Професор Преображенський із роману Булгакова «Собаче серце» радив не читати до обіду радянські газети. В сучасних умовах цю думку можна розширити та порадити не читати політичні новини в газетах та інтернеті, не дивитися політичні програми та новини по телевізору й не слухати їх по радіо. Адже малоймовірно, що знайдете там об’єктивну інформацію. А зі своїми електоральними симпатіями краще визначитися завчасно. Бо де гарантія, що у своєму виборі ви не будете керуватися тією інформацією, які вправні політтехнологи «поклали» вам до підсвідомості?

Що ближче до виборів, то частіше політики намагаються з’являтися на шпальтах газет, на екранах телевізорів та комп’ютерів. Найпростіший для них спосіб пробитися до виборців через ЗМІ – купити замовний матеріал під виглядом редакційного, а простіше кажучи, розмістити джинсу.Sym

Напевно кожен знає що значить це сленгове слово медійної спільноти. Його синонім – «прихована реклама».

Як розрізнити джинсу?

Стаття перша Закону України «Про рекламу» чітко дає визначення терміну: «прихована реклама - інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій».

Політичну джинсу розрізнити одночасно і просто, і складно. Прес-служби політиків старанно маскують замовні матеріали під суспільно-важливі новини та статті. Тому можна дати пораду: вважати джинсою всі матеріали, де є емоційно забарвлені згадки політичних партій та кандидатів у депутати. При чому, згадки можуть мати як позитивне, так і негативне забарвлення. Запитайте себе: чи став би телеканал, газета, радіостанція, інтернет-портал робити матеріал про цю подію та цю людину, якби їм не заплатили гроші?

Запитайте себе: чи став би телеканал, газета, радіостанція, інтернет-портал робити матеріал про цю подію та цю людину, якби їм не заплатили гроші?

Яскравий приклад: ТРК «Відікон» робить сюжет про те, що Олександр Волков (ВО «Батьківщина») подарував громаді Білопілля сертифікат на дитячий майданчик. Сюжет вийшов у блоці новин без помітки про рекламу.

А тепер дайте собі відповідь на просте питання: чи став би телеканал витрачати кошти на поїздку знімальної групи до Білопілля на свято Івана Купала із власної ініціативи? І чи факт вручення сертифікату був найбільш цікавою подією з тих, що сталися того дня?

Не гребують проплаченими матеріалами ні представники влади, ні опозиційні сили. Звісно, опозиціонерам закрито доступ до багатьох, наприклад, комунальних ЗМІ, але у комерційних активно користуються цим методом агітації.

Ми проаналізували свіжі номери найбільш тиражних у Сумській області газет: «Панорама», «Ваш шанс», «Данкор» і у кожному з них були матеріали, які можна запідозрити у «джинсовості». Газети приховано рекламували об’єднану опозицію, народного депутата Олега Ляшка, фонд ймовірного кандидата від Партії регіонів по округу №158 Олександра Костенка, Наталію Королевську з її проектом «Україна – Вперед!», Комуністичну партію України.SUMY

Ще один спосіб розрізнити джинсу – зазвичай такий матеріал відрізняється від редакційних. Наприклад, якщо газета російськомовна, а раптом у рубриці «Політика» з’являється повідомлення про роботу політичної сили українською мовою, то це 100% джинса.

Якщо газета російськомовна, а раптом у рубриці «Політика» з’являється повідомлення про роботу політичної сили українською мовою, то це 100% джинса

Буває й так, що прес-службам ніколи або ліньки писати різні матеріали для різних ЗМІ, от і виходять в газетах одне і те ж «редакційне» повідомлення.

Також однією з ознак проплаченого матеріалу може бути «звернення громадян», «листи в редакцію» тощо. При цьому, зазвичай не вказуються імена громадян, які звернулися. Яскравий приклад: в газеті «Ваш шанс» від 18 липня вийшла новина: «У общественников – свой кандидат», в якій сказано «О своих претендентах начинают заявлять партии, но общественники, ветераны, спортсмены, люди с ограниченными возможностями выбирают и выдвигают своих кандидатов – тех, кто помогает и поддерживает на деле. В Сумах более 30 общественных организаций обратились с письменной просьбой представлять Сумщину в парламенте Украины Анатолия Епифанова». Правда, які саме «общественники» хочуть бачити кандидатом в народні депутати ректора Української академії банківської справи, почесного громадянина м. Суми та члена фракції Партії регіонів у Сумській обласній раді не сказано.

Коли джинса переплітається з адмінресурсом

Комунальні ЗМІ знаходяться в найбільш залежному становищі: з одного боку на них тиснуть співзасновники – районні державні адміністрації, ради, а з іншого – вони не можуть заробити на розміщенні джинси від опозиції.

Тому й бачимо, що що ближче до виборів, то частіше залежні ЗМІ стають рупором провладних сил. І якщо раніше вони повідомляли про успіхи влади в цілому, то тепер все частіше розповідають і про її партію. Наприклад, у Недригайлівській районній газеті «Голос Посулля» ввели спеціальну рубрику «Політичне життя» і у номері від 18 липня 2012 року в матеріалі «Йдуть на вибори щоб перемогти» повідомили подробиці конференції Недригайлівської районної організації Партії регіонів. Цей звіт із конференції надзвичайно показовий, адже порушує не лише стандарти журналістської етики, але й є яскравим проявом медійного адміністративного ресурсу, а фразу: «Олексій Корнев упевнений, що сьогодні людям ні за кого голосувати, крім як за Партію регіонів» можна вважати прямою агітацією.Symu

Ще далі пішла газета «Кролевецький вісник», де у номері від 20 липня на першій шпальті також детально розказали про конференцію районної організації Партії регіонів, використавши логотип партії. На другій шпальті під рубрикою «За ініціативи Партії регіонів» йдеться про вручення жителям Кролевеччини тюнерів для цифрового телебачення працівниками «Укрпошти». На запитання «а до чого тут Партія регіонів» у тексті є відповідь: «Організація цієї роботи на Кролевеччині постійно під контролем органів влади, РО Партії регіонів, значною мірою покладається і на сільські ради».

Передвиборна гонка офіційно розпочалася й можна з упевненістю сказати, що кількість джинси в ЗМІ буде збільшуватися. Будьте пильними і не дайте ввести себе в оману!

За коментарями звертайтесь:

Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
тел.: +38 066 305 51 90;

 

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.