захід представників ЗМІ та громадських організацій. Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що ці обмеження негативно вплинули на забезпечення суспільства повною інформацією про перебіг та результати роботи з’їзду.  Процес висування кандидатів у народні депутати України від цієї політичної сили не тільки не передбачав їхнього публічного обговорення, а й не супроводжувався оголошенням перед делегатами їхніх прізвищ. Партія регіонів скористалась прогалинами Закону України «Про вибори народних депутатів України», який зараз не встановлює детальних вимог до порядку проведення партійних з’їздів. Втім, засади демократичної публічної політики, зокрема в аспекті функціонування політичних партій, не повинні обов’язково регулюватися законами. Усі політичні сили мають усвідомлювати, що не лише законодавство, але насампеDSC_0649ред повсякденна прозора діяльність партій і кандидатів є обов’язковими умовами демократичних виборів.

Громадянська мережа ОПОРА, здійснюючи загальнонаціональну кампанію спостереження на виборах народних депутатів України, мала намір відвідати передвиборчі з’їзди усіх провідних політичних сил. Спостерігачі ОПОРИ мали дати незалежну оцінку якості процедур, які застосовувалися на партійних заходах. На жаль, не усі політичні сили забезпечили повноцінний доступ громадських спостерігачів на свої партійні з’їзди.

30 липня 2012 року у Києві відбувся з’їзд Партії регіонів, на якому були висунені кандидати від цієї політичної сили у загальнодержавному багатомандатному окрузі та одномандатних виборчих округах. Громадянська мережа ОПОРА заздалегідь проінформувала центральний офіс Партії регіонів про свій намір відвідати її з’їзд. ОПОРУ цікавило, чи забезпечені делегати проектами рішень з’їзду, чи є реальна можливість ініціювати обговорення питань порядку денного, чи адекватною є робота мандатної та лічильної комісій з’їзду тощо. Втім, спостерігачам ОПОРИ було запропоновано лише відвідати прес-центр з’їзду, що унеможливлювало спостереження за важливими аспектами партійних процедур і дозволяло спостерігати лише за режисованим телевізійним шоу. DSC_0635

У зв’язку із вищенаведеними обставинами, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ мали можливість лише фіксувати процеси, які відбувались біля Міжнародного виставкового центру (м.Київ). У приміщенні цього центру в надзвичайних умовах охорони безпеки відбувався з’їзд Партії регіонів. Учаснику з’їзду необхідно було подолати три ешелони державної охорони, щоб потрапити в приміщення, де відбувається публічний захід. Охорону з’їзду Партії регіонів здійснювали працівники Управління державної охорони, спецпідрозділу «Беркут» та невідомі особи у цивільному одязі. Жоден із відвіданих громадськими спостерігачами передвиборних з’їздів не супроводжувався такими безпрецедентними заходами безпеки. Попри те, що в цих з’їздах теж брали участь народні депутати і ключові посадові особи держави. 

DSC_0644Спостерігачі ОПОРИ зафіксували проблеми доступу  делегатів  та запрошених осіб  на з’їзд Партії регіонів. Надмірні заходи безпеки не дозволяли учасникам з’їзду вільно заходити та повернутися у приміщення, де проходив  партійний захід.  Делегати з’їзду, які  незначно запізнились на його офіційний початок, не мали жодної можливості потрапити у приміщення Міжнародного виставкового центру та виконати покладені на них обов’язки.

З’їзд Партії регіонів транслювався на державному телеканалі - «Перший національний» . Лише за допомогою цього інформаційного ресурсу спостерігачі ОПОРИ  мали можливість аналізувати якість застосування окремих процедур висунення кандидатів у народні депутати України.

На з’їзді Партії регіонів прізвища кандидатів у загальнодержавному  багатомандатному окрузі та одномандатних виборчих округах  перед голосуванням не оголошувались та не обговорювались. За повідомленнями ЗМІ  та заявами окремих членів Партії регіонів, не усім делегатам з’їзду  були роздані списки кандидатів у народні депутати України, які без оголошення прізвищ виносились на голосування.