У рамках кампанії «Помста за розкол країни» представники Громадянського руху «Відсіч» вдруге відвідали виборчий округ № 23 із центром у смт Маневичі, де збирається балотуватися заступник голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Під час відвідин малої батьківщини віце-спікера - села Ветли Любешівського району, місцеві жителі побили громадських активістів та пошкодили техніку журналістів.Луцьк

Про деталі конфлікту із ветлівчанами розповіли представники руху та журналісти інтернет-видання «Перець волинський», що супроводжували їх, на спеціально скликаній в Луцьку прес-конференції. Нагадаємо, що перша спроба львівських відсічан закликати мешканців Любешівського району не голосувати за Мартинюка закінчилася словесним конфліктом з представниками місцевої влади та затриманням міліцією.

На цей раз, 14 липня, за словами представниці громадянського руху Ольги Сало ще із самого початку візиту активістів на округ, зокрема у смт Маневичі та Любешів, за ними стежили працівники МВС та невідомий, який знімав їх дії на камеру. До слова, перші пояснили свої дії тим, що слідкують за недопущенням порушення правил благоустрою активістами руху. А чоловік із камерою, так і не представився активістам, хто він і навіщо проводить відеозйомку.

Проте, прямо перешкоджати діям активістів руху «Відсіч» та журналістам інтернет-видання «Перець волинський» почали у рідному селі Адама Мартинюка - Ветлах Любешівського району, куди знову подалися агітатори. За словами відсічан, вони безперешкодно розповсюдили по всьому селі листівки, в яких виборців інформували про «досягнення» Адама Мартинюка на депутатській посаді та закликали не голосувати за комуніста на виборах.

Проте наприкінці акції між місцевими мешканцями та активістами зав’язалась бійка. «Ми просто поверталися на місце зустрічі, як раптом до нас під’їхала машина. З неї вискочило декілька чоловіків, повиривали залишки листівок з наших рук і взялись спочатку штовхати, а врешті і бити іншого активіста Олега (Олег Дукас – авт.) Це все відбувалося на очах в людей, які там жили. Вони спочатку ніяк не реагували, врешті почали казати, щоб нас залишили в спокої, але ті троє чоловіків не мали такого наміру, а швидше за все хотіли нас провчити раз і назавжди», - каже активістка руху «Відсіч» Ольга Сало.

Таке протистояння повторилось вдруге, коли на місце інциденту прибули журналісти та приїхала ще більша група місцевих прихильників Мартинюка.

Що характерно, під час другої сутички на місці конфлікту була присутня Ветлівська сільська голова Любов Павлів, яка висловлювала незгоду із діями громадських активістів та заявила про свою підтримку Адама Мартинюка. Повну бездіяльність проявив і місцевий дільничний інспектор, який, будучи в цивільному одязі, відмовлявся зізнаватися у своїй посаді.Ветлівська сільська голова Любов Павлів

В результаті конфлікту нападники пошкодили мобільний телефон активіста «Відсічі» та камеру і диктофон журналістів інтернет-видання «Перець волинський». За фактом побиття активістів та перешкоджання роботі журналістів було написано заяви в УМВС у Волинській області. Крім того, редактор інтернет-видання Руслан Тимощук подав заяву прокурору області з вимогою взяти розслідування цієї справи під свій особистий контроль.

Аналізуючи дані події, можна з впевненістю стверджувати, що сільська голова та дільничний інспектор не виконали своїх посадових обов’язків, оскільки проявили бездіяльність в момент скоєння злочину. Натомість ветлівські «бойовики» напевне будуть притягнуті до відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень та пошкодження журналістської апаратури.

Однак цікавий і той факт, що члени руху «Відсіч» мають намір втретє відвідати 23-й виборчий округ, і знову в т.ч. село Ветли, з тим щоб вкотре пояснити місцевим мешканцям чому не слід голосувати за Мартинюка. Така ініціатива безперечно знову може перерости у конфлікт, адже ветлівчани не погоджуються із закликами громадських активістів і мають намір й надалі захищати свого земляка. Дивує також така посилена увага відсічан до цього маленького села, адже населених пунктів в 23-му виборчому окрузі дуже багато. Натомість активісти вперто прагнуть переконати односельчан народного депутата у потребі не голосувати за нього. За словами членів руху, вони прагнуть, щоб про цю акцію дізнався сам Адам Мартинюк, але, як це вплине на вибір самих виборців, поки не зрозуміло.

Фото веб-сайту ВОГО "Волинський прес-клуб" (http://volynpressclub.org.ua/index.php)  та інтернет-видання "Перець волинський"  (http://perec.in.ua/)

Марія Доманська,
регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
За коментарями звертайтесь:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.