31 липня у Києві відбувся з’їзд «Єдиного центру», під час якого розглядались питання підготовки до парламентських виборів. У цілому партійний захід пройшов в межах демократичних практик, із детальним дотриманням формальних процедур.  За часом з’їзд тривав лише годину, але невелика кількість кандидатур у народні депутати України дозволяла  розглянути рішення про їх висунення у оптимальному режимі.

DSC_0686

Ця політична сила прийняла рішення про висунення своїх кандидатів у дев’яти виборчих округах. Питання про формування списку у загальнодержавному багатомандатному окрузі не розглядалося, оскільки партія вирішила відмовитись від цієї форми участі у виборах.  На парламентських виборах «Єдиний центр» буде вести передвиборчу кампанію переважно у Закарпатській області. Із 9 підтриманих з’їздом кандидатур, 4 працюватимуть у виборчих округах цього регіону. Політична сила має намір також підтримувати окремих самовисуванців. З’їзд  «Єдиного центру» формально не завершився, оскільки  ця політична сила залишила за собою право додатково висунути кандидатів після того, як будуть відомі прізвища конкурентів в окремих округах.  Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога прийняв остаточне рішення про роботу у Верховній Раді України.

31 травня у готелі «Русь» (м. Київ) відбувся ІХ з’їзд  політичної партії «Єдиний центр», який тривав із 11 до 12 год. Від регіональних організацій висунуто 150 делегатів, з  яких  127 взяли участь у з’їзді. Партійній захід проводили лідери «Єдиного центру»:  перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби Ігор Попов та директор Інституту глобальних  стратегій Вадим Карасьов.

DSC_0748Специфічною особливістю цього з’їзду було детальне відтворення  процедур, які встановлені статутом «Єдиного центру». На початку роботи делегатами було створено мандатну та лічильну комісію. Голова мандатної комісії презентував аналіз персонального складу делегатів (за статтю, рівнем освіти, наявність наукових звань тощо), що рідко практикується на подібних заходах. Лічильна комісія оголошувала результати по кожному проголосованому питанню. По змінам кількості мандатів, які брали участь у голосуванні, можна  було визначити, що підрахунок проводиться реально. Делегати з’їзду були забезпечені проектами рішень, які виносились на голосування.

З’їзд «Єдиний центр» розглянув три основних питання: про суспільно-політичну ситуацію в Україні, про участь партії у виборах  до Верховної Ради України та висування кандидатів у одномандатних виборчих округах.

Із основною доповіддю виступив лідер партії «Єдиний центр»,  міністр надзвичайних ситуацій України  Віктор Балога. На початку свого виступу він подякував усім членам партії, які залишились у політичній силі та «не піддались політичній кон’юктурі». За словами Балоги, Верховна Рада України втрачає свою роль, а парламентська робота нівелюється.

Віктор Балога підкреслив, що жоден із депутатів Єдиного центру не голосував за «харківські угоди» та мовний законопроект. «Не має жодної особи, яка може змінити нашу позицію. «Єдиний центр» не увійшов у жодні політичні коаліції та не має наміру це робити»,- заявив  Балога.  Не дивлячись на критичні оцінки діяльності провладних та опозиційних партій,  лідер єдиноцентристів  залишив за собою право співпрацювати із «конструктивними» силами.  «Ми підтримуємо Президента України у реформуванні країни. Я підкреслюю: «у реформуванні», - сказав міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.

Партійний лідер згадав місцеві вибори 2012 року. За словами політика, його партія їх проводила в умовах жорсткого пресингу, а офіційні результати голосування за «Єдиний центр» були значно нижчі, ніж реальна підтримка виборців.   На парламентських виборах 2012 року Балога обіцяє «брати» виборців не обсягами виборчих бюджетів, не продуктовими наборами, а переконаннями.

 Після виступу  Віктора Балоги до мікрофону виходили  інші лідери партії «Єдиний центр». Зокрема, директор Інституту глобальних стратегій Віктор Карасьов заявив, що мажоритарна складова виборів дає шанс для оновлення українського парламентаризму. На думку політолога,  в Україні наступила криза партій, які будуються «зверху», а тому  необхідно переглядати підходи. Політолог запропонував свою версію політичних гасел для «Єдиного центру» - «Зберегти  Україну» та «Владу народу-власність громадянам».  Карасьов  також розвинув тези свого однопартійця Віктора Балоги про пріоритетність балотування  представників «Єдиного центру» у одномандатних округах та у негативному контексті згадав практику роздачі політиками на виборах продуктових наборів. Пізніше спостерігач Громадянської мережі ОПОРА запитав Вадима Карасьова щодо того, як вв’яжуться між собою заяви про неприпустимість роздачі виборцям  продуктових наборів  та реальна практика агітаційної діяльності кандидатів –мажоритарників від «Єдиного центру» у Закарпатській області. У цьому регіоні кандидати-єдиноцентристи Іван Балога, Павло Балога та Василь Петьовка активно  дарують виборцям та бюджетним установам  різні товари (телевізори, комп’ютери, велосипеди, інші товари та послуги)  Перша реакція одного з лідерів партії на запитання була неочікуваною.  «У Києві це не пройде, а десь може  й  треба роздавати». Пізніше політолог виправився, зазначивши, що  у ЗМІ навколо  виборів на Закарпатті розміщується багато провокацій.  Спостерігач ОПОРИ додатково уточнив, самі кандидати інформують в місцевій пресі громадськість про свої  «благодійні» ініціативи. На запитання, чи підтримує Карасьов особисто такі форми агітаційної діяльності,  він відповів негативно.   Карасьов  також  пообіцяв порадити кандидатам від «Єдиного центру» не допускати проявів непрямого підкупу виборців.  «Для цього я і знаходжусь у цій партії, щоб їм радити», - підкреслив Вадим Карасьов.

