Визначення меж одномандатних виборчих округів наприкінці квітня 2012 року стало точкою відліку для посилення політичної активності окремих суб’єктів виборчого процесу, що розгортають свою діяльність на теренах Чернігівської області. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність потенційних кандидатів та політичних партій упродовж травня і червня на Чернігівщині у розрізі виборчих округів.

Мажоритарний округ № 205, розташований в обласному центрі, піддавався найбільшому політично-інформаційному навантаженню, порівняно з іншими округами Чернігівської області. Це проявлялося в кількості зовнішньої реклами, серед якої були білборди із зображенням партії «Україна-Вперед!» Наталії Королевської, заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Станіслава Прокопенка (Партія регіонів), депутата Чернігівської обласної ради Владислава Атрошенка (позапартійний), діючого міського голови Олександра Соколова (Партія регіонів), партії УДАР та Віктора Медведчука.

Найзручнішим приводом для виявлення активності політичних партій опозиційного спрямування стало ухвалення Верховною Радою України у першому читанні «мовного» законопроекту. Одними з перших, хто відреагував на це в області, були Українська народна партія та ВО «Свобода», згодом і партії Об’єднаної опозиції «За Батьківщину».

Слід зазначити, що об’єднання штабів ВО «Батьківщина» та  ПП «Фронт змін» на рівні Чернігівської області вже завершено.

Крім того, метод прямого спілкування з електоратом переважно використовували у своїй діяльності представники ПП «Демократичний альянс», якими протягом досліджуваного періоду було проведено ряд акцій по збору коштів на заставу для участі у виборах.

По 205-му округу вже зроблено декілька публічних заяв щодо майбутнього висунення кандидатів. Зокрема, під час прес-конференції в Чернігові народний депутат Андрій Шевченко заявив про те, що кандидатом від об’єднаної опозиції буде Валерій Дубіль.

На прес-конференції за участю іншого народного депутата Олега Зарубінського було названо ім’я ще одного майбутнього кандидата по 205-му округу від Народної партії – президента ФК «Десна» Юрія Тимошка. Проте він досі не виявляв жодних ознак інформаційно-публічної активності, спрямованої на завоювання прихильності електорату.

Загалом високу публічну активність партій в окрузі можна пов’язати із географічним аспектом, адже офіси обласних організацій знаходяться в місті. Саме тому територія округу №205 є чи не єдиним округом, де активність партій перевищувала активність кандидатів. Найактивнішими в своїй діяльності упродовж досліджуваного періоду були Олександр Соколов і Валерій Дубіль.

Одномандатний виборчий округ № 206 – один з «найгарячіших» округів Чернігівської області. Адже боротьба за електорат відбувається всередині об’єднаної опозиції, а також між політичними гравцями, що розраховують на підтримку провладної партії.

Публічна заява Андрія Шевченка, представника об’єднаної опозиції «За Батьківщину», про висунення кандидатом на парламентське крісло по даному округу Віталія Коржа вплинула на іншого потенційного кандидата від опозиції Володимира Поліщука. Його активність в окрузі помітно знизилася протягом досліджуваного періоду. Проте не зникла.

В останні два місяці на вулицях Чернігова можна було спостерігати змагання між Станіславом Прокопенком (Партія регіонів) та Владиславом Атрошенком (позапартійний) за місце для розміщення зовнішньої реклами. Обидва кандидати підвищували свою впізнаваність також за допомогою публічних виступів та організації різного роду благодійних заходів.

Найбільш прогнозованими кандидатами на депутатське крісло по даному округу від інших політсил є депутат обласної ради від партії УДАР Віктор Лазар (про це зазначив Віталій Кличко під час спілкування із журналістами у м. Чернігові); депутат Чернігівської обласної ради від Комуністичної партії України Раїса Ясочко (рішення було прийнято під час звітно-виборчої конференції обласної організації КПУ на початку червня); голова обласної організації Народної партії Олександр Кириченко (про це він персонально заявив під час прес-конференції у Чернігові). Проте їх інформаційна та суспільно-політична активність залишається низькою, а подекуди – зовсім відсутня.

Таким чином, найбільшу активність упродовж травня та червня проявляли Станіслав Прокопенко та Владислав Атрошенко. Це відображалося у візуальних методах роботи з електоральними групами, а також особисті зустрічі та матеріальне заохочення виборців.

Одномандатний виборчий округ № 207 є лідером у сфері інформаційної та суспільно-політичної активності. По даному округу працює народний депутат України Ігор Рибаков, лідер депутатської групи «Реформи заради майбутнього». Конкурентів пану Рибакову у 207-му окрузі поки що немає.

У 208-му окрузі активність виявляє депутат Київської міської ради від Народної партії Михайло Голиця. Його діяльність набула широкого розмаху як раз після оголошення меж мажоритарних округів.

Продовжує активно працювати лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Помітною є його медіа-присутність в різних виданнях.

Активності нових кандидатів на участь у виборах по даному округу помічено не було.

Починаючи з травня, інтенсифікувалася політична робота Івана Куровського (позафракційний) на території одномандатного виборчого округу № 209. У чернігівських експертних колах до списку потенційних кандидатів відносять директора товариства «Земля і воля» Леоніда Яковишина, але його медійна активність в комунальних та районних ЗМІ є незначною.

Беззаперечним лідером у сфері здійснення політичної роботи по 210-му округу є позафракційний депутат обласної ради Микола Рудьковський. З наближенням дня виборів інтенсивність його діяльності збільшується. Потужну суспільно-політичну активність виявляє також депутат Чернігівської обласної ради від Партії регіонів Анатолій Мирошниченко.

Серед партій в окрузі виявляли активність Українська народна партія, Комуністична партія України та Партія регіонів, а також ВО «Свобода».

Слід зазначити, що вищезгадані партії були найактивнішими упродовж травня-червня.

Висновки

  • Дослідження суспільно-політичної ситуації у Чернігівській області показує підвищення активності основних політичних сил регіону. Основним фактором цього була значна кількість інформаційних приводів у вигляді державних свят, пам’ятних дат та резонансних законодавчих рішень органів державної влади.
  • Протягом досліджуваного періоду не було зафіксовано системної активності нових кандидатів на участь у виборах по мажоритарній системі у Чернігівській області. Активно працюють ті самі політичні актори, які користуються підтримкою з боку місцевих органів влади. У майбутньому слід очікувати появи нових кандидатів від Об’єднаної опозиції «За Батьківщину» в округах, відносно яких ще не було досягнуто домовленості.
  • Існує ймовірність появи кандидатів-мажоритарників від інших політичних проектів (в т.ч.«самовисуванців») попри те, що часу на розгортання повноцінної передвиборчої кампанії в будь-якому з округів Чернігівщини лишилося обмаль.
  • Більшість з кандидатів, що проводили політичну роботу в округах протягом минулих досліджуваних періодів, за останні два місяці значно розширили спектр методів роботи з електоратом, що свідчить про повноцінне розгортання виборчої кампанії 2012 року на території Чернігівської області. 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.