Не зважаючи на те, що офіційно виборча кампанія ще не стартувала, агітатори від Партії регіонів уже почали працювати.

Кривий ріг

Як повідомили спостерігачів ОПОРИ мешканці багатоповерхових будинків Саксаганського і Жовтневого районів міста Кривого Рогу, їхні квартири  відвідували молоді люди, які пропонували виборцям оцінити важливість соціальних ініціатив очільників Партії регіонів від Президента до керівників регіонального рівня, а також ознайомили жителів з майбутніми кандидатами по відповідних мажоритарних округах. При цьому агітатори формулювали питання так, начебто кандидат вже переміг на виборах.Кривий ріг

Спостерігачам ОПОРИ вдалося з’ясувати в агітаторів, що місцевий штаб регіоналів видав їм завдання провести «Соціологічне опитування» з 17.06 по 05.07.12 і повторно (якщо не було вдома мешканців) з 05.07 по 15.07.12. Кожен агітатор був озброєний «Пам'яткою агітатора» та посвідченням «Учасника дослідження «Загальнорегіональне соціологічне опитування», виданим Регіональним фондом «Громадські ініціативи». За кожним агітатором було закріплено близько 300-400 виборців.

Вміст агітаційних наборів був таким: газета від Партії регіонів, проспектом про колишнього міського голову Юрія Любоненка та діючого першого заступника міського голови Кривого Рогу Костянтина Павлова (залежно від округу) і календариком.

Заходячи в кожну квартиру, агітатори просили виборців відповісти на 6 питань:Опитування. Кривий Ріг
  1. Зараз реалізовуються нові соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича. Оцініть їх важливість?
  2. За ініціативою губернатора Олександра Вілкула в Дніпропетровській області реалізується ряд регіональних ініціатив. Оцініть їх важливість?
  3. Чи знаєте Ви, що інтереси Вашого округу представляє депутат обласної ради Юрій Любоненко (Костянтин Павлов – залежно від округу)?
  4. З ініціативи Юрія Любоненка (Костянтина Павлова) у Вашому окрузі реалізується ряд місцевих ініціатив. Оцініть їх важливість.
  5. За кого б Ви голосували, якби вибори відбувались наступної неділі?
  6. Чи хочете Ви отримати більше інформації про Юрія Любоненка (Костянтина Павлова)?

Результати обходів ретельно оброблялись і складались у звітні дані для штабу Партії регіонів.

За ретельно виконану роботу агітатори отримують близько 2 000 грн. При цьому в Дніпропетровській області заробітна плата дільничної медсестри вищої категорії, яка обслуговує закріплені за нею 2 015 осіб, складає 2 199 грн.  

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.