Центральна виборча комісія оголосила про початок 30 липня виборчого процесу. Вибори народних депутатів України відбудуться 28 жовтня 2012 року.

Голова ЦВК Володимир Шаповал нагадавв, що згідно з чинним законом, виборчий процес розпочинається за 90 днів до дня голосування, а ЦВК має оголосити про початок виборчого процесу не пізніше, ніж за 91 день до дня виборів. Тому 27 липня Комісія оголошує про початок виборчого процесу.

Висування кандидатів за партійними списками і в одномандатних округах розпочнеться з 30 липня і триватиме до 13 серпня включно згідно календарного плану ЦВК.

Вибори проводитимуться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою. 225 депутатів обиратимуться за партійними списками, інші 225 – в мажоритарних округах.

За словами, Ольги Айвазовської, координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА, процес реєстрації кандидатів у народні депутати як у одномандатних мажоритарних виборчих округах, так і національному багатомандатному розпочнеться 30 липня та триватиме до 13 серпня. Висування за списком в рамках пропорційної частини змішаної виборчої системи реалізується через партії, а в мажоритарних округах зокрема і шляхом самовисування. «Умовно, всіх кандидатів можна поділити на 3 групи, кожна з яких повинна орієнтуватися на конкретні строки реєстрації, умови висування та перелік документів, передбачених розділом VI ЗУ «Про вибори народних депутатів», які необхідно надати Центральній виборчій комісії. Кандидатам також варто звернути увагу на рішення Конституційного суду України №8-рп/2012 у справі за поданням 51 народного депутата України. Визнано неконституційними положення Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо можливості одночасного включення однієї і тієї ж особи до виборчого списку кандидатів у загальнодержавному багатомандатному та одномандатному мажоритарному окрузі».

Партія може висунути члена своєї політичної сили, або ж позапартійного громадянина, який відповідно до Конституції має право бути обраним

Ольга Айвазовська зазначає, що до першої групи кандидатів варто віднести тих, що балотуватимуться в багатомандатному мажоритарному виборчому окрузі. Подання документів до ЦВК закінчується за 75 днів до дня голосування. Партія може висунути члена своєї політичної сили, або ж позапартійного громадянина, який відповідно до Конституції має право бути обраним. Кандидатам варто звернути увагу на те, що особа, яка не подала серед переліку документів (відповідно до Ст. 54) в день звернення до ЦВК письмової згоди на висування за списком конкретної політичної сили, вважається автоматично виключеною з нього. ЦВК не пізніш, як за 5 днів з моменту подачі заяви приймає рішення про реєстрацію кандидатів, або надає мотивовану відмову. Кандидати, що висуваються в мажоритарних виборчих округах повинні орієнтуватися на статтю 55 відповідного закону щодо переліку необхідних документів. Варто зазначити, що кандидати повинні внести грошову заставу в розмірі 12 мінімальних заробітніх плат, а політична партія – 2 000.

Центральна виборча комісія має право відмовити у реєстрації кандидатам, які втратили право бути обраними відповідно до Конституції України чи не подали повний перелік документів, передбачених статтями 54 та 55 профільного закону. Помилки та неточності у даних не можуть бути підставою для відмови в реєстрації, втім, протягом 2-х днів з моменту подання документів вони повинні бути виправлені кандидатом.

За коментарями звертайтесь:  
Ольга Айвазовська,
координатор виборчих програм,
063 617 97 50, [email protected]

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.