У червні, у період проведення чемпіонату Європи з футболу, по всій Волині було розміщено чимало біл-бордів із рекламою веб-сайту «Волинь. Євро-2012» (http://euro2012.volyn.ua). Але не футбольною тематикою привернули увагу громадськості до себе ці рекламні щити. Річ в тім, що поряд із рекламою веб-сайту красувалися логотипи Партії регіонів та благодійного фонду «Рідна Волинь» (діяльність останнього на Волині асоціюють із головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком, від імені якого і робляться "добрі діла" цього фонду).Обидві громадські структури (партія та фонд) рекламували адресу цього сайту та при цьому бажали перемог разом із ними. Фактично в такий спосіб провладна партія використовувала тему Євро-2012 та діяльність спеціально створеного під футбольний чемпіонат сайту для власної реклами і популяризації, що суперечить правилам УЄФА.

Крім того, у пересічних волинян від знайомства з такого роду рекламою могло скластись враження, що цей вельми необхідний веб-ресурс з'явився в інтернеті саме завдяки партії і благодійному фонду. Адже саме їхні  логотипи було розміщено на рекламних щитах. Хоча раніше місцеві ЗМІ повідомляли, що цей сайт є продуктом роботи облдержадміністрації.

Щоб розвіяти сумніви та домисли, Михайло Шелеп, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області вирішив перепитати у обласних чиновників, що вони знають про рекламу свого сайту. Тому, минулого тижня, а саме - 27 червня, М. Шелеп надіслав голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку запит з проханням надати інформацію про веб-сайт «Волинь. Євро-2012», зокрема:

- хто є ініціатором створення веб-сайту, його безпосереднім розробником та власником?
- яким нормативним чи розпорядчим актом посадових осіб чи органів облдержадміністрації ухвалено рішення про створення веб-сайту (просив надати копію цього документу)?
- з якою метою було створено цей веб-ресурс?
- скільки коштів витрачено на створення веб-сайту?
- хто саме і скільки коштів (чи інших ресурсів) витратив на цю роботу?
- хто був замовником реклами веб-сайту на носіях зовнішньої реклами?
- яким іншим чином рекламувався веб-сайт?
- скільки коштів і з яких джерел було витрачено на рекламу веб-ресурсу?

Відповідь від облдержадміністрації була оперативною. Вже першого робочого дня, після довгих вихідних, 2 липня, надійшов лист від облдержадміністрації. У листі заступник голови ОДА - керівник апарату С. Ющик поінформував, що ініціатором створення веб-сайту «Волинь. Євро-2012» є він сам, а розробником - відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату Волинської облдержадміністрації, натомість власником сайту є Волинська облдержадміністрація. За словами посадовця, сайт було створено в очікуванні проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» з метою надання відвідувачам країни та області довідкової інформації щодо об'єктів інфраструктури Волині чотирма мовами за різними тематичними рубриками. При цьому, бюджетні кошти, окрім заробітної плати працівників відділу інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату Волинської ОДА, на створення сайту не витрачалися.

Разом з тим, облдержадміністрація поінформувала, що жодної зовнішньої реклами сайту вона не замовляла та не оплачувала. Також ОДА не володіє інформацією про розмір коштів, витрачених будь-якою громадською організацією (політичною партією) на рекламу сайту.

Отож, Волинська ОДА не витратила жодної копійки платників податків на рекламу сайту «Волинь. Євро-2012» і, таким чином, не має ніякого відношення до реклами провладної партії та благодійного фонду «губернатора». Але чому обласна державна адміністрація не переймається тим фактом, що її власність – сайт, який був створений державними службовцями, використовується окремою політичною силою для власної самореклами? Адже таким чином Партія регіонів та фонд «Рідна Волинь» привласнюють собі справи, до яких вони ніякого відношення не мають. Можливо причина криється в тому, що такою недешевою рекламою займаються саме провладна партія та благодійний фонд голови облдержадміністрації?

Що б там не було, але волинські чиновники повинні зрозуміти, що державна служба і партійні симпатії не повинні пересікатись. Інакше, це буде трактуватись як порушення законодавства про державну службу та про політичні партії. А перед та під час виборів така діяльність або, як у цьому випадку, бездіяльність, може трактуватися, як застосування адміністративного ресурсу на користь однієї політичної сили.

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.