ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Рівненської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів. 

Політична карта Рівненської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордониРівненська область

Рівненська область розташована в північно-західній частині України. Територія – 20,1 тис. км (3,3% площі території України). Межує з Житомирською, Хмельницькою, Тернопільською, Львівською і Волинською областями України та Брестською і Гомельською областями Республіки Білорусь. Центр області – місто Рівне.

Адміністративно-територіальні одиниці:Рівненська область, райони

Кількість районів – 16 (Березнівський, Володимирецький, Гощанський, Дубенський, Дубровицький, Демидівський, Зарічненський, Здолбунівський, Корецький, Костопільський, Млинівський, Острозький, Радивилівський, Рівненський, Рокитнівський, Сарненський).

Кількість міст обласного підпорядкування – 4 (Дубно, Острог, Рівне, Кузнецовськ).

Кількість міст районного значення – 7 (Березне, Дубровиця, Здолбунів, Корець, Костопіль, Радивилів, Сарни.

Також до складу області входить 16 селищ та 1 002 сільських населених пункти.

На території області утворено 16 районних рад, 11 – міських, 16 – селищних та 338 сільських рад. Загалом в області знаходиться 1 027 населених пунктів, зокрема: міських – 27, сільських – 1 000.

Природні умови

Клімат помірно континентальний, середні температури січня – 4, липня19 C; опадів близько 600 мм в рік.

Всього в області налічується 171 річка завдовжки понад10 кмкожна. Усі вони належать до басейну Дніпра. Головною водною артерією є річка Горинь (довжина в межах області386 км) зі своєю найбільшою притоко Случем. З інших значних річок на Рівненщині протікають Стир, Льва, Ствига, на крайньому північному заході – Прип'ять.

На Рівненщині понад 500 озер різного походження (карстові, заплавні та інші). Серед них – Нобель, Біле, Лука, Велике Почаївське. Збудовано 31 водосховище (найбільші – Хрінницьке, Млинівське, Боберське) та понад 300 ставків. У північній частині області, зокрема на Поліссі, багато боліт. Область єдина в Україні має два розвідані родовища дорогоцінного каменю – бурштину.

Транспортна мережа

Загальна довжина залізниць –588 км, автошляхів – 5,2 тис. км, зокрема з твердим покриттям – 4,3 тис. км. Найбільші залізничні вузли – Здолбунів, Рівне, Сарни. Судноплавство здійснюється по Прип’яті, Горині, Стиру. У Рівному функціонує аеропорт. В області розгалужена система доріг. Більшість автошляхів між сільськими населеними пунктами не мають асфальтового покриття.

2. Соціально-демографічна ситуація

Станом на 1 лютого 2012 року на території Рівненської області проживає 1 153 345 осіб, зокрема:  47,42% – міських мешканців, 52,58% – мешканців сіл. Середня щільність населення на 1 кв. км. – 57 чоловік. Жінки складають 52,7% населення області, чоловіки – 47,3%.

Віковий склад населення Рівненщини (станом на 1 січня 2010 року) такий:

  • до вікової категорії «0-14 років» належить 19,25% мешканців області,
  • до вікової категорії «15-24 років» – 15,62%,
  • до вікової категорії «25-44 років» – 28,84%,
  • до вікової категорії «45-64 років» – 23,48%,
  • до вікової категорії «65 і понад» – 12,81%.

У молодшому за працездатний вік перебувають 20,6% мешканців, у працездатному – 59,5%, у старшому за працездатний – 19,9% мешканців області.

У національному складі населення області переважають українці, чисельність яких складає 95,9% від загальної кількості населення, 2,57% – росіян, 1,01% – білорусів, 0,17% – поляків, 0,04% – євреїв, по 0,03% – чехів, молдован, вірмен, по 0,02% – азербайджанців та німців, 0,18% – інші національності.

3. Економічна ситуація

Провідні галузі економіки Рівненщини – промислове і сільське господарство. В загальноукраїнському контексті область відзначається виробництвом волокнистих плит, фанери, мінеральних добрив, цементу, бурштину, підприємствами переробки м’ясо-молочної і сільськогосподарської продукції.

Середня місячна зарплата у Рівненській області станом на початок 2012 року складала 2 232 гривні.

