Кожен виборчий цикл в Україні за останні двадцять років супроводжувався множенням соціальних пільг. За інформацією офіціального сайту Харківської міської ради, кількість соціальних груп у м. Харків, що мають право на пільги, зросла за кілька років з 18 до 31. Тим не менш, у Харкові ще до старту виборчої кампанії-2012 ймовірні кандидати-мажоритарники почали давати нові обіцянки щодо покращення соціальної сфери, а також збільшення соціальних виплат та пільг для різних груп населення.

Очевидним фаворитом за творенням соціальних ініціатив останні місяці у місті Харкові є ймовірний кандидат-мажоритарник від Партії регіонів по 168 виборчому округу, діючий народний депутат Валерій Писаренко. Ще у березні на конференції  «Про реалізацію міського соціального проекту «Єдина соціальна мережа » в 2011 році і про напрямки роботи у 2012 році» він заявив про те, що «харківські ініціативи знайдуть відображення на законодавчому рівні», підкресливши, що досвід Харкова у виконанні соціальних замовлень високо оцінено. У квітні депутат на своєму офіційному сайті анонсував власне звернення  до прем’єр – міністра України Миколи Азарова з вимогою про виділення додаткових державних коштів для міста Харкова у розмірі 825 млн. гривень, в тому числі, на виплату захищеної статті витрат (котра включає і соціальну сферу) – 164,1 млн. грн. Народний депутат також наголошував у зверненні на необхідності державного фінансування у Харкові будівництва відрізку метрополітену від станції «Олексіївська» до станції «Перемога» у розмірі не менше 300 млн. гривень. На даний момент, за повідомленням першого заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Валентина Дулуба, субвенції держави Харківщині склали:  45 млн. грн. - на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць та комунальних доріг, а також дорожнього покриття місцевого значення, 212 млн. грн. - для підприємств тепломережі і 23 млн. грн. - підприємствам водопостачання. Тож поки що вимоги Валерія Писаренка як лобіста територіальної громади Харкова на центральному рівні не знайшли видимого розуміння.

Тим не менш, відсутність державного фінансування соціальної сфери міста та області не вплинула на тенденцію росту пільг у Харкові. Активним їх ініціатором став і Валерій Писаренко. Як повідомив офіційний сайт міськради у червні, на основі звернення народного депутата Писаренка Харківська міська рада прийняла рішення про надання студентам вузів ІІІ-IV рівнів акредитації за рахунок місцевого бюджету можливості придбання проїзного квитка на наземний міський електротранспорт за половину вартості – 90 гривень. Отримають можливість їздити вдвічі дешевше міським електротранспортом і школярі. Пільга буде розповсюджуватись на усі види міського електротранспорту. Крім того, Валерій Писаренко повідомив харків’янам, що в контексті створення високих соціальних стандартів для школярів, він зареєстрував у парламенті законопроект про заборону приватизації позашкільних установ дитячого дозвілля та естетичного виховання, який передбачає внесення змін до ЗУ «Про культуру». Залишається лише додати, що 168 виборчий округ розташовується у Дзержинському районі Харкова, де сконцентровано науковий і культурний потенціал міста, а також велика кількість шкіл та студентських гуртожитків.

Не оминули соціальні ініціативи народного депутата і людей більш старшого віку. Вже кілька років у Харкові за рахунок місцевого бюджету ветеранам закуповують слухові апарати, проводиться безкоштовне протезування, видалення катаракти. Валерій Писаренко ініціював ще одну пільгу для даної групи – безкоштовне встановлення лічильників. Геннадій Кернес зазначив, що проектування, встановлення і перевірка приладів буде проведена учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, учасникам та інвалідам війни, а також особам, що підпадають під дію закону України про статус ветеранів війни та їх соціальний захист.

За повідомленням інформаційно-аналітичного порталу «Харьковские известия», на зустрічі міського голови Харкова і народного депутата Валерія Писаренка з мешканцями мікрорайону «Інститут низьких температур», що відбулась на початку липня, останніми було подано близько 50 звернень. Серед них – відкриття соціальної аптеки, дитячого садочка, кіоску з продажу питної води. Міський голова зазначив, що всі питання будуть вирішені безкоштовно, нагадавши, що люди можуть користуватись іще низкою послуг. Наразі кіоск з питною водою встановлено. У районі встановлено стенд про відновлення дитячого садочка «Снежинка», який від імені мера Харкова Геннадія Кернеса і Валерія Писаренка повідомляє харків’ян про відкриття до 20 жовтня 2012 р. двох груп для сорока дітей.

Не відстає від свого колеги та однопартійця й чинний народний депутат України Ірина Бережна - потенційний кандидат-мажоритарник від Партії Регіонів у одномандатному виборчому окрузі № 169 (Київський район та частина Московського району Харкова). Значне місце в активній популяризації нею власних ініціатив, які харків’яни спостерігають уже кілька місяців, посідають питання соціальних пільг та благ для населення. Серед озвучених нею соціальних обіцянок – забезпечення молоді житлом та робочими місцями, збільшення виплат при  народженні дитини, програма пільгових ліків для пенсіонерів,  зниження пенсійного віку, поліпшення соціальних умов для медичних робітників.

