На організаційну скриньку Громадянської мережі ОПОРА прийшов лист від осередку партії «УДАР».  Однією з тез листа є пропозиція підтримати проекти громадських організацій, спрямовані на забезпечення чесної виборчої кампанії.

Вчора Львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА на свою електронну скриньку отримало листа від обласної організації політичної партії «УДАР». Основним повідомленням листа є заклик до громадських лідерів відстояти прозоре та чесне проведення парламентських виборів, зокрема «відстежувати спроби підкупу виборців кандидатами усіх партій, поширювати аргументовану інформацію про нечесну участь кандидатів  від усіх політичних сил на своїх сторінках у соціальних мережах, проводити зустрічі із кандидатами у народні  депутати та висувати до них  конкретні вимоги щодо розвитку своєї громади та захисту інтересів її мешканців, самому проголосувати  та переконати свого сусіда взяти участь у виборах, проголосувати по совісті, а не за гречку».

Зважаючи на важливість майбутніх виборів та прикуту увагу до них української та міжнародної спільноти, такі звернення політичної партії є достатньо виправданими. Проте, отримане повідомлення, окрім заклику, містить ще й пропозиції для громадських організацій. Так, львівський «УДАР» готовий надати дієву підтримку громадським ініціативам, спрямованих на убезпечення чесних виборів, представляти інтереси громадських організацій на місцевому, обласному та загальнодержавному рівні. Окрім цього, партія підтримає проекти громадських організацій, спрямовані на розвиток громад та убезпечення від фальсифікації виборів.

Громадянська мережа ОПОРА поділяє позицію партії щодо необхідності забезпечити якісне спостереження за веденням кандидатами передвиборчої кампанії, а також за процесом голосування у день виборів. Проте, закликаємо партійців забезпечити публічність процедури відбору та оцінки проектів, а також здійснювати у відкритий та прозорий спосіб фінансову чи іншу дієву підтримку буд-яких громадських ініціатив, спрямованих на убезпечення від фальсифікації виборів.

За коментарями звертайтесь:

Андрій Дутчак
координатор кампанії спостереження за парламентськими виборами-2012
у Львівській області
063 628 68 44.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.