Гаряче протистояння довкола законопроекту Колеснікова-Ківалова створила черговий привід для агітації. Потенційні кандидати у Львівській області, намагаються використати тему  на свою користь. Поруч із заявами та зверненнями деякі діячі вдавалися і до більш цікавих форм привернення уваги виборців.

Зокрема, Андрій Лопушанський (потенційний кандидат від опозиції у виборчому окрузі №125) за сприяння благодійного фонду імені самого себе організував для своїх виборців два автобуси на Київ. Протестуючі планують долучитися до голодування біля Українського дому. Деякі з учасників цієї акції носять футболки з емблемою фонду. Організувати виїзд в Київ для свого електорату вирішив і Володимир В’язівський (потенційний кандидат у 124 ВО). Народний депутат замовив автобус, який о 9 ранку 5 липня відправився з Червонограда до Києва.

Потенційні кандидати брати Дубневичі (Богдан Дубневич - кандидатуватиме у  ВО №118 та Ярослав Дубневич - у ВО №120), оприлюднили жорстку заяву стосовно депутатів, які проголосували за законопроект. Зокрема, у тексті заяви є рядок про «вірних прислужників-холуїв – литвинівців, комуністів, «тушок» із групи «Реформи заради майбутнього». Окрім цього, брати вирішили збирати підписи на захист мови і направити їх Президентові.

Штаб об’єднаної опозиції у Львівській області був різкішим у своїх заявах та діях стосовно голосування за мовний закон. Поруч із блокуванням будівлі ОДА та розірванням угоди про оренду цієї будівлі з губернатором і його апаратом, деякі представники пропонували перекрити основні автомагістралі в області і видавати зброю учасникам акцій протесту.

Варто також згадати і про реакції провладних політичних сил. Зокрема, генеральний директор Львівського театру опери та балету і, водночас, депутат від «Партії Регіонів» у Львівській міській раді Тадей Едер повідомив, що покине лави партій у випадку, якщо Президент підпише закон. Від голосування провладних партій відхрестився ще один потенційний кандидат та діючий народний депутат Петро Писарчук (ВО №116). Він попросив відкликати свій голос і повідомив, що на момент голосування не був у сесійній залі, що засвідчує система реєстрації.

Контактна особа:
Андрій Дутчак
координатор кампанії спостереження за парламентськими вибрами-2012 у Львівській області
063 628 68 44.

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.