МиколаївщинаНа початку липня в Миколаєві з’явилися анонімні білборди, які своїм змістом агітують за російську мову «На русском языке говорят 780 тысяч жителей Николаевщины. Так нужен ли нам русский язык?». 14 липня, на з'їзді Партії регіонів під час виступу Голова облдержадміністрації Миколаївської області та голова міського осередку Партії регіонів Микола Круглов обмовився, що «дані білборди будуть висіти стільки, скільки потрібно» (див.відео).

«В УНП (Української народної партії) зажадали, щоб ми негайно познімали всі біл-борди. Дочекаєтеся! Висітимуть рівно стільки, скільки потрібно буде», - заявив Микола Круглов. Політик також навів дані соціологічних досліджень різних років, які доводять, що більшість населення Миколаївщини розмовляє саме російською мовою.

Варто зауважити, що напис на біл-бордах здійснений виключно російською мовою, без дубляжу державною. Це порушення мовного законодавства. Згідно статті 6 Закону України «Про рекламу»,  застосування   мови  у  рекламі  здійснюється  відповідно  до законодавства України про мови. Статтею 35 ЗУ «Про мови в Українській РСР» встановлюється, що тексти  офіційних  оголошень,  повідомлень,  плакатів,  афіш, реклами і та ін. виконуються українською мовою. Тобто, реклама має бути подана державною мовою, або ж мати переклад на державну мову, якщо подана іншою мовою.

Активіст ОПОРИ зафіксував появу 19 липня «оновлених» білбордів, на яких знизу наклеєна біла стрічка з українським дубляжем. Проте, білбордів без українського тексту також багато.

Використані матеріали інтернет-видання “Преступности.НЕТ

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Миколаївській області
097219 00 66, 095 087 17 85,
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.