Волинський національний університет імені Лесі Українки декларує свою непричетність до передвиборчих процесів, але разом з тим демонструє прихильність до потенційного кандидата у народні депутати Ігоря Палиці.

foto1

Понад тиждень тому прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода» на своєму сайті опублікувала заклик до Волинського національного університету ім. Лесі Українки, щоб останній припинив «тиск на викладачів та студентів навчального закладу» та не перетворювався «у передвиборчий штаб одного із потенційних кандидатів у народні депутати – нардепа-«тушки» Ігоря Палиці». Мотивувала партія подібні заклики тим, що до її штабу надійшов лист від батьків студентів, які заявляють, що їх дітей, у зв’язку із перейменуванням університету із Волинського на Східноєвропейський, примусово змушують приписуватися в гуртожитку, поза тим, що вони там жити не будуть. В разі відмови, студентам, за їх словами, погрожують невиплатою стипендії. Батьки заявляють, що університет спеціально приписує спудеїв у гуртожиток, щоб «створити кілька підконтрольних ректорату виборчих дільниць». Натомість «Свобода» на основі заяв приходить до висновку, що університет перетворюється у виборчий штаб Палиці.

Одразу після цієї заяви Громадянська мережа ОПОРА почала перевірку оприлюднених «свободівцями» фактів. Так, проректор із господарсько-економічної діяльності ВНУ ім. Лесі Українки Василь Подляшаник у коментарі спостерігачам таким чином оцінив заяву партії: «Це все брехня!» Опорівці також поспілкувалися зі студентами різних факультетів, які б могли бути учасниками таких ситуації. Однак, на той момент інформація не підтвердилася.volyn

І ось у п’ятницю, 28 липня, на офіційному веб-сайті Волинського національного університету за підписом ректора, проректорів та деканів університету з’являється (http://www.vnu.edu.ua/menu.jsp?id=9%3B&t=n&idd=1157&lang=uk&refresh) заява, в якій йдеться про те, що університет не є осередком політики. Також в заяві звертається увага на те, що «…повідомлення окремих місцевих ЗМІ часто мають замовний і примітивний характер, а їх автори використовують будь-який піар задля дискредитації пов’язаних з виборчим процесом осіб. І колектив ВНУ імені Лесі Українки згадується в такому контексті чи не найбільше». Окремий абзац виділено і на відповідь повідомленню ВО «Свобода», яке очевидно й спровокувало керівництво вузу написати таку заяву щодо політичної незаангажованості.

Проте, як не парадоксально, освітяни замість того щоб підтвердити свою політичну незаангажованість прямо в тексті заяви навели конкретні приклади «співпраці» з Ігорем Палицею, який очолює Наглядову раду університету. Так, ВНУ ім. Лесі Українки вдячний Палиці за «суттєву фінансову підтримку молодих науковців, студентів, надання 85-тьом кращим з них іменних стипендій, безкоштовне харчування 170-ти студентів, ремонтні роботи в гуртожитках №2, 3, забезпечення житлом викладачів та багато інших проектів». Керівництво університету заявило: «…Ми підтримуємо голову Наглядової ради, діяльність якого спрямована на розвиток ВНУ імені Лесі Українки. І професорсько-викладацький склад, і студентство нашого університету надалі продовжуватиме співпрацю з Ігорем Петровичем, незалежно від результатів майбутніх виборів».foto3

Заява університету, очевидно, мала на меті переконати усіх у тому, що цей освітній заклад є аполітичним та не бере участі у передвиборчих перегонах. Але сам текст заяви, як і численні повідомлення на сайті університету про діяльність голови благодійного фонду «Новий Луцьк», народного депутата України Ігоря Палиці можуть бути доказом протилежного.

Тому, Громадянська мережа ОПОРА звертається до всіх освітян області із закликом утриматися від демонстрації своєї політичної чи партійної прихильності в робочий час або з використанням службового становища. Адже будь-яка підтримка одних кандидатів і партій, і упереджене ставлення до інших політичних сил, в період виборчої кампанії може трактуватися як порушення.

Марія Доманська, регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.