Починаючи з червня вулицями міста Кіровоград можна спостерігати біл-борди з кандидатами-мажоритарниками від «Партії регіонів» — Олександром Шаталовим (виборчий округ №99) та Станіславом Березкіним (виборчий округ №100).

shatalov

Але, окрім зображення кандидатів та їх прізвищ на біл-бордах, присутні написи «Єдина команда» та «гаряча лінія Сергія Ларіна». Згадування імені голови Кіровоградської облдержадміністрації та державної «гарячої лінії» на біл-борді наводить на висновки про підтримку посадовцем кандидатів-мажоритарників Олександра Шаталова та Сергія Березкіна, що є порушенням чинного законодавства України та міжнародних стандартів виборчого процесу.

Цей факт є наочною демонстрацією використання адміністративного ресурсу провладною політичною силою:

  • фактично, губернатор Кіровоградської області Сергій Ларін агітує за вищеназваних кандидатів від «Партії регіонів», що є протизаконною діяльністю — а саме, зловживанням інституційним ресурсом (відповідно до статті 19 «Зловживання службовим становищем» «Конвенції ООН проти корупції» та статті 71 пункту 2 Закону «Про вибори народних депутатів України»);
  • використання номеру державної «гарячої лінії» Сергія Ларіна можна вважати зловживанням бюджетним ресурсом (так як контактний центр губернатора є державним) задля агітації політичної партії, що також є порушенням чинного законодавства України та «Конвенції ООН проти корупції».

Довідково:

Стаття 19 «Зловживання службовим становищем» «Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції» (http://goo.gl/Ch5yC — посилання на Міжнародний документ від 31.10.2003, який набрав чинності у 2010 році на офіційній сторінці Верховної Ради України http://zakon3.rada.gov.ua) мовить: «Кожна Держава-учасниця розглядає можливість вжиття таких законодавчих та інших заходів, які можуть бути необхідними для визнання злочином умисного зловживання службовими повноваженнями або службовим становищем, тобто здійснення будь-якої дії чи утримання від здійснення дій, що є порушенням законодавства, державною посадовою особою підчас виконання своїх функцій з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи».

Стаття 71 «Обмеження щодо ведення передвиборної агітації», пункт 2 Закону України встановлює обмеження на політичну агітацію органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами і судами (http://goo.gl/0YsHq — посилання на Закон «Про вибори народних депутатів України» на офіційній сторінці Верховної Ради України http://zakon3.rada.gov.ua).

За коментарями звертайтесь:
Надія Домаш
прес-секретар виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
099 44 13 777

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.