Кількість зареєстрованих безробітних на лютий 2012 р. становила 15 606 осіб, тобто, 2,8% до населення працездатного віку.

Впливові бізнес-групи області

До найбільш впливових груп економічного впливу відносять бізнес-структури, які мають стосунок до голови Рівненської облдержадміністрації Василя Берташа та його близьких родичів. Зокрема, – депутат Рівненської міської ради від Партії регіонів, син голови облдержадміністрації Мирослав Берташ є керівником і засновником ТОВ «Рівне-Автотест». Це підприємство є єдиною у Рівненській області компанією, яке надає послуги з перевірки технічного стану транспортних засобів. Цьому бізнесмену також належить 51% статутного капіталу ТОВ «Вільне слово», яке видає газети з однойменною назвою. Динамічного розвитку в регіоні набуває інвестиційно-будівелька компанія «Регіон», яку очолює племінник голови облдержадміністрації – Андрій Берташ. Протягом останніх двох років компанія «Регіон» активно залучає державні та комунальні ресурси для реалізації профільних проектів.

Опозиційні політичні сили також представлені потужними бізнес-структурами.

Компанія «Родина», яка випускає понад 200 найменувань хлібобулочної продукції та бакалії,  належить голові депутатської фракції ВО «Батьківщина» в Рівненській обласній раді Миколі Кучеруку.

Голова Рівненської обласної організації партії «Зелені» Руслан Мальований займає посаду директора ТОВ «Західенергоресурс». Товариство працює на ринку нафтопродуктів, зокрема, компанія володіє розгалуженою мережею автозаправних станцій «ОЛАС» в Рівненській області, а також декілька АЗС за межами області. Руслан Мальований був депутатом Рівненської міської ради минулого скликання від Блоку Юлії Тимошенко. На позачергових виборах міського голови Рівного у 2008 р.  Мальований відмовився зняти свою кандидатуру на користь іншого кандидата від цього блоку, що змусило його змінити партійну приналежність.

Колишній голова Рівненської ОДА Віктор Матчук (2006-2010 рр.), лідер обласної організації партії «Наша Україна» володіє ЗАТ «Ремоне», яке об’єднує цілу групу різнопрофільних компаній. Товариство здійснює свою діяльність у таких напрямках: поставка та сервіс високотехнологічних систем самообслуговування для роздрібного ринку; будівництво; виробництво металопластикових конструкцій; торгівля комп’ютерною технікою; торгівля фототоварами та надання фотопослуг; рибне господарство. На підприємствах групи компаній «Реноме» працює приблизно 700 осіб. Депутат обласної ради від «Нашої України» Григорій Мініч очолює правління Рокитнівського скляного заводу, на якому працює близько 700 осіб.

ВАТ «Дубномолоко», входить до складу «Західної молочної групи», співвласником є член Політради Народної партії Ігор Єремєєв. На підприємстві працює близько 500 осіб.

Дубенський цукровий завод, входить в агропромислову компанію Ukrlandfarming PLC, власником якої є відомий український мільярдер Олег Бахматюк. У 2006 році бізнесмен балотувався до Верховної Ради України за сприсками Народного блоку Литвина, але  виборчий бар’єр цією політичною силою подолано не було.

Ще одну впливову  бізнес-групу області формують компанії, які належать члену «Єдиного центру» Валерію Богуцькому. До складу групи входять хлібозавод «Рум'янець», підприємство «Рівнеборошно», декілька агрофірм та радіостанція «Трек». Загалом на підприємствах Богуцького працює близько 2 000 осіб. На останніх місцевих виборах бізнесмен безуспішно балотувався до Рівненської обласної ради  за списками партії «Єдиний Центр».

Ключовим підприємством легкої промисловості регіону є Рівненський Льонокомбінат, який належить підприємцю Олегу Червонюку. За деякими даними, на парламентських виборах 2012 р. Червонюк може стати самовисуванцем у виборчому окрузі м. Рівне. 

Підприємство «Агро-Экспресc-Сервис» є одним із найбільших сільськогосподарських товаровиробників Рівненщини, яке орендує близько20 000 га землі. Засновником підприємства є бізнесмен Сергій Костючко, який шляхом самовисування  має намір балотуватися до парламенту у виборчому окрузі із центром у м. Дубно.

