12 липня 2012 року у Відні в рамках Наради щодо людського виміру БДІПЛ-ОБСЄ на тему “Демократичні вибори та спостереження за їх проведенням” відбувся додатковий захід щодо майбутніх парламентських виборів в Україні. Його організаторами виступили Фундація виборчих систем, Агенство міжнародного розвитку США, Громадянська мережа ОПОРА, Лабораторія законодавчих ініціатив. Учасниками слухань стали дипломати, члени БДІПЛ-ОБСЄ, українські експерти, представники ЦВК.

...трагічних оцінок парламентським виборам на цьому етапі давати не варто

Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в рамках своєї презентації відзначила, що трагічних оцінок парламентським виборам на цьому етапі давати не варто. Не зважаючи на фактор ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, інститут чергових виборів, як один з інструментів впливу громадян на політичне середовище в державі, залишається. Україна не є політично біполярною і громадяни України все ж мають потенційну можливість обирати. Негативними тенденціями передвиборчого етапу є спроби з боку влади “фасадними методами” забезпечувати прозорість виборчого процесу, наприклад, через застосування відеоспостереження, до планів належного рівня організації якого є чимало запитань. В той же час, опозиція системно нагнітає ситуацію навколо виборів, чим штучно поглиблює рівень суспільної недовіри до майбутнього процесу.

ОПОРА за результатами перших двох місяців довготермінового спостереження відзначає, що трьома негативними факторами, які можуть критично вплинути на результати волевиявлення громадян є зловживання адміністративним ресурсом, підкуп виборців та вибіркове застосування законодавства проти окремих суб’єктів виборчого процесу. Основною проблемою нинішнього “неофіційного” етапу виборчої кампанії є порушення міжнародного стандарту щодо забезпечення рівних можливостей кандидатів. У зв’язку з непрозорістю фінансування кампаній кандидатів та зловживанням бюджетним адміністративним ресурсом на користь провладних кандидатів, нерегульованою системою залучення ресурсів та створенням тіньових виборчих фондів кандидатів, закладається міна уповільненої дії у вигляді тотальної політичної корупції вже в українському парламенті. Чітким трендом також є нерівне ставлення державних службовців до кандидатів та політична діяльність чиновників. На жаль, тенденція до деполітизації медіапростору звужує доступ виборців до реальної та правдивої інформації про політичний сектор та виборчий процес. На цьому етапі важливо, щоб третій сектор, інститути громадянського суспільства України відстояли право громадян на вибір через тотальний громадський контроль, просвіту та незаангажованість.

Секретар ЦВК Тетяна Лукаш, відповідаючи на чисельні питання учасників щодо новацій виборчого процесу, а саме, відеоспостереження на дільницях, на які ВРУ виділила 993 мільйони гривень, зазначила: "Закон проголосували в короткій змістовій редакції. Тому порядок оприлюднення інформації, збереження протягом року після виборів даних за результатами відеозйомки визначатиме ЦВК, яка забезпечить  максимальний доступ до матеріалів громадськості. Зараз комісія формує технічне завдання для роботи системи".

Аналогічні громадські панелі організовано на тему спостереження за нещодавніми федеральними виборами в Російській Федерації, презентації електронного курсу БДІПЛ-ОБСЄ щодо навчання короткотермінових спостерігачів та практичних методик БДІПЛ-ОБСЄ щодо аналізу роботи ЗМІ та моніторингу реєстрації виборців.