Представники Волинського обласного виборчого штабу об’єднаної опозиції назвали журналістам місцевих ЗМІ імена кандидатів, які будуть висуватись по мажоритарних округах області. Разом з тим, серед керівництва та рядових членів партій-учасників об’єднаної опозиції тривають суперечки, щодо правильності обраних кандидатів.

Під час прес-конференції у м. Луцьку  27 липня за участі народного депутата України Андрія Шевченка та керівника Волинського обласного виборчого штабу об’єднаної опозиції Анатолія Грицюка було озвучено імена кандидатів, що балотуватимуться до Верховної Ради по мажоритарних округах на Волині від Об’єднаної опозиції.

Таким чином один округ (№ 21, м. Ковель) відійшов до партнерів із партії «Фронт змін». Там балотуватиметься депутат обласної ради Ігор Гузь. Ще один округ (№ 19, м. Володимир-Волинський) відійшов до ВО «Свобода», де висуванцем опозиції має стати теж депутат обласної ради Євген Мельник. По інших трьох округах будуть балотуватися члени ВО «Батьківщина». Так, у Горохівському виборчому окрузі (№ 20) змагатися за прихильність виборців буде ректор Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», депутат обласної ради Роман Карпюк. Сам Анатолій Грицюк, що теж є депутатом облради та керівником обласного осередку ВО «Батьківщина», балотуватиметься по Маневицькому округу № 23. Висуванцем же від опозиції у обласному центрі – місті Луцьку (округ № 22) має стати колишній голова Державної служби автомобiльних дорiг України («Укравтодор») Петро Кравчук. Одним із критеріїв відбору потенційних кандидатів стали результати соціологічних опитувань, які частково були оприлюдненні на прес-конференції.

Разом з тим, не всі учасники об’єднаної опозиції висловлюють задоволення з такого розподілу округів між партіями та призначенням відповідних кандидатів. Наприклад, ВО «Свобода» довгий час наполягала на тому,  щоб партнери по КОДу віддали їй луцький виборчий округ, де хотів балотуватися лідер волинських свободівців, депутат облради від Луцька Анатолій Вітів.

Крім того, невдоволення кандидатурою потенційного мажоритарника по 22 округу висловлюють й самі члени ВО «Батьківщина». Так, під час зустрічі нардепа Андрія Шевченка з партійним активом політичних сил, що входять до об’єднаної опозиції, частина керівників та рядових членів висловила сумніви щодо правильності кандидатури Петра Кравчука. За словами партійних активістів, цього політика у Луцьку ніхто не знає, та й серед місцевих опозиціонерів є більш достойні кандидати.

Щоб заспокоїти пристрасті, заступник керівника обласного виборчого штабу об’єднаної опозиції Олександр Пиза зазначив, що «ще остаточного прийняття рішення по місті Луцьку немає, і ті люди, які приймають рішення стосовно визначення кандидатів, а це приймають із двох сторін, ще не до кінця обговорювали місто Луцьк». Натомість Анатолій Грицюк зізнався, що обласний штаб в питанні затвердження кандидата по луцькому округу «не дуже то і питали». Зі свого боку Андрій Шевченко пообіцяв, що передасть такі настрої з Волині до Києва, проте зазначив, що Кравчук -  не нова людина у команді і йому можна довіряти.

Марія Доманська,
регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.