Найбільш потужними приватними промисловими підприємствами Рівненської області є ВАТ «Рівнеазот», ПАТ «Волинь-Цемент», ТОВ «ОДЕК- Україна»:

ВАТ «Рівнеазот» – один із найбільших заводів хімічної промисловості України, що має стратегічне значення для безпеки й економіки держави. Кількість працівників підприємства перевищує 4 тис. осіб. Власником підприємства є український мільярдер Дмитро Фірташ, який вважається особою, наближеною до Партії регіонів.

ПАТ «Волинь-Цемент» є одним із бюджетоутворюючих підприємств Рівненської області.  Підприємство займає 10% ринку цементу в Україні та входить до міжнародних конгломератів – виробників  цементу, бетону та інертних компонентів (BuzziUnicem та Dyckerhoff AG). На підприємстві працює близько 900 осіб. Топ-менеджмент компанії  своїх політичних симпатій не демонструє.

Спільне українсько-німецьке підприємство «ОДЕК-Україна» займає провідні позиції між виробниками фанери. На підприємстві працює близько 1 500 осіб. Топ-менеджмент компанії  своїх політичних симпатій не демонструє.

ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря» є виробником високоякісної ексклюзивної склотари на ринку України. На підприємстві працює близько 450 осіб. Власником підприємства є європейська компанія Saint-Gobain Packaging. Топ-менеджмент компанії  своїх політичних симпатій не демонструє.

Провідним державним підприємством області можна назвати Рівненську АЕС. На підприємстві працює близько 6 тис. осіб.  У квітні 2012 року помер багаторічний  генеральний директор АЕС, депутат обласної ради від Партії регіонів Михайло Колісниченко.

У підпорядкуванні Рівненської дирекції залізничних перевезень (ДП «Укрзалізниця) працює близько 14 осіб, зокрема, половина з них безпосередньо працює у Рівненській області. Начальником Рівненської дирекції залізничних перевезень є колишній депутат Рівненської обласної ради, член партії «Відродження» Ярослав Коник.

Рівненське обласне управління лісового і мисливського господарства об’єднує близько 7 тисяч працівників. Колишній голова Державного агентства лісового господарства, народний депутат України від Народної партії Микола Шершун має намір балотуватись у виборчому окрузі Рівненської області.

4. Політична ситуація

Найвищій  рівень представництва у місцевих радах Рівненської області має Партія регіонів, яка сформувала навколо себе депутатську більшість майже в усіх районах та містах регіону. Не дивлячись на те, що Партія регіонів за пропорційною складовою на виборах до Рівненської обласної ради поступилась ВО «Батьківщина», перемога у мажоритарних округах дозволила їй сформувати найбільшу фракцію. Керівниками місцевих державних адміністрацій переважно є членами Партії регіонів.

ВО «Батьківщина» має найвищу електоральну підтримку в області, найбільшу кількість депутатів місцевих рад та кількість членів. Поза тим, партія представлена депутатською більшістю лише в окремих органах місцевого самоврядування області. Чимало депутатів від ВО «Батьківщина» перейшли в більшість до Партії регіонів і цим самим послабили позиції партії.

Народна партія посідає 3 місце за рейтингом впливовості в області. Народна партія має непогану електоральну підтримку в області та один із найчисельніших депутатських корпусів. Ця політична сила представлена на рівні керівників райдержадміністрацій та районних рад. Значна частина членів партії працюють заступниками голів адміністрацій та заступниками голів місцевих органів самоврядування області. Фракція Народної партії третя за чисельністю в обласній раді, її представник Михайло Кривко обраний першим заступником голови обласної ради. Партія також входить до утворених навколо Партії регіонів коаліцій у місцевих радах Рівненщини.

Четвертою за впливовістю в області є партія «Наша Україна», яка на місцевих виборах здобула в області відносно високий рівень підтримки. Партія представлена у більшості місцевих рад області, в окремих районах «Наша Україна» набрала найбільшу кількість голосів виборців. Троє представників партії обрані головами районних рад. В Рівненській обласній раді та міській раді обласного центру «Наша Україна» має по п’ять  депутатів. У окремих органах місцевого самоврядування вона перебуває в опозиції до партії влади, в інших – входить до більшості. В Рівненській обласній та міській радах депутати «Нашої України» входять до більшості, утвореної навколо Партії регіонів.

