10 липня 2012 року прес-служба облради поширила інформацію під назвою «Іршавські листоноші отримали 84 велосипеди». Окрім цього, така ж новина оприлюднена на офіційному сайті Закарпатської обласної ради. 

Брати Іван та Павло Балоги, будучи депутатами обласної ради (а Іван Балога - ще й головою ради), вручили листоношам міста Іршави та Іршавського району Закарпатської області 84 нові велосипеди.

Відповідно до наведеної в матеріалі інформації, роздача велосипедів є реакцією Павла Балоги на прохання Центру поштового зв'язку №3. Так про це говорить у своєму коментарі начальник Центру Ольга Савко.

79  велосипедів дісталися поштовикам Іршавського району, 5 – місту Іршаві. Вручали двоколісний транспорт на подвір'ї Іршавського поштового відділення. В кінці повідомлення є згадування про те, що раніше за сприяння команди Віктора Балоги оновився  велосипедний парк поштарок Хустщини, Рахівщини та Тячівщини. Іван Балога запевнив, що ця – на його думку, – добра справа – матиме продовження і в інших районах області.

Інформація викликає дуже багато запитань як до братів Балог, так і до прес-служби Закарпатської обласної ради.

По-перше, в повідомленні не зазначено, за чиї кошти закуплено велосипеди і яке відношення до них мають Іван і Павло Балоги, а також Закарпатська обласна рада. По-друге, яке саме утворення під «командою Віктора Балоги» має на увазі прес-служба органу місцевого самоврядування і чому офіційний прес-орган активно просуває здобутки цієї «команди».

Цікавим є той факт, що офіційно перебування Івана Балоги на Іршавщині пов’язане з особистим офіційним виїзним прийомом громадян. Про це теж згадує прес-служба на офіційному сайті обласної ради. Щоправда, ця новина з’явилась пізніше «велоновини».  Виходить, в рамках робочого виїзду в район, Іван Балога використовує робочий час на приватні ініціативи разом з братом Павлом.

Також, зважаючи на те, що Іван та Павло Балоги сьогодні розглядаються як ймовірні кандидати в депутати ВРУ за мажоритарними округами (73 та 71 округи), в кожен з яких входить частина Іршавського району, є підстави вважати, що такі цінні дарунки є нічим іншим, як непрямим підкупом виборців. Власне, тоді і сам захід розцінюється як приватна і ,можливо, корислива ініціатива братів. У такому разі, не зрозуміло, чому прес-служба офіційного органу в свій робочий час поширює інформацію про приватні ініціативи, що не прямо пов’язані з депутатською діяльністю, а також мають невідому основу походження. Те саме стосується викладання інформації на офіційному сайті Закарпатської обласної ради.

Тож, із відповідними запитами Громадянська мережа ОПОРА звернеться до Павла Балоги та Івана Балоги - голови Закарпатської обласної ради. Зважаючи активність підпорядкованої йому за посадою прес-служби, є підстави говорити про використання службового становища у приватних цілях.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.