28 липня на ХХІІ конференції Харківська обласна організація Партії регіонів висунула 10 кандидатів в народні депутати від районів Харківської області.Фото з сайту glavnoe.ua

До затвердженого переліку кандидатів увійшли: депутат Харківської обласної ради, голова Дергачівської районної організації Партії регіонів Володимир Кацуба; діючий народний депутат, заступник голови Партії регіонів Дмитро Шенцев; діючий народний депутат Василь Грицак; депутат Харківської обласної ради, брат Голови Облдержадміністрації  Дмитро Добкін; екс-нардеп, голова ради директорів - генеральний директор «У.П.Е.К» Анатолій Гіршфельд; екс-нардеп, доктор медичних наук, професор, Академік національної Академії наук України Олександр Біловол; депутат Харківської обласної ради, голова Зміївської районної державної адміністрації, голова Зміївської районної організації Партії регіонів Євген Мураєв; перший заступник голови Харківської обласної ради, перший заступник Харківської обласної організації Партії регіонів Олена Олешко; діючий народний депутат України Сергій Гусаров; депутат Харківської обласної ради, начальник Південної залізниці Віктор Остапчук.

Ще з квітня сім з них ведуть активні інформаційні кампанії у виборчих округах: в 175 окрузі – Володимир Кацуба, в 176 - Дмитро Шенцев, в 177 - Василь Грицак, в 178 - Дмитро Добкін, в 179 - Анатолій Гіршфельд, в 180 - Олександр Біловол, в 181 - Євген Мураєв.

Можна припустити, що наявність 10 кандидатів у зазначеному списку пов’язана з тим, що Обласна організація Партії регіонів остаточно не визначилася із деякими кандидатурами по одномандатних округах області, на відміну від кандидатур по семи округах Харкова, які були затверджені із прив’язкою до конкретних виборчих округів.

За спостереженням Громадянської мережі ОПОРА, під питанням знаходиться балотування по мажоритарних округах Василя Грицака та Дмитра Шенцева.

Замість Василя Грицака по 177 виборчому округу може балотуватися Віктор Остапчук. 25 липня сайт «Городской дозор», що контролюється одним з найвпливовіших посадовців та партійних функціонерів Харківщини, мером Харкова та Головою Харківської міської організації Партії регіонів Геннадієм Кернесом, оприлюднив інформацію про те, що кандидатом по одномандатному виборчому округу №177, швидше за все, стане начальник Південної залізниці, Герой України Віктор Остапчук.

На користь такого припущення виступає й те, що 28 липня Віктор Остапчук став членом Партії регіонів. До цього з 28 травня 2011 року він очолював партію «Відродження».

Також регіональні ЗМІ ставлять під сумнів те, що від  176 округу буде балотуватися Дмитро Шенцев. У 176 окрузі його може змінити інший затверджений обласною конференцією кандидат - Сергій Гусаров, який з цим округом бзизький за родинними зв'язками. Його син, Олександр Гусаров, очолює Печенізьку райдержадміністрацію. А брат, Володимир Гусаров, як депутат Харківської облради закріплений за Чугуївським районом.

За роз’ясненням Голови Обласної організації Партії регіонів Михайла Добкіна, після остаточного затвердження на З’їзді партії 7 кандидатів із вищезазначеного переліку балотуватимуться по одномандатних виборчих округах області, а три – за партійним списком.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.