Погодьтеся, слова «благодійність», «меценатство» у відповідних професійних колах давно вже стали певним індикатором амбіційних намірів окремих політичних гравців або партійних об’єднань. Місцеві експерти та регіональні ЗМІ упродовж тривалого часу прогнозували передвиборний сплеск політичної активності міського голови Чернігова Олександра Соколова. Тому створення Фонду «Майбутнє Чернігова» громадський актив «охрестив» як старт передвиборчої кампанії міського голови Чернігова до парламенту по 205 виборчому округу.

Перші ознаки того, що пан Соколов планує стати парламентарієм, на думку регіональних мас-медіа, з’явилися ще на початку червня. На вулицях міста, як гриби після дощу, з’явилися біг-борди, що рекламували Благодійний Фонд «Майбутнє Чернігова».

Кінець кінцем, 14 червня за участі представників місцевих прогресивних засобів масової інформації відбулася презентація новоствореного фонду. У склад правління увійшли сам Олександр Соколов, секретар міської ради Олег Шеремет та не досить відомий в навколополітичних колах юрист Микола Торбеєв, який і став керівником фонду.

Не забарилися й спеціалісти з нових медіа. Цього ж дня була створена сторінка в соціальній мережі «Facebook», де діяльність фонду позиціонується як активність громадської організації, створеної задля налагодження тіснішої взаємодії між чернігівцями та міською владою за сучасними принципами громадянського суспільства. За задумом адресна допомога окремим громадянам не надаватиметься. Спонсоруватимуться ідеї та активності, що позитивно впливатимуть на ситуацію і розвиток міста в цілому.

«Вибори, як правило, розштовхують людей у політичні «кути», відволікаючи тим самим від головного і створюючи між ними певне протистояння, ­­- коментує ситуацію зі створенням Фонду мер Чернігова. – Наша діяльність не направлена на вирішення миттєвих завдань, адже ми хочемо думати про майбутнє. Наша громадська організація об'єднуватиме чернігівців незалежно від їх політичних симпатій! Головна ідея – патріотизм, направлений на користь місту».

Разом з тим Олександр Соколов припускає можливість участі у виборчих перегонах 2012 року. Про це він повідомив журналістам одного з чернігівських видань.

Нагадаємо, що Олександр Соколов брав участь у місцевих виборів як позафракційний кандидат. За своїми поглядами є прихильником провладної партії. Від намірів балотуватися у народні депутати протягом тривалого часу відхрещувався. Єдиним потенційно сильним опонентом пана Соколова є народний депутат Валерій Дубіль, що тривалий час працює з електоратом Чернігова. Та за оцінкою Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень нинішній мер має найвищий рейтинг серед всіх потенційних кандидатів на мажоритарний округ № 205.

Отже, є висока ймовірність того, що у разі перемоги Олександра Соколова взимку на мешканців міста чекатимуть позачергові вибори міського голови. І тоді вдруге в історії Чернігова до парламенту балотуватиметься діючий мер. Така ситуація вже була з Миколою Рудьковським.

Детальніше:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.