Хоча офіційно виборча кампанія в Україні стартує 30 липня, політичні сили Львівщини не соромляться проводити агітаційні заходи та мобілізувати майбутній електорат за допомогою «підігрівання» окремих тем. Хто з партій був найактивнішим в регіоні у липні – знають довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Найбільш видимими у політичному житті області у липні залишаються опозиційні ВО «Свобода» та «За Батьківщину» з однієї сторони та Партія регіонів – з іншого. Перші намагаються донести до свої потенційних виборців невдачі чинної влади та переконати їх, що самі відчайдушно намагаються не допустити підписання мовного законопроекту. Регіонали, зі своєї сторони, відхрещуються від усіх закидів опонентів та намагаються переконати своїх виборців у «стабільності» та «процвітанні». Основними темами довиборчих перегонів у Львівській області за вказаний період були: мовний законопроект, організація прозорих та чесних виборців, а також популяризація досягнень чинної центральної влади.

Основними темами довиборчих перегонів у Львівській області за вказаний період були: мовний законопроект, організація прозорих та чесних виборців, а також популяризація досягнень чинної центральної влади

Мовний вихор

В україномовній Львівській області, звісно, легко мобілізувати електорат довкола питання загрози державній мові.  Цим зайнялися опозиційні політичні сили регіону. Ще на початку місяця - 4 липня - відбувся мітинг проти мовного законопроекту біля будівель Львівської обласної державної адміністрації та Львівської міської ради. На мітингу була присутня символіка політичних сил «Фронт Змін», об’єднання «За Батьківщину». Поруч також помічені прапори ВО «Свобода». Саме представники ВО «Свобода» Ірина Фаріон та Ірина Сех задавали найбільше «жару» з трибуни під стінами обласної адміністрації та з екранів телевізорів. Окремо на мітингу спостерігачі зафіксували символіку можливого мажоритарника від «Фронту Змін» або об’єднаної опозиції Ігоря Васюника. Після завершення мітингу намети з партійною символікою представників об’єднання «За Батьківщину» ще кілька днів стояли під міською радою та обласною адміністрацією.

Опісля біля пам’ятника Тарасу Шевченку об’єднана опозиція створила «фан-зону української мови». Фан-зона існує досі. На її території розташовані звичайні намети, партійні агітаційні намети та прапори політичних сил. Також, представники об’єднаної опозиції в контексті акції на проти законопроекту 5 липня перекривати на 30 хвилин міжнародні траси на ділянках Зимна Вода (Шегині), Гряда (Рава-Руська), Рясне-Руська (Краківець) та у м. Сколе (ділянка траси Київ-Чоп). Серед інших акції: блокування обласної державної адміністрації (спільно з ВО «Свобода»), показове виселення працівників ОДА з приміщення на вулиці Винниченка, збір підписів у Львові та по районах Львівської області на підтримку української мови.

У доволі складній ситуації в результаті прийняття мовного законопроекту опинилася Партія регіонів. Такий поворот подій міг спричини падіння рейтингів політичної сили на теренах україномовної області. Тому, ключовим політичним фігурам в області довелось придумувати хитрі комбінації та ходи для дистанціювання від негативної для себе ситуації. Наприклад, керівник обласного осередку одразу заявив про відозву свого голосу і про те, що сам, мовляв, не був присутнім у залі для голосування. Основний пул повідомлень та активності політичної сили зводився до популяризації досягнень чинної центральної влади. Зокрема, представники партії рекламували успіхи проведення Євро-2012, рекордні врожаї зернових у Львівській області, вихід з кризи банківської системи. Також, серія заяв та звернень була адресована представникам опозиції з приводу акції протесту проти прийняття мовного законопроекту. Речники «Партії Регіонів» закликали припинити непотрібні суперечки та зайнятись розвитком регіонів області.

Губернатор та заступники всіляко намагались уникнути прямих відповідей на закиди. Врешті, обласна державна адміністрація розродилася нейтральним листом про ситуацію з мовним законопроектом, у якому озвучили такі думки: «наша спільна позиція — мова повинна служити укріпленням єдності українського народу» та «найкращу оцінку мовному законопроекту дасть український народ».

Осторонь мовного питання

Не усі політичні сили використовували мовний законопроект для привернення уваги виборців та їх мобілізації. Так, хоча, активність УДАРу протягом місця помітно зросла, партія не поспішала піаритись на питанні мови і, здебільшого, залишалась осторонь від основного дійства опозиційних сил. Проте, представники партії не відмовляли собі у висловленні черги критичних зауважень в сторону Президента, Уряду та провладних політичних сил. Основою для популяризації партії в період місяця липня стала лінія чесності виборів, відкритості списків та прискіпливого відбору кандидатів. Для дотримання цієї лінії «УДАР» першою з політичних сил на Львівщині прийняла вимоги руху «Чесно» та передала інформацію про своїх кандидатів представникам руху.

Лінію прозорості та чесності виборчого процесу можна простежити і у заяві  від 19 липня, в якій представники «УДАР» звернулись до всіх громадських організацій Львівщини і закликом посприяти у відстеженні і поширенні інформації щодо підкупу виборців, нечесної участі кандидатів у виборчих перегонах, закликати людей голосувати по совісті.

Ще одна політична сила, яка свідомо дистанціювалася від мовного питання, це комуністична партія України. За попередній місяць вся активність партії зводиться до однієї заяви. У заяві перший секретар Шевченківського райкому КПУ у Львові просить Міністерство оборони України розібратися з ситуацією, що виникла довкола ДП «Львівський науково-дослідний інститут». Як йдеться у заяві, міністерство заборгувало державному підприємству 15 мільйонів гривень за замовлення дворічної давнини. Жодної іншої активності Львівський осередок КПУ за останній місяць не проявляв.

Інші політичні сили наразі не виявляють активності у роботі з електоратом та, мабуть, чекають старту виборчої кампанії. Офіційно ж станом на сьогодні в області працюють штаби трьох політичних сил: об’єднання «За Батьківщину» (керівник — Степан Кубів, голова обласної організації «Фронт Змін»), «Партія Регіонів» (керівник — Роман Редько, депутат Київської обласної ради) та «УДАР» (керівник — Петро Адамик, член партії «УДАР»).

Ірина Швець,
прес-секретар
063 628 68 40
 
За коментарями звертайтесь:
Андрій Дутчак,
координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012
у Львівській області
063 628 68 44.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.