З 18 липня Об’єднана опозиція виставляє у Харкові у рамках Всеукраїнської акції «Україна проти Януковича» 5 інформаційних пунктів. І вже декілька разів, за інформацією сайту Обласної організації партії «Батьківщина», вони піддавалися «нападам» працівників міськвиконкому та комунальників.

В перший день акції, 18 липня, встановленню наметів у центрі Харкова намагалися завадити працівники міськвиконкому. А чотири дні поспіль – з 24 по 27 липня – акцію намагаються зупинити працівники Комунального підприємства «Жилкомсервіс».Харків. Фото з сайту БЮТ

За словами заступника керівника Київського районного у м. Харків виборчого штабу Об’єднаної опозиції з агітаційних питань Євгенія Ємця, який прокоментував спостерігачам ОПОРИ ситуацію на місті події: «Організація акції відбувалася згідно закону. До міськради завчасно були направлені необхідні повідомлення про проведення заходу. Та складнощі в роботі активістів виникали. До інформаційних пунктів підходили представники місцевої влади. Не пред’являючи своїх посвідчень, вони вимагали зупинити агітаційну діяльність. Вдавалися до погроз. Шкодили агітаційний інвентар».

Євгеній Ємець при цьому акцентує на певній абсурдності ситуації: «Найчастіше від цих «виконавців» можна почути, що у них є команда проводити роз’яснювальну роботу. Тому радять нам на півгодини залишити місце інформаційної роботи, доки їх керівництво не отримає доповідь про результат «роз’яснення», а потім повернутися».

В Харкові с подібними проблемами зіштовхується не тільки Об’єднана опозиція. За повідомленням завідувача Харківського відкритого офісу партії «Україна - Вперед!» Миколи Ільїна, на початку липня демонтування та конфіскація інформаційних наметів праймерізу «Народний список» також проходило за участю працівників міськвиконкому та «Жилкомсервісу»

В Україні виборча кампанія стартує 30 липня. Агітаційну діяльність офіційно партії зможуть розпочати на наступний день після своєї реєстрації. До старту виборчого процесу закон жодним чином не регламентує агітаційні заходи. Те, що зараз на вулицях розміщені намети – радше, інформаційна діяльність, як її називають активісти різних політичних сил. Та вже зараз такими «нападами» виокремлюються ознаки можливого майбутнього застосування адміністративного ресурсу зі сторони місцевої влади на користь чи проти окремих політичних сил та кандидатів.

Додаткова інформація:

Комунальне підприємство «Жилкомсервіс» засновано 1 січня 2007 року. Мета діяльності підприємства - реалізації програми реформування житлово-комунального господарства. Серед цілей організації: впровадження конкурентних механізмів на ринку житлово-комунальних послуг м. Харкова, створення системи жорсткого контролю якості житлово-комунальних послуг, що надаються жителям міста; контроль за збором і витрачанням коштів у сфері житлово-комунального господарства міста.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.