В четвер, 19 липня, в Миколаєві під час круглого столу «Законність та правосуддя в сучасній Україні» за участю народного депутата Геннадія Москаля кандидат від Об'єднаної опозиції, директор ТОВ «Агрофірма Корнацьких» Аркадій Корнацький розповів про тиск на його бізнес зі сторони держави.Аркадій Корнацький

Так, кандидат в народні депутата відмітив, що дворічний вир подій, в який потрапила його фірма, можна назвати не інакше, як репресіями.

- Ці репресії тривають вже давно і системно. Це дворічна історія. Правда, в 2010 році ми зіткнулися з «наїздами» із земельних питань, хоча в агрофірми не було ніяких порушень. А починаючи з червня 2011 року за справу взялася податкова служба. І з того часу проти керівників підприємства порушено п'ять кримінальних справ, постійно проводиться оперативно-розшукова робота, прослуховуються телефони і т. п. Інколи настає кульмінація цих псевдоохоронних дій, коли у керівників органів миколаївської влади на чолі з губернатором Кругловим, а, можливо, і у їх вищого керівництва на київському рівні закінчується терпіння і вони кажуть: «та ви, в кінці кінців, давайте щось робіть, удавіть». І тоді вчиняються масові «заходи», - розповів опозиційний кандидат.

Акцентував увагу присутніх підприємець і на чому ґрунтуються обвинувачення правоохоронних органів проти «Агрофірми Корнацьких»:

- Агрофірма, обробляючи понад 15 тис. гектарів землі, начебто приховує обробіток шести тисяч гектарів. Це нісенітниця, тому що агрофірма щороку росте. Фірма наша починалася з 1 тисячі 753 га, в с.Чаусово-2, моєму рідному селі. Потім щороку по одному, по півтора села приєднувалися до агрофірми. Таким чином ріс наш земельний банк. І в цьому випадку треба розуміти, що частина договорів встигає реєструватися, а якась частина, після укладення договорів з селянами, знаходиться в процесі реєстрації. А в якому стані перебуває в Україні цей процес - всі знають. ... Нам закидають незгоду платити корупційні платежі, хоча у нас укладені всі договори, - резюмував оппозиційний кандидат.

За словами Корнацького, в даний час у агрофірми вже є два рішення суду про незаконну бездіяльність земельних органів, які набрали чинності. Тобто, підкреслив Корнацький, ці рішення є свідченням того, що немає ні найменшої провини, ні найменшого наміру з боку посадових осіб агрофірми Корнацьких по нереєстрації договорів оренди землі.

Крім того, як зазначив Корнацький, по всій землі, яка оброблялася агрофірмою, постійно, «до останнього квадратного метра», здавалися звіти в усі органи влади - від статистики до податкової. І за кількістю обробленої землі, і за витратами паливно-мастильних матеріалів, насіння, за кількістю зібраного врожаю, по орендній платі і т.д.

- Я, звичайно, розумію цих людей - якщо їх можна назвати людьми, - їм наказали. У них в області є губернатор, який в даному випадку є організатором цього замовлення. Замовлення, як мені достеменно відомо, з Києва. Відомо від кого. Але поки називати його я не буду - уточнюються деякі деталі. Тобто, всі органи влади Миколаївської області, за винятком буквально кількох сільських рад, перетворилися на організоване злочинне угрупування, яке системно, грубо порушує чинне законодавство, здійснюючи кримінальні дії. І я з повною відповідальністю відверто всіх цих людей називаю злочинцями, - заявив Аркадій Корнацький.

Геннадій Москаль в свою чергу дану ситуацію назвав «тиском на опозиційного кандидата».

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85,

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.