Лише один із семи одномандатних виборчих округів Хмельниччини виявився перенасиченим від «засвічених» потенційних кандидатів у депутати Верховної Ради України. Об’єднана опозиція першою назвала своїх висуванців-мажоритарників, поступившись одним із округів голові регіональної організації ВО «Свобода» Ігорю Сабію. Втім, не стало інтригою зволікання Партії регіонів із розкриттям прізвищ своїх кандидатів. Вони самі за себе заговорили, подекуди ще до затвердження територій округів Центральною Виборчою Комісією.

Округ №189 із центром у Красилові, який для старту в парламент отримав лідер націоналістів з мандатом депутата обласної ради Ігор Сабій, уже декілька місяців ретельно обробляє депутат обласної ради Віталій Олуйко, член Партії регіонів. Найбільш насиченим є округ №191 із центром у Старокостянтинові, де виборчу кампанію ще до її початку розгорнув голова обласної ради, регіонал Микола Дерикот. Крім нього, тут змагатимуться депутати облради Валерій Мурза (Об’єднана опозиція) і Микола Гнатюк ("УДАР"), народний депутат України Василь Шпак, колишній міністр і Дніпропетровський губернатор Віктор Бондар та лідер комуністів Хмельниччини Ігор Корнійчук.

У ВО №193 без голови Кам’янець-Подільської міської організації Партії регіонів, депутата облради Володимира Мельниченка, судячи з повідомлень кам’янецьких газет та інтернет-ресурсів, як мовиться, сонце не сходить. Інколи навіть у господарських нарадах, які він проводить з місцевим активом та посадовцями, голова райдержадміністрації чи міський голова – просто учасники. Наразі відомо про одного опонента Мельниченка – колишнього голову Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Ростислава Ярему, який представляє Об’єднану опозицію.

Інші округи своєю нав’язливою благодійністю задобрюють крупні бізнесмени, яких покровительствує Партія регіонів. Про них сказав голова обласного виборчого штабу ПР Михайло Войтюк. Власник мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр-К» Олександр Герега вже на новорічно-різвяні свята обдаровував школярів і дошкільнят Волочиського району, сподіваючись, що він увійде до «його» виборчого округу. Тепер він зосередився на ВО №192 з центром у Дунаївцях, де суперничатиме з Мирославом Мусієм від об’єднаної опозиції. Співвласник «Брокбізнесбанку» й агрохолдингу «Сварог Вест Груп» Сергій Буряк матиме сприяння регіоналів в окрузі №190 з центром у Шепетівці. Частину голосів виборців округу отримає славутський міський голова Василь Сидор.

Двоє провладних кандидатів схрещують списи в окрузі №188. Голова Хмельницької райдержадміністрації Віктор Коліщак та депутат обласної ради і член Народної партії Сергій Лабазюк готувалися до іншої нарізки виборчих округів. Якщо їхньої суперечки не припинять згори, опозиційний депутат Хмельницької райради Дмитро Беспалов вестиме передвиборчу боротьбу з обома, менше потерпаючи від ударів виборчих технологій, спрямованих ними один проти одного.

Інтрига затяглася в обласному центрі. Об’єднана опозиція зробила ставку на народного депутата України трьох скликань Олега Лукашука (БЮТ). Схоже, у переліку підопічних Партії регіонів опиниться ще один бізнесмен. Зовсім нещодавно хмельничани довідалися, що колишній «нашоукраїнець», президент пивоварної корпорації «Оболонь» Олександр Слободян – їхній земляк, маючи виробництво як у Красилові, так і в Чемерівцях (разом із його рідним Городоцьким районом входять до округу, очоленого Олександром Герегою), розгорнув кампанію в обласному центрі, переконуючи городян у добрих намірах із сіті-лайтів, через власний інформаційний бюлетень та зі сторінок місцевих газет. Демонструючи свої зв’язки і можливості, він підкреслює, що притягнув у місто кілька мільйонів гривень із обігових коштів «Укрзалізниці» на спорудження тунелю в залізничному насипі, який скоротить шлях частині жителів міста до відомого гутрово-роздрібного речового ринку.

За коментарями звертатись:
Наталія Шмурікова,
координатор кампанії громадського спостереження за парламентськими виборами у Хмельницькій області
063 647 76 45
 

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.