У Сімферопольському районі активісти Комуністичної партії України проводять  опитування  громадян про те, чи позитивно вони налаштовані до КПУ і чи стежать діяльністю партії. Під час опитування активісти ходять вулицями і пропонують виборцям заповнити анкету, де потрібно вказувати приватні дані (ПІБ, місце проживання). На запитання представника Громадянської мережі ОПОРА про мету збору даних громадян активісти КПУ відмовились відповідати.

Під час розмови виборцям також надають газети, листівки і пропонують записати ідеї, пропозиції та зауваження щодо діяльності КПУ. Активісти ходять вулицями вздовж будинків, залучаючи перехожих до бесіди.

Інформація, яку збирають активісти КПУ належить до персональних даних, поширення яких не допускається без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи. Окрім випадків визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. (ст. 14 п. 2 ЗУ "Про захист персональних даних").  Персональні дані не можуть поширюватися з іншою метою, ніж та, з якою вони були зібрані (ст. 29, п.3). Тому виборці вправі вимагати від володільців персональних даних вичерпного пояснення про мету збору інформації про себе.

За коментарями звертайтесь:
Ренат Умеров,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА в АР Крим
050 538 28 03
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти