Спостерігачам ОПОРИ повідомили про те, що регулярно у Жашківському кінно-спортивному комплексі проводиться особливі зустрічі потенційного кандидата до Верховної Ради Валентина Ничипоренка з виборцями 199 округу. Варто зазначити, що Валентин Ничипоренко є господарем цього комплексу і ще взимку черкаські експерти повідомляли про те, що під час виборів до Верховної Ради влада буде робити ставку саме на нього. Окрім цього неодноразово мало місце проведення кінно-спортивних змагань під егідою Партії регіонів. Тому 30 червня ОПОРА також вирішила взяти участь у цих славнозвісних на всю Черкащину заходах.Жашків

Уже о 13-00 у комплексі курсували групи виборців, яких супроводжував екскурсовод. Спостерігачами було помічено 8 таких груп до 50 осіб, які були спеціально привезені замовленими автобусами із Звенигородського, Тальнівського, Лисянського районів та м. Ватутіне, що входять до 199 виборчого округу.

Екскурсія розпочалася із огляду стадіону, на якому проходили кінні змагання президента федерації кінного спорту України.  Далі протягом 80 хвилин екскурсовод провела групу по території кінного заводу, детально ознайомивши виборців із призначенням та характером роботи кожного приміщення. Особливий акцент екскурсовод повсякчас робила на досягненнях власника заводу Валентина Ничипоренка та на інформацію про безкоштовний вхід на кінні змагання та безкоштовне навчання кінному спорту для дітей. Протягом екскурсії серед учасників інших груп був помічений політтехнолог, відомий журналіст та депутат Черкаської міської ради від партії «Екологія та соціальний захист» Валерій Воротник, який, за словами працівника обласного штабу однієї із опозиційних партій, бере участь у роботі штаба пана Ничипоренка.

Далі група підійшла до готельно-розважального комплексу, де екскурсовод показала готель, ресторан, боулінг-клуб і запросила учасників екскурсії приїздити до них на сімейний відпочинок. На запитання одного із екскурсантів про ціни на послуги готельно-розважального комплексу екскурсовод скромно повідомила, що такою інформацією не володіє.

Жашків. Стіна з фотографіямиУ холі готельно-розважального комплексу розміщено 80 групових фотографій, на яких виборці, учасники інших екскурсій були сфотографовані спільно із Валерієм Ничипоренком. Екскурсовод повідомила, що кожен із учасників цих екскурсій безкоштовно отримав таке групове фото. Орієнтовна загальна кількість людей на цих фотографіях – 3 100 осіб. Далі учасникам показали дитячу кімнату готелю, де запропонували безкоштовно залишити на відпочинок із аніматорами своїх дітей. На таку пропозицію ніхто із учасників не погодився  – усі забрали дітей із собою далі.м.Жашків. Столи з їжею для виборців

Після цього учасників провели до великого критого кінного манежу в центрі якого на спеціально постелених килимових доріжках було встановлено 78 столів із мінеральною водою та різноманітними продуктами харчування. На трибунах навколо знаходилися усі 8 груп, які в цей день брали участь у екскурсії.

Як тільки учасники групи із м. Тальне розмістилися у кріслах, екскурсовод запропонувала їм на добровільній основі поставити свій підпис на підтримку громадської ініціативи Ничипоренка В. М. «Захистимо мову – збережемо Україну!». Такі підписи із зазначенням місця проживання поставили всі члени групи. У цей час у залі гучно лунала пісня кабаре-дуету «Академія»  «Ты отказала мне 2 раза, не хочу сказала ты!». Після закінчення пісні до глядачів звернувся ведучий, який радісно повідомив, що у цей світлий і добрий день вони продовжують розіграш першого туру лотереї, яка була започаткована громадською ініціативою Валентина Ничипоренка. Потім ведучий загадково повідомив, що якщо він оголосив перший тур, то обов‘язково буде і другий, який відбудеться після закінчення кінно-спортивного сезону – восени. Точної дати ведучий не назвав, проте аналіз цієї виборчої технології із високою долею ймовірності дає можливість припустити, що головний розіграш призначений на час після виборів.

