Бажання окремих кандидатів потрапити цього року до лав народних депутатів не зупиняє ні перед чим, навіть перед обманом. Мова йде про Віктора Тимошенка, потенційного кандидата на виборах до Верховної Ради по виборчому округу №198 у Черкаській області, куди входять Смілянський і Кам’янський  райони. Так, вже в березні Віктор Анатолійович провів активну кампанію щодо святкування 10-річчя Благодійного фонду Віктора Тимошенка. Зокрема, були розповсюджені листівки та підготовлені окремі випуски районних газет. За інформацією у листівці, за 10 років за кошти цього благодійного фонду було збудовано храм у Чигирині, вивчено дітей у ВНЗ, збудовано та відремонтовано школи, газифіковано села та багато іншого.

Схожа інформація була надрукована у двох районних газетах 198 округу – «Смілянські обрії» та «Трудова слава». Ці газети на 4 сторінках вийшли на 99% ідентичними за змістом і за оформленням: ті ж фото, ті ж заголовки, ті ж статті, та ж верстка. Прикрим є те, що позначок про те, що це є рекламні матеріали немає. Окрім того, усі публікації не мають авторства. Цікаво, що тираж обох спеціальних випусків зріс у 4,5 разів, порівняно із накладом попередніх і наступних випусків цих газет.

Та все було б нічого, якби про цей фонд та його добрі справи хтось чув в області раніше.

Газета

Газета

Спостерігачі від ОПОРИ вирішили з’ясувати у чому причина і подали інформаційний запит у Головне управління юстиції у Черкаській області. З’ясувалося, що  Головним управлінням юстиції у Черкаській області Черкаський обласний благодійний фонд Віктора Анатолійовича Тимошенка зареєстровано 3 квітня 2012 року, тобто вже після розповсюдження листівок і газет, які повідомляли про 10-річну плідну працю Благодійного фонду Віктора Тимошенка.

2012-07-13_14.33.36

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.