У вівторок, 30 липня, Центральний райсуд міста Миколаїв обрав запобіжний захід утримання під вартою для фінансового директора ТОВ «Агрофірма Корнацьких», заступника голови виборчого штабу Об'єднаної опозиції міста Первомайськ Людмилі Нікіткіной.

Про це в коментарях ОПОРІ розповів адвокат затриманої Дмитро Довгий.

За його словами, подання слідчого управління Миколаївської області про обрання запобіжного заходу для Людмили Нікіткіної розглядав голова суду Олександр Голубкін.

Також під час засідання судом було розглянуто скаргу адвоката Довгого про незаконне затримання фінансового директора ТОВ «Агрофірма Корнацьких». Скарга грунтується на тому, що всі чотири підстави для затримання людини за підозрою в скоєнні злочину, які передбачені статтею 106 КПК України, було порушено.

За словами Дмитра Довгого, не дивлячись на це, суд виніс рішення і обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, відзначивши при цьому, що всі дії співробітників міліції по затриманню були обгрунтованими і правомірними.

Також адвокат розповів, що на момент затримання Людмила Нікіткіна не знала про те, що проти неї порушено кримінальну справу.

- Справу було порушено 24 липня слідчім відділом міста Первомайськ. 26 липня її було передано до слідчого управління Миколаївської області для подальшого розслідування. А 27 липня вже було проведено затримання. При цьому слідчий говорив, що він неодноразово її викликав повістками, корінців яких у справі не було. І він не знає де вони (корінці, - ОПОРА). А ось замість корінців включені рапорти працівників міліції, які вказують, що за місцем проживання вона рік вже як не проживає і за місцем роботи не з'являється. При цьому не було ні дзвінків, ні візитів з боку правоохоронних органів за місцем проживання Нікіткіной, за місцем роботи. Нібито через це слідчому довелося вжити заходів щодо її затримання і доставки до слідчого управління. А затримали її для того, щоб вона не змогла сховатися і не заважала слідству, - розповів адвокат.

Водночас адвокат впевнений, що Людмила Нікіткіна і не збиралася ховатися, тому що має постійне місце роботи, а в провадженні слідчого відділу ДПС в Миколаївській області знаходиться кримінальна справа, порушена також проти фінансового директора. І Людмила Нікіткіна з'являється по всіх повістках слідчих.

Також зі слів адвоката стало відомо, що слідчий, збираючи матеріали справи, не опитував ні працівників «Агрофірми Корнацьких», не витребував реєстраційні дані, щоб переконатися в тому, що Нікіткіна і є Нікіткіна.

Дмитро Довгий розповів, що Людмилі Нікіткіній інкримінують розкрадання бюджетних коштів при отриманні дотацій на реалізований молодняк свинини в 2008 році. Представлені документи, і ці документи - корінці від закупника - за словами слідчого, фіктивні. Таким чином, були викрадені гроші в розмірі 149 000 гривень з державної скарбниці.

На даний момент Людмила Нікіткіна перебуває в Миколаївському слідчому ізоляторі, а адвокат Дмитро Довгий готується оскаржувати рішення суду.

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.