На Волині закликали не голосувати за певних потенційних кандидатів у народні депутати. З подібними ідеями на два виборчі округи в області  завітали представники громадянського руху «Відсіч» зі Львова.

У рамках кампанії «Помста за розкол країни» активісти їздять по виборчих округах областей України, де потенційно будуть балотуватися нинішні нардепи, які проголосували за Законопроект «Про засади державної мовної політики».Листівка

Так, представники руху навідалися до виборчого округу № 23, де збирається балотуватись перший заступник голови Верховної Ради України, комуніст Адам Мартинюк.  Візит активісти здійснили у смт. Маневичі, Любешів та на малу Батьківщину нардепа – село Ветли. Вони розклеювали на стовпах, дошках оголошень листівки, де вказано, що політик є кандидатом по вказаному округу, перелічено, за які карколомні законопроекти він голосував. Зокрема, зроблено акцент на тому, що він віддав свій голос за «мовний» законопроект. 

Другою спробою повідомити виборців, за кого не треба голосувати, була поїздка у місто Ковель. Там активісти агітували не голосувати за нинішнього голову Ковельської РДА Івана Смітюха, який публічно заявив, що буде балотуватися в нардепи по виборчому округу № 21 з центром у місті Ковелі. Як пояснюється на веб-сайті самого руху, представники «Відсічі» обрали його через те, що він є рідним братом народного депутата Григорія Смітюха, який також проголосував за «мовний» законопроект. Листівка, присвячена Григорію Смітюху

Як відомо, Іван Смітюх має такі ж політичні погляди, що й його брат, адже вони обоє є членами «Партії Регіонів». Можливо саме це дало рухівцях поштовх до розповсюдження листівок, на яких вони закликають не голосувати за Смітюха-молодшого та роблять акцент на його членстві у Партії Регіонів.

Дії самих активістів окрім місцевих жителів привернули увагу правоохоронних органів. В обох випадках їх затримала міліція за порушення благоустрою міста (селища), адже листівки розвішувалися не у призначених для цього місцях.

Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.