Кожен член групи попередньо отримав іменне запрошення на екскурсію, де надруковане звернення  пана Ничипоренка. Крім цього, кожне запрошення містить свій порядковий номер, який за оголошенням організаторів бере участь у розіграші лотереї не тільки в першому, але й у другому турах. Так, у першому турі розіграшу перемогла дівчинка років семи, хоча враження було  таке, що щаслива дитина і її мама були заздалегідь підготовлені, адже вони завчасно стояли біля входу на манеж і відгукнулись миттєво, без зайвих роздумів. Окрім них було нагороджено ще 7 чи 8 осіб, які залишилися на сцені, де потім між собою взяли участь у вікторині за додатковий приз – торт та пляшка шампанського. Варто зазначити, що призи були досить недорогі (чайник, фен тощо). Питаннями у вікторині були факти із життя Валентина Ничипоренка та його кінного заводу, які повідомляли учасникам під час екскурсії. Наприклад, скільки людей працює на кінно-спортивному комплексі (відповідь – 150 осіб), який прем’єр-міністр у 2005 році особисто вручив подяку Кабінета міністрів України Валентину Ничипоренку (відповідь – Юлія Тимошенко), або членом якої партіє є Валентин Ничипоренко (відповідь – позапартійний). При цьому для кращої «наочності» на великому екрані синхронно із відповідями демонстрували відповідні фото-слайди, як-от: Юлія Тимошенко вручає Валентину Ничипоренку подяку, або перекреслена символіка Партії регіонів, БЮТу та НУНС.

Потім ведучий іще раз нагадав, щоб учасники обов‘язково зберегли свої запрошення, які більше нагадували агітаційні листівки, і повідомив, що у другому турі, в якому будуть брати участь усі запрошення, розіграють холодильник, телевізор і автомобіль, який для наочності був виставлений прямо перед входом до готельно-розважального комплексу.

Після розіграшу лотереї вийшов сам Валентин Ничипоренко. Протягом 20 хв. він розказував про своє життя і політичні уподобання. Так, пан Ничипоренко підтвердив, що є позапартійним, із законами, які приймає Партія регіонів, категорично не погоджується і ця сила йому не подобається взагалі. Потенційний кандидат позиціонував себе ближчим до опозиції, хоча і сказав, що йому там багато чого не подобається, зокрема наявність у опозиції декількох лідерів, а не одного, який би потужно керував. Як наслідок,  наприкінці промови він повідомив, що вирішив балотуватися у депутати Верховної Ради як самовисуванець.Білборд у Жашкові

Після своєї промови Валентин Ничипоренко запросив до 3-х заздалегідь підготовлених організаторами мікрофонів глядачів, щоб вони задали йому питання, проте бажаючих було не багато – лише 3. Особливим стало питання про його перший стартовий капітал. Виявилося, що під час перебудови він кинув завод, де раніше працював і відкрив кіоск із ремонту взуття. 12 годин на добу ремонтував взуття, а в ночі працював сторожем у дитсадку. Так він заробив капітал і відкрив свою фірму із великотоннажних перевезень по Україні, країнах СНД та Європі.  

Запитання завершилися о 17-10 і учасники спільно із паном Ничипоренком прослідували у напрямку трибун кінно-спортивного стадіону, де змогли подивитися заключні змагання із конкурсу та нагородження переможців. Цікаво відзначити, що 5 із 6 секцій трибуни стадіону охорона комплексу тримала порожніми ще із 12-00, резервуючи їх для привезених виборців, не даючи сідати туди звичайним відвідувачам, які змушені були тулитися на 6-ій секції.

Після закінчення змагань екскурсанти на чолі із Валентином Ничипоренком прослідували назад до критого манежу, де за заздалегідь розставленими столами відбувся урочистий бенкет виборців 199 округу,  яких по завершенню розвезли автобусами до їх міст проживання.

Спостерігачі ОПОРИ розцінюють такі заходи лише як спробу підкупу виборців, адже, по-перше, на «екскурсію» звозять лише тих осіб, які територіально належать до округу, по якому планує балотуватися пан Ничипоренко, по-друге, під час цього заходу потенційний кандидат проводить пряму агітацію, інформує про свої політичні переконання, по-третє, запрошення на ці заходи ні що інше як агітаційні листівки. Маємо надію, що виборці не віддадуть свої голосив виключно з вдячності за майбутні холодильник, телевізор чи машину, які будуть розігрувати у другому етапі лотереї.

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.