На Зміївщині імовірним кандидатом-мажоритарником від Партії регіонів виступає Голова Зміївської РДА та депутат Харківської обласної ради Євген Мураєв. Як й інші потенційні кандидати він вже фактично взявся за ведення виборчої кампанії.

Лише протягом травня-червня 2012 року від доброчинного фонду «Крок за кроком», що очолює його дружина, та від свого імені як депутата обласної ради Євген Мураєв подарував 70 велосипедів поштарям, на честь Дня медичного працівника – нову стоматологічну установку, два комп’ютери, мікрохвильові печі, електричні чайники та посуд медичним закладам, до Дня захисту дітей – ігрові комплекти учасникам свята, а чайні сервізи із пледами – будинкам сімейного типу, посприяв відкриттю центра обслуговування платників податків.

Привертає увагу діяльність і благодійного фонду, з яким Голова Зміївської РДА має родинний зв'язок. Саме за підтримки фонду «Крок за кроком» на Зміївщині надається соціальна допомога дітям та матерям, оснащуються заклади сфери оздоровлення, відбуваються масові заходи, куди запрошуються відомі українські зірки. При цьому слід зауважити, що впродовж чотирьох років із дня заснування (3 червня 2008 року) діяльність фонду стала помітною тільки напередодні виборів народних депутатів України.

Звичайно, як така благодійна діяльність діючого Голови Зміївської РДА, що балотуватиметься у народні депутати по округу та роздає благодійну допомогу незадовго до старту виборчої кампанії, як би до цього не ставилися мешканці району, не суперечить діючому законодавству. І стаття 2 Закону України «Про благодійництво і благодійні організації» обмежує таку діяльність посадовців лише тим, що вони, «а також члени їх сімей можуть займатися благодійництвом і благодійною діяльністю тільки в межах отриманих і задекларованих доходів».

Але справа у тому, що свої благодійні вчинки діючий Голова Зміївської РДА презентує майбутнім виборцям досить часто безпосередньо під час виконання посадових обов’язків. А це порушує статтю 12 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», яка зазначає, що Голови місцевих державних адміністрацій, не можуть «суміщати свою службову  діяльність з іншою, в тому числі на громадських засадах, крім викладацької, наукової та творчої діяльності у позаробочий час».

Мабуть, саме тому на офіційному сайті Зміївської райдержадміністрації її Голова хоча активно і інформує мешканців району про свою доброчинність, однак подає її не як від Голови Зміївської РДА, а як від депутата Харківської обласної ради.

Здається, майбутній кандидат у народні депутати вважає, що дозволена Законом двоєдиність його статусу у будь-якому разі оберігає його від звинувачень у використанні адміністративного ресурсу та нечесному веденні агітації.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що така поведінка потенційного кандидата-мажоритарника суперечить базовим принципам чесних та справедливих виборів – рівності можливостей учасників виборчих перегонів та утримання органів державної влади від упередженого ставлення до політичних сил й кандидатів. І в цьому ракурсі як позитивний приклад акцентує, що колега та однопартієць Євгена Мураєва Володимир Кацуба – Голова Дергачівської РДА, депутат Облради та вірогідний кандидат-мажоритарник  від Партії регіонів по 175 виборчому округу – Розпорядженням Президента України №102/2012-рп від 8 червня 2012 року був звільнений з державної посади, щоб зосередитися на благодійній діяльності та балотуванні до ВРУ.

 
 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.