Ірина Бережна – молодий депутат, а тому  особливу увагу спрямовує на молодіжний сектор і студентство. У квітні офіційний медіа Харківської міської влади «Харьковские известия» повідомив, що Ірина Бережна провела вже понад сорок зустрічей із студентськими радами вищих навчальних закладів. За словами Бережної, на цих зустрічах обговорюється її законопроект «Про працевлаштування випускників вищих навчальних закладів», який передбачає звільнення роботодавців від сплати соціальних внесків за працюючого молодого спеціаліста протягом одного року та направлення заощаджених коштів підприємствами на заробітну платню молодих спеціалістів. Законопроект, втім, залишається у статусі красивої соціальної обіцянки і у Верховній Раді ще не розглядався.  

Питання доступного житла, як відомо, було актуалізоване чинним президентом після оголошення ним на розширеному засіданні Кабінету Міністрів 7 березня 2012 р. напрямку нових соціальних реформ, серед котрих, зокрема,  і надання державної іпотеки. Зважаючи, наскільки вказана проблема актуальна для молоді, не дивно що власні зусилля на її вирішенні демонструють й деякі кандидати-мажоритарники, як наприклад Ірина Бережна. За її словами, вона зареєструвала у Верховній Раді законопроект, котрий передбачає придбання  житла за рахунок місцевого або державного бюджетів чи допомогу при самостійному зведенні житла для людей віком до 35 років. При цьому акцентується, що кредит на таке житло надаватиметься на 30 років  під 3 % річних. Особливу пільгу у законопроекті окреслено для пар, у яких є діти: сім’я з однією дитиною сплачуватиме на чверть менше від необхідної суми, а з трьома і більше дітьми – лише половину. Поки законопроект чекає на розгляд, народний депутат закликає молодь активніше користуватися можливостями придбання власного житла, що вже надає держава.

Не менш гарячою темою у виступах потенційного провладного кандидата-мажоритарника у 169 виборчому окрузі Харкова є  питання соціальних виплат при народженні дитини і подальших виплат «дитячих». Про свою ініціативу щодо прирівняння щомісячних виплат на дитину до прожиткового мінімуму,  подану до Кабміну, Ірина Бережна активно розповідає  на зустрічах з мешканцями  Київського району Харкова. Так само як і про ініційоване нею спрощення процедури подачі необхідних документів, які на сьогодні має право подавати лише мати. 

Не обходить Ірина Бережна і питання пенсійного віку. Суспільний резонанс, викликаний минулорічним  підвищенням пенсійного віку, провокує особливий інтерес громадян до ймовірних змін у ньому. Відповідаючи на цей інтерес, на початку липня Ірина Бережна заявила, що вже у вересні у Парламенті буде розглянута її пропозиція на цю тему. Основна ідея, запропонована народним депутатом,  полягає у тому, щоб зменшити планку пенсійного віку для тих, хто працює з 18 років і платить відрахування до пенсійного фонду не менше 41 року. Звичайно, при цьому громаді не повідомляється, що сама Ірина Бережна під час прийняття непопулярного у населення та соціально сумнівного проекту Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (№ 7455), що відбулося 16 червня 2011 р., голосувала «за».

Реклама  соціальних ініціатив провладних кандидатів у народні депутати за підтримки місцевої влади здійснятиметься за кошти міської громади

У червні на офіційному сайті народного депутата Ірини Бережної з’явилася заява про її  ініціативу зі створення Програми допомоги пенсіонерам ліками. У Харкові презентовано це було на зустрічі потенційного кандидата-мажоритарника з організаціями ветеранів Київського району. Для запуску такої програми, за словами народного депутата, необхідно лише створити реєстр пенсіонерів та перелік необхідних  ліків. Фінансувати Програму медикаментозної допомоги пенсіонерам запропоновано за рахунок Пенсійного фонду. За умови, що бюрократичні схеми не стануть на заваді, початок роботи ініційованої нею програми, Бережна обіцяє вже у вересні.  Так само на вересень  анонсований  старт державної програми пільгових ліків для гіпертоніків, в рамках якої вартість препаратів буде покриватися коштом Державного бюджету. Характерно, що соціальна обіцянка і цієї представниці центральної влади знайшла оперативну підтримку у місцевої влади. Зокрема, заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан офіційно поінформувала, що остаточний список аптек наразі визначається.

Цьогорічна виборча кампанія в чергове ставить майбутніх кандидатів у депутати перед запитом широких груп електорату на соціальну допомогу. Простимулювали звернення до теми поліпшення соціального захисту населення і соціальні ініціативи Президента. Найрозповсюдженішими поки що є «народні» теми, котрі озвучено у соціальних ініціативах Президента України 7 березня 2012 р.: достойні пенсія та заробітна плата, підвищення прожиткового мінімуму, програма доступного житла, створення робочих місць.

На сьогодні, коли навіть пільги, що встановлені статтями Державного бюджету, держава фінансує не  в повному обсязі, у Харкові не лише покривають витрати на державні пільги з місцевого бюджету, а й створюють нові, місцеві пільги. Як правило, відбувається це на прохання місцевих мешканців з ініціативи діючих народних депутатів, що балотуватимуться від територіальних округів Харкова до Верховної ради наступного скликання, та за підтримки місцевої влади. Однак фінансування таких соціальних ініціатив часто проводиться за рахунок бюджету місцевої громади. І це загрожує стати характерною для Харкова особливістю цьогорічної виборчої кампанії, коли реклама  соціальних ініціатив провладних кандидатів у народні депутати за підтримки місцевої влади здійснятиметься за кошти міської громади.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.