Опозиційні ВО «Свобода» та «Фронт Змін» ділять між собою 5-6 місце за рейтингом впливовості в області. Партії мають непоганий рівень підтримки в області та значну кількість депутатів у місцевих радах. Партії в окремих радах входять до депутатської більшості, утвореної на основі опозиційних політичних сил.

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські міст обл. підпорядкування)
(загальна к-сть рад - 21)
Відсоток набраних голосів у багатомандатному окрузі
 
К-сть рад, куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Рівненської обласної ради (%)
На виборах до Рівненської  міської (обласного центру) ради (%)
1
Партія регіонів
21
17 375
21
184
190
14,1
10,7
2
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»
21
22 000
21
252
246
18,2
15,8
3
Народна Партія
21
15 568
19
118
121
6,2
3,2
4
Політична партія «Наша Україна»
21
6 408
20
108
107
7,4
4,2
5
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода»
21
1 000
18
54
55
6,3
12,2
6
Політична партія «Фронт Змін»
19
347
15
43
41
4,7
7
7
«Єдиний Центр»
21
5 721
9
25
25
1,4
 
8
Партія «ВІДРОДЖЕННЯ»
300
5 264
4
3
3
   
9
Політична партія «УДАР»
18
 
6
9
8
2,9
6
10
Українська Народна Партія
21
1 800
15
40
36
2,1
 
11
«Україна – вперед!» (Українська соціал-демократична партія)
 
6 527
1
1
1
0,34
 
12
Політична партія «Громадянська позиція»
 
89
2
2
1
0,2
 
13
Комуністична партія України
21
2300
3
4
4
1,9
 
14
СПУ
21
4401
6
14
14
1,4
 

Примітка:

Частина депутатів партії ВО «Батьківщина» в ряді рад увійшли до числа провладної депутатської групи. Про такі випадки відомо в Рівненській, Корецькій та Острозькій районних радах. Зважаючи на подібну тенденцію, така ситуація можлива і в інших радах.

Аналіз партійності керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області демонструє чітку політичну заангажованість абсолютної більшості посадових осіб. Найбільше посад керівників місцевих органів влади має Партія регіонів. Зокрема, членами Партії регіонів є 12 з 17 голів органів виконавчої влади Рівненщини, один голова РДА – позапартійний, але водночас є депутатом обласної ради від Партії регіонів, ще двоє – депутатами районних рад від цієї сили. Таким чином, 15 голів адміністрацій мають стосунок до Партії регіонів, у т.ч. голова облдержадміністрації Василь Берташ. Серед членів Народної партії є двоє голів місцевих адміністрацій.

Серед керівників місцевих органів самоврядування області (обласна, районні та ради міст обласного значення) є 8 членів Партії регіонів, ще один голова районної ради позафракційний, але балотувався від Партії регіонів. По троє голів районних рад мають «Наша Україна» та ВО «Батьківщина», проте, в усіх випадках більшість в радах мають представники Партії регіонів. Головами районних рад також є двоє представників Народної партії.

Серед секретарів міських рад міст обласного підпорядкування – два члени ВО «Батьківщина», один від «Фронту Змін». Секретар Рівненської міської ради був обраний від ВО «Батьківщина», проте перейшов до більшості міського голови Рівного Володимира Хомка. У обласному центрі до депутатської більшості увійшли представники 8 політичних сил, зокрема: Партії регіонів, Нашої України, Всеукраїнського патріотичного союзу, Фронту змін, партії «УДАР», «Народної партії», «Єдиного Центру», «Сильної України» та три позафракційні депутати.

Наявність кількох керівних посад у представників інших партій пов’язано або з особистим авторитетом певної особи, або ж із електоральною специфікою окремого району.

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Примітки
Рівненська область
Партія регіонів (Берташ Василь Михайлович)
Партія регіонів (Кічатий Юрій Святославович)
Більшість у раді створена навколо Партії регіонів.
Рівненський район
Партія