На зупинках міського транспорту міста Макіївки Донецької області днями з’явились оголошення-звернення від народного депутата України Віталія Борта. В них громадян інформують про зусилля депутата щодо благоустрою міста, які впроваджуються в межах його проекту «Комфортне місто – для мешканців». Потенційний кандидат-мажоритарник обіцяє навести порядок у міських зонах відпочинку, встановити дитячі майданчики, відремонтувати дороги та відновити вуличне освітлення. Крім друкованого тексту, на листівці є прочерк, куди від руки вписують той чи інший найближчий реконструйований об’єкт відповідно до розміщення агітаційного матеріалу. Мешканці Макіївки можуть залишати заявки на вирішення  своїх проблем за телефоном «гарячої лінії» кандидата.

Народний депутат України Віталій Борт, який нещодавно отримав рекомендацію від місцевих осередків Партії регіонів щодо висунення своєї кандидатури у ВО №56 (центр-Центрально-міський район Макіївки), розпочав агітаційну кампанію ще на початку року. Він систематично проводить прийоми громадян спільно із посадовими особами міської ради та райадміністрацій міста, які відповідають за території його майбутнього округу. Під час цих заходів громадяни висловлюють свої прохання, місцеві чиновники їх коментують, а народний депутат обіцяє допомогти.

У регіональних ЗМІ вже фіксувалися замовні матеріали, так звана «джинса», в яких висвітлювались ініціативи народного депутата України. Зокрема, у газеті «Вечерняя Макеевка» від 06.07.2012 вийшла стаття, яка дублює назву передвиборчого проекту  Віталія Борта – «Комфортный город – для горожан». Крім цього, офіційний сайт Макіївської міської ради розміщує повідомлення про процес відновлення доріг та ліквідації несанкціонованих звалищ, що здійснюється за рахунок майбутнього кандидата.

Громадські спостерігачі відзначають, що ініціативи потенційного кандидата Віталія Борта мають неоднозначний характер. З одного боку, агітаційна кампанія все більше зводиться до вирішення господарських проблем виборчого округу. Це, у свою чергу, унеможливлює конкуренцію передвиборчих програм та політичних поглядів для інших кандидатів. З іншого ж боку, Віталій Борт та місцеві посадовці демонструють спільні партійні інтереси, й тому громадянам буде складно розмежувати поточну діяльність органів влади та особисті досягнення кандидата. До того ж, гостро стоїть проблема публічності фінансів, які витрачаються майбутнім кандидатом на відновлення місцевої інфраструктури.

За коментарями звертайтесь:
Олександр Клюжев,
Координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області, яке здійснюється ДОО ВГО «Комітет виборців України»  в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА
095 822 53 19

Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.