Дніпропетровська обласна організація Партії регіонів на своєму сайті розмістила інформацію про вручення депутататами-регіоналами безплатних телетюнерів пільговим категоріям: «9 и 10 июля в рамках  реализации социальных инициатив Президента Украины Виктора Януковича в Днепропетровске депутаты и активисты Партии регионов провели вручение телевизионных тюнеров представителям льготных категорий населения. Практически 5 тысяч днепропетровских семей получили возможность бесплатного перехода на цифровое телевещание и смогут смотреть телепрограммы в высоком качестве».

Згідно з пунктом 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2012 р. № 245 «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення» доставка (вручення) телетюнерів громадянам здійснюється відповідно до Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 р. № 270 (Офіційний вісник України, 2009 р., № 23, ст. 750).

30 липня спостерігач ОПОРИ відвідала Дніпропетровську обласну дирекцію «Укрпошта» з метою роз’яснень на якому етапі депутати – регіонали приєднались до листонош (або їх замінили), щоб допомогти роздати від імені своєї партії телетюнери, придбані за державний кошт.  Заступник директора з питань технології  Любов Демянович повідомила, що поняття не має, яким чином депутати-регіонали могли приєднатися до цієї акції, бо всі роздачі електронних пристроїв здійснюються виключно працівниками «Укрпошти», і де може знайтися стільки партійних волонтерів, щоб  обійти  5000 сімей, вона не розуміє. Також Любов Василівна попросила не плутати щоденну роботу листоноші з передвиборчими технологіями будь-якої партії, заявляючи що її підприємство є поза політикою.

Ольга Солодушко,
Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровську
096 920 4 820

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.