Напередодні офіційного старту активної фази виборчої кампанії ситуація навколо «насильницької» реорганізації чернівецьких комунальних книгарень остаточно набула політичного характеру. На сторону персоналу книгарень, які не бажають об’єднуватися в одну комунальну структуру, офіційно стали представники Об’єднаної опозиції. Тоді як Партія регіонів опинилася по інший бік барикад, і тепер чиновники Чернівецької облдержадміністрації та керівництво обласної ради, які запустили разом із депутатами від провладної партії маховик реорганізації, змушені доводити розпочате до кінця. На перший погляд суто господарське питання набуло значного суспільного резонансу і тепер розглядатиметься в суді.

Про намір реорганізувати комунальні книгарні «Українська книга», «Технічна книга», «Букініст», «Художня книга», «Лучаферул», «Здоров’я», «Каменяр», «Магазин навчально-наочного приладдя» шляхом злиття в обласне ще неіснуюче комунальне підприємство «Буковинська книга» як персонал книгарень, так і громадськість дізналися випадково після того, як один із депутатів обласної ради написав про це у своєму блозі[1]. Далі були численні акції протесту в перемішку із формальними спробами ініціаторів реорганізації (Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернівецької ОДА та керівництва Чернівецької обласної ради) пояснити громадськості та персоналу книгарень доцільність такого кроку. У результаті руками депутатів від Партії регіонів на 10 сесії Чернівецької обласної ради VI скликання 31.05.2012 року було прийнято рішення про реорганізацію книгарень[2].

Подальший розвиток ситуація отримала 23 липня 2012 року, коли Чернівецький окружний адміністративний суд виніс ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі внаслідок позову представників книгарень до Чернівецької обласної ради щодо скасування рішення про реорганізацію. Примітно, що серед позивачів фігурує Бурбак Максим Юрійович – голова Чернівецького обласного виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина». Наступне судове засідання по справі відбудеться 21 серпня 2012 року.

На прес-конференції, яка відбулася 24 липня Максим Бурбак чітко дав зрозуміти, що Об’єднана опозиція надалі підтримуватиме юридично та організаційно персонал книгарень та заявив, що «головне завдання – затягнути час до виборів, а після них справа «реорганізації» вже не буде актуальною, так як її ініціатори покинуть Чернівецьку область». Окрему прес-конференцію щодо даного питання в приміщенні чернівецької книгарні «Букініст» провела й Народний депутат України Леся Оробець, яка перебувала 24 липня із візитом у місті Чернівці. Пізніше на своїй офіційній сторінці в мережі facebook Народний депутат написала: «Регіонали на чолі з губернатором Папієвим дивно відреагували на рейтинг «Фокусу»[3], який визнав Чернівці найбільш читаючим містом України – мережу книгарень вирішили «реорганізувати». Оскільки шкільна та медична реформи довели, що це – синонім закриттю, директори книгарень подали до суду, який призупинив рішення влади. Тепер завдання – дотриматися до жовтня…».

Чиновникам Чернівецької облдержадміністрації та представникам обласної ради тепер прийдеться відстоювати свою точку зору у судовому процесі. А зважаючи на суспільний резонанс та партійну приналежність керівництва місцевої облдержадміністрації та обласної ради [4], Партія регіонів виявилася втягнута під час виборів у неприємний для неї судовий процес.

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.

[1] Реорганізація чи ліквідація улюблених книжкових чернівчан? http://m-pavliuk.vkursi.com/3377.html

[2] Рішення № 76-10/12 Чернівецької обласної ради «Про реорганізацію обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі» http://oblrada.cv.ua/documents/23694/ris%2010_6_76.rar

[3] Згідно цьогорічного рейтингу журналу «Фокус» місто Чернівці було визнано «найкомфортнішим» в Україні http://focus.ua/society/239085/

[4] Михайло Папієв – одночасно і Голова Чернівецької облдержадміністрації і Чернівецької обласної організації Партії регіонів) та обласної ради http://opr.com.ua/index.php/about. Михайло Гайничеру – Голова Чернівецької обласної ради, обраний депутатом від партії регіонів http://oblrada.cv.ua/structure/biografy/2049/