Волинська незалежна медіа-профспілка вимагає у керівництва Об’єднаної опозиції відмінити рішення про висування Ігоря Гузя кандидатом по мажоритарному округу за те, що він образив журналістку.

Причиною такого обурення стали некоректні вислови кандидата у народні депутати по виборчому округу № 21Ігоря Гузя, висунутого ВО «Батьківщина», до редакторки інтернет-видання «Волинський інформаційний портал» Ольги Булковської в соціальній мережі Facebook.Волинь

Депутат образив журналістку, висловившись грубо. «Шановна, пані Ольго, дивлячись на Вашу аватарку, я розумію, що Вам критично чогось не вистачає. Ну, наприклад, аби Вас з ходу хтось послав на три літери. І не тому, що Ваша писанина комусь заважає, а так для профілактики. Якщо оце дійсно так, то свистіть, може стану при нагоді», - заявив Гузь співбесідниці.

У відповідь на таку поведінку Ігоря Гузя представники Незалежної медіа-профспілки вирішили захистити журналістку і 31 липня оприлюднили офіційне звернення. «Висловлювання Ігоря Гузя суперечать як загальноприйнятим нормам культури спілкування, так і етиці політичного діяча. Отже, цим самим він не лише образив честь, гідність і ділову репутацію журналіста, а ще й зганьбив політичну силу, яку представляє на Волині, та орган місцевого самоврядування», - пишуть у зверненні журналісти.

У тексті представники медіа-профспілки також вимагають у всеукраїнського (Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова) та обласного керівництва Об’єднаної опозиції оцінити поведінку Гузя та відмінити рішення про висування його кандидатом-мажоритарником від ВО «Батьківщина» по округу із центром у місті Ковель.

А у голови Волинської обласної ради Володимира Войтовича просять розглянути поведінку Ігоря Гузя як депутата облради на засіданні постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю.

Ольга Булковська у коментарі ОПОРІ висловилась щодо поданого звернення медіа-профспілки коротко. «Моя позиція повністю збігається із заявою профспілки», - констатувала вона.

 Сам же Ігор Гузь, який згодом попросив вибачечення перед журналісткою у соціальній мережі Facebook того ж дня, так прокоментував звернення медіа-профспілки. «Я вже вибачився перед цією персоною, тому що будь-яка людина, зокрема і, перш за все, депутат, повинна стримувати свої емоції. Відповідно, сталось так, що я їх не стримав. Я вважаю, що достатньо того, що я вибачився. Журналісти чи окремі журналісти мають право апелювати до кого завгодно і мають право вимагати те, що вони хочуть. Це їхнє право. Моя справа – визнати свою помилку. Я вважаю, що це нормально. Так має вчинити будь-яка людина», - сказав Ігор Гузь.Гузь образив журналістку

«Таким чином, журналістський колектив проявив свою солідарність із колегою і публічно став на її захист. Разом з тим, дивує, до певної міри, радикальність вимог журналістської організації, яка вирішила вимагати припинення участі політика у виборчій кампанії, що є в цьому випадку певним перебільшенням. Подальше розгортання цього скандалу, що розгорівся довкола некоректного спілкування депутата і журналіста, може мати певний вплив на виборчу ситуацію в області. Зокрема, цей випадок може бути використаний опонентами опозиціонера у боротьбі за Ковельський округ», - прокоментував ситуацію координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Марія Доманська, регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.