6 липня прес-служба Волинської обласної організації ВО "Свобода" повідомила, що голова Іваничівської райдержадміністрації Лідія Томашевська ставить умовою працевлаштування на посаду соціального працівника співпрацю з Партією регіонів.

Про це прес-службу «свободівців» повідомила жителька села Литовеж Іваничівського району Оксана Крась. За її словами, почувши про нові вакансії соціального працівника, вона вирішила подати заявку на працевлаштування, оскільки сама за фахом є соціологом. Саме під час співбесіди голова Іваничівської райдержадміністрації Лідія Томашевська проявляла підвищений інтерес до політичних поглядів жінки.  «Чиновниця чомусь почала розпитувати мене від якої я партії, чи бува, не від "Свободи". Потім вона заявила: місце є, але отримаєте його за умови, що будете співпрацювати зі мною і підете у Партію регіонів. Я звісно відмовилася. Тоді голова Іваничівської райдержадміністрації сказала, що робота, може й буде, але в іншому селі"? - сказала партійній прес-службі О. Крась. Через декілька днів Оксані подзвонили з соціальної служби у справах сім'ї, дітей та молоді і запропонували роботу не за місцем проживання, на яку вона не погодилась. Повторна зустріч жінки із головою РДА позитивного результату теж не принесла.

У коментарі спостерігачам ОПОРИ Лідія Томашевська підтвердила як факт зустрічі із мешканкою села Литовеж Оксаною Крась так і тему розмови - про працевлаштування. На запитання, чи агітувала голова РДА вступати Оксану Крась у члени Партії регіонів, чиновниця відповіла: «Як я можу агітувати за Партію регіонів, коли я не член партії?» (Лідія Томашевська є членом партії «Єдиний центр»). Щоправда, потім додала, що як депутат Волинської обласної ради вона може висловлювати свою позицію.

Після отриманої інформації від ВО «Свобода» спостерігачі ОПОРИ вирішили поспілкувалися безпосередньо з Оксаною Крась. Однак у своїх подальших коментарях вона була більш стриманою та дещо по-іншому змалювала інцидент, мовляв прямої вказівки вступати у Партію регіонів не було. Мова йшла лише про співпрацю з чиновницею.

Таким чином повідомлення про використання кадрового ресурсу провладною партією на Волині є доволі суперечливим. Тож, або політичні сили штучно нагнітають ситуацію напередодні виборів, або мешканка Іваничівського району змінила свою історію під вагою чиїхось аргументів.

В будь-якому випадку представники ОПОРИ будуть спостерігати за роботою новопризначених соціальних працівників та слідкувати за їх неучастю у виборчій кампанії.

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.