Після тривалої праці на 165 окрузі Тернопільщини, екс-голова СБУ та «Нашої України» Валентин Наливайченко має шанси стати депутатом по списку партії «УДАР». Принаймні про це стверджують тернопільські ЗМІ й не спростовують в оточенні Наливайченка та «УДАРу».

Інформацію про можливе балотування Валентина Наливайченка у списку «УДАРу» розповсюдив, посилаючись на свої джерела, минулого тижня тернопільський Інтернет-портал «Погляд». Опосередковано на користь цієї версії свідчить й те, що «УДАР» до останнього не визначився з кандидатурою по 165-у «зборівському» окрузі Тернопільщини. Водночас, коли стало відомо про можливе балотування Наливайченка в списку партії «УДАР», місцеві партійці оприлюднили кандидатуру від «УДАРу» на цей округ. Нею стала письменниця Наталка Михно.

ОПОРА звернулася за коментарями як до прес-служби Валентина Наливайченка, так і до «УДАРу». І хоча підтвердження такого політичного кроку не отримали, проте й не отримали спростування. Прес-секретар можливого кандидата послалася на відпустку, а керівник обласної організації «УДАР» Ігор Побер порекомендував дочекатися заяви самого Наливайченка. 

Ще одним свідченням на користь припинення агітаційної кампанії Наливайченка на Тернопільщині є те, що в середу, 25 липня, місцеві друковані тижневики вийшли без рекламних матеріалів про кандидата. Це вперше за останній період ОПОРА фіксує відсутність матеріалів у друкованих ЗМІ про діяльність Валентина Наливайченка на окрузі чи його заяв стосовно тих чи інших суспільно-політичних подій. Між іншим, серед опублікованих у пресі соціологічних рейтингів, які визначають довіру населення до кандидата, ім’я Наливайченка не значиться в переліку кандидатів Зборівського округу.

Нагадаємо, що Валентин Наливайченко чи не найраніше з інших ймовірних кандидатів розпочав працю на 165-у окрузі на Тернопільщині. Кандидат не лише часто відвідував населені пункти округу, але й в кінці червня його командою було організовано перші в Україні «праймеріз», на яких Наливайченко здобув перемогу. Відмова кандидата балотуватися по даному округу однозначно збільшить інтригу та конкуренцію серед інших претендентів на виборах, і водночас позбавить Тернопільщину одного з найактивніших кандидатів, які обрали цей регіон для балотування.

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Тернопільській області
097 548 3408
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.