Минулого понеділка у Рівному змінилося керівництво Національного університету водного господарства та природокористування. Замість відомого вченого Василя Гуріна, який сім років був ректором НУВГП, навчальний заклад очолив екс-губернатор, депутат обласної ради від Партії регіонів Микола Сорока.Національний університет водного господарства та природокористування

Заміну керівництва найбільшого в регіоні навчального закладу опозиційні політичні сили Рівненщини пов’язують із осінніми парламентськими виборами. З цього приводу прес-служба Української народної партії поширила заяву у якій звинуватила міністра освіти Дмитра Табачника у потуранні партійним інтересам.

"Кадрова політика Партії регіонів засвідчила цілковите її банкрутство і нездатність відрізняти свій інтерес від суспільного", - зазначено у заяві УНП. – «Наступником В.Гуріна став колишній голова Рівненської облдержадміністрації Микола Сорока, який не відомий загалу ні як викладач, ні як науковець. Проте відомо, М.Сорока збирається кандидувати від Партії регіонів на осінніх виборах до парламенту, і робити це в статусі ректора знаного університету куди зручніше, ніж у статусі колишнього чиновника часів Кучми. За наявною інформацією, кандидат економічних наук професор Микола Сорока лише минулого тижня «захистив» докторську дисертацію, що знову ж доводить його хиткі позиції в світі науки.»

Новопризначений в. о. ректора Микола Сорока і сам визнає, що його нова посада пов’язана із парламентськими виборами. На представлені він підтвердив своє бажання балотуватися до Верховної Ради і заявив, що це піде тільки на користь Університету.

- Одне іншому не заважає. Потрібно мати відповідний статус, щоб мати змогу вирішувати питання розвитку університету на рівні Києва, - каже екс-губернатор.

Такої ж думки дотримується колега Миколи Сороки в обласній раді Роман Василишин. Він стверджує, що вже 1 вересня буде видно результати роботи нового ректора. Вони відображатимуться у збільшенні державного замовлення для НУВГП та покращенні роботи закладу.

Микола Сорока родом із Житомирської області, батьки були колгоспниками. Після закінчення Української сільськогосподарської академії в 1974 році він працював головним інженером колгоспу. Невдовзі став заступником керуючого та головним інженером Рокитнівського райоб'єднання "Сільгосптехніка". У 28 років став заступником голови Рівненського обласного об'єднання "Агропромремтранс", ще через рік — генеральним директором, а пізніше і головою правління Рівненського обласного виробничого об'єднання "Облагротехсервіс", де безперервно працював аж до 1997 року. У лютому 1997-го Миколу Сороку було призначено головою Рівненської обласної державної адміністрації, яку він очолював до січня 2005 року.

Детальніше:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Рівненській області
096 918 74 08
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.