Програмні моменти в діяльності «Єдиного центру» також висвітлив член її Президії Михайло Плужников.   До першочергових задач партії він відніс необхідність створення  виконавчих комітетів обласних рад, запровадження двох турів  на виборах міських голів,  виборність посадових осіб правоохоронних органів.

По завершенню виступів лідерів партії на загальне голосування було поставлено питання щодо участі  «Єдиного центру» у виборах до Верховної Ради України (в межах одномандатних округах).  Рішення було прийнято одноголосно.

Проекти рішень про висунення кандидатів  від «Єдиного центру» перед делегатами зачитував Ігор Попов, який особливо підкреслив необхідність  окремого голосування по кожному з мажоритарників. Нагадаємо,  що на з’їзді ВО «Батьківщина»  список кандидатів –мажоритарників голосувався  вцілому.  На з’їзді Партії регіонів прізвище кандидатів взагалі не оголошувались. У загальнодержавному багатомандатному округу «Єдиний центр» свій виборчий список кандидатів формувати не буде.

 «Єдиний центр» висунув своїх кандидатів лише у 9 одномандатних виборчих округах, 4 з яких належать до Закарпатської області.

ВО №67  (центр-смт.Чуднів, Житомирська обл.)– Козел Василь, голова Житомирської  районної організації «Єдиного центру».

ВО № 69 (центр-м.Мукачево, Закарпатська обл.) – Балога Віктор,  міністр  надзвичайних ситуацій України.

ВО № 71  (центр-м.Хуст, Закарпатська обл..)-Балога Павло, депутат Закарпатської обласної ради.

ВО № 72 (центр-м.Тячів, Закарпатська обл.)-Петьовка Василь, народний депутат України.

ВО № 73 (центр-м.Виноградів, Закарпатська обл..)- Балога Іван Іванович, Голова Закарпатської обласної ради

ВО № 127 (центр-Заводський район м. Миколаїв) – Плужников Михайло , заступник голови Миколаївської обласної організації «Єдиного центру»

ВО № 184 (центр-м.Нова Каховка, Херсонська обл.)- Сіленков Борис, колишній голова Херсонської облдержадміністрації.

ВО № 200 (центр-м.Умань, Черкаська обл.)- Наконечний Микола, міський голова Христинівки Черкаської області.

ВО № 217 (центр - Оболонський район м. Києва )- Карасьов Вадим, директор Інституту глобальних стратегій

За висунення більшості з цих кандидатів делегати проголосували одноголосно, по окремим персоналіям один делегат утримувався. Ніхто із присутніх не ініціював обговорення запропонованих кандидатур.

Делегати з’їзду  партії «Єдиний центр» вирішили не оголошувати про його закриття, а передбачити можливість проведення другого етапу. Це було обґрунтовано необхідністю оперативного врахування змін у  розстановці сили в одномандатних округах. Якщо виникнуть сприятливі умови для представників «Єдиного центру» у додаткових округах, то з’їзд може повторно зібратися та висунути їх кандидатури.DSC_0762

По завершенню з’їзду  відбулась прес-конференція  лідерів партії  Віктора Балоги та Вадима Карасьова. Найцікавішим було  запитання до Балоги щодо його намірів взяти відпустку на період виборчої кампанії. Міністр заявив, що у цьому питанні є два варіанти розвитку подій. Він може піти у відпустку або його звільнить Президент України. За словами Балоги, для нього два варіанти є однаково прийнятними. Політик підтвердив, що він прийняв остаточне рішення  працювати у Верховній Раді України. На уточнююче питання журналіста, чи може все ж таки Президент Янукович вмовити його не йти на вибори або скласти після обрання свій мандат, Віктор Балога відповів негативно. Буквально він сказав, що вже ніхто із  жодними пропозиціями  добитися цього не зможе.

Із гумором Віктор Балога відреагував на питання журналістів щодо балотування його родичів на чотирьох виборчих округах Закарпаття. Віктор, Іван та Павло Балоги є рідними братами, Василь Петьовка приходиться їм двоюрідним братом.  Балога сказав, що він не бачить у цьому питанні ніяких пересторог, оскільки його брати йдуть по одномандатним округам, а не у балотуються у  партійному списку. «Нехай пробують…», - із посмішкою відповів політик. Також було пояснено причину відмови його партії  від  висування списку кандидатів у  загальнодержавному окрузі. За словами Віктора Балоги, «Єдиний центр» явно не дотягує до 5%  прохідного бар’єру.

Певна інтригу  лідери  партії зберегли  по  двом округам Закарпаття,  де «Єдиний центр» не висунув своїх кандидатів. На питання журналіста щодо висування єдиноцентристами кандидатур по  округу № 68 із центром в Ужгороді, Віктор Балога відповів, що все буде залежати від потужності кандидатів від інших політичних сил.

Вадиму Карасьову задали  запитання щодо  перспектив  його конкуренції у ВО №217 із висуванцем «Батьківщина», відомим депутатом  Київської міської ради Олександром Бригинцем.  «Чим більше кандидатів, тим краще», - відреагував Карасьов.