11 липня 2012 р. у активіста Громадянської мережі ОПОРА Максима Данильченка невідомі особи забрали фотоапарат під час того, як він намагався записати на відео факт роздачі  матеріальної допомоги мешканцям Ленінського району міста Луганськ. Люди з пакетами із агітацієюІнцидент стався на території виборчого округу №109 біля будинку за адресою м. Луганськ, вул. Шевцова, 29. Невідомі особи роздавали виборцям по 50 грн та інформаційні матеріали про Олександра Макарова, потенційного кандидата в народні депутати. Очевидці повідомили активісту ОПОРИ, про те, що для того, щоб отримати гроші, особа має бути старшою 40 років і мешкати у Ленінському районі міста Луганськ.

Максим Данильченко повідомив: «Під час того, як я почав знімати на відео черги людей біля будинку, де роздавали допомогу, до мене підійшли кілька невідомих жінок. Їм вдалося вирвати в мене фотоапарат і перешкодити відеозапису. На моє прохання повернути особисту річ вони не відреагували. Після чого я дістав мобільний телефон та подзвонив до міліцейського відділку о 17 год. 39 хв. і попросив правоохоронні органи допомогти мені повернути власність, повідомив про скоєний на мене напад і вилучення техніки. Я чекав міліцію з 17 год. 39 хв. до 20.00 години, однак представники правоохоронних органів так і не приїхали».

Агітаційні матеріали від імені О.Макарова

Особи, які забрали фотоапарат, занесли його у будинок в якому роздавались гроші та матеріали про Олександра Макарова. «Через 30 хвилин одна з жінок повернула мені фотоапарат, проте жодної записаної інформації там не було. Таким чином перешкодили моїй діяльності як громадського активіста зафіксувати факт підкупу виборців», - повідомив Максим Данильченко.

За коментарями звертайтесь
Максим Данильченко,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Луганській області
099 064 96 54

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти