Заява Турчинова, що «ми узгодили всі мажоритарні округи і будемо як опозиція йти єдиним фронтом» підтверджується на Тернопільщині. В області остаточно прийняте рішення стосовно розподілу мажоритарних округів.

Старт агітаційної кампанії в Тернопільській області та активна участь представників різних політичних сил давали підстави сумніватися наскільки роз’єднана опозиція здатна погодити між собою кандидатури мажоритарників. Втім, події останнього часу свідчать, що об’єднання «За Батьківщину!» та ВО «Свобода» таки погодили округи.

Головне питання, яке виникало – боротьба за Тернопіль, де одразу розпочали активну агітаційну кампанію Роман Заставний (екс-мер Тернополя, керівник «Фронту Змін») та Олексій Кайда (голова облради, керівник «Свободи»). Ситуація змінилася завдяки тому, що ім’я Заставного включене в список від опозиції й відтак виникла можливість підтримати Кайду як єдиного кандидата. Між іншим, Яценюк та Тягнибок мали зустріч 15 липня під час релігійної прощі у селі Зарваниця на Тернопільщині. Інформацію про вдалі перемовини підтвердили ОПОРІ як в штабі об’єднаної опозиції, так і в «Свободі».

Очевидно, що округ №163, місто Тернопіль, є одним із найпривабливіших для ВО «Свободи». Саме в Тернополі 2 роки тому ця політична сила здобула перемогу в 2/3 округів до міської ради, а також крісло міського голови. Підтримка від об’єднаної опозиції значно збільшить шанси Олексія Кайди на перемогу.

Водночас, залишається відкритим суто регіональне питання: хто очолить обласну раду в разі перемоги Кайди? Проблема у тім, що після останніх місцевих виборів 2010 року, в обласній раді (позачергові вибори до якої відбулися у 2009) звільнилося кілька депутатських місць. Проте, по сьогодні «Свобода» не може добитися від ТВК поповнення депутатських мандатів. Ця ситуація прогнозує й те, що нового голову облради навряд чи вдасться обрати. Відтак, виконувати обов’язки голови буде перший заступник, який представляє «Єдиний центр».

Ще одне питання, уже внутрішньо-«свободівське» є те, з кого складатиметься партійний список? Ще раніше Олег Тягнибок заявляв, що в першу п’ятірку «Свободи» повинні ввійти троє голів обласних рад, де ця політична сила є при владі. Здається, що Тернопільщина є не єдиним регіоном, в якому голова обласної ради-«свободівець» йтиме по мажоритарному округу.

Погодження єдиного кандидата від опозиції по 163 округу безперечно є пакетним рішенням. Об’єднання «За Батьківщину!» мало б отримати компенсацію й такою компенсацією з боку «Свободи» є округ №167, з цетром у Чорткові. До цього часу ВО «Свобода» активно працювала по «північному» (№164) та «південному» (№167) округах. Ймовірно, що «південний» округ є привабливішим за «північний», адже останній включає «волинські» райони області. Хоча Тернопільщина на загал сприймається як регіон зі стійкою підтримкою націонал-демократів, проте внутрішній розріз електоральних настроїв свідчить, що в «північних» районах волевиявлення громадян дещо відрізняється від решти районів області. Через це часом цей регіон називають також «червоним».

Додатковою ілюстрацією, яка свідчить про специфіку цього округу є й те, що тут відбувається найбільша конкуренція між провладними кандидатами. Так, досить гостро сьогодні вияснюють стосунки через ЗМІ висуванець від влади Володимир Клименко (голова правління УКРІНБАНКу) та нардеп від Партії регіонів Орест Муц. З іншого боку, зважаючи, що на цьому окрузі не так багато кандидатів від національно-демократичних сил, можливо це й додасть шансів представнику ВО «Свобода».    

Округ №167, який «Свобода» віддала взамін на підтримку Олексія Кайди, найімовірніше отримає «Фронт Змін», принаймні це визнали в розмові із ОПОРОЮ представники «Батьківщини».  

В підсумку, ситуація така, що ВО «Свобода» висуватиме своїх кандидатів по двох мажоритарних округах – №163 та №164. Розраховувати, що представник Тернопільщини отримає місце в прохідному номері списку партії на разі не випадає. «Фронт Змін» отримає округ №167 та прохідний номер в списку для Романа Заставного. «Батьківщина» зберігає за собою округи №165 та №166, а також прохідний номер в списку для Василя Деревляного – нардепа, керівника обласної партії та керівника штабу об’єднаної опозиції в Тернопільській області.

Такий має вигляд ситуація стосовно ВО «Свободи» та Об’єднання «За Батьківщину!», проте, ще невідомо як вплинуть на електоральні настрої усі інші кандидати з «патріотичного табору».

Кандидати на мажоритарні виборчі округи від об’єднання «За Батьківщину!» та ВО «Свобода»:

163, Тернопіль: Олексій Кайда – голова Тернопільської обласної ради, голова обласної організації ВО «Свобода».
164, Збараж: Михайло Головко – депутат Тернопільської міської ради від ВО «Свобода», екс-керівник Тернопільської міської організації, заступник голови обласної організації ВО «Свобода».
165, Зборів: Володимир Бойко – перший заступник голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина».
166, Теребовля: Михайло Апостол – директор приватного сільськогосподарського підприємства, в минулому депутат облради від «Батьківщини».
167, Чортків:  кандидатура визначається («Фронт Змін»).

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області
097 548 3408
Любомир Крупницький,
прес-секретар кампанії громадського спостереження
за парламентськими виборами Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області,
096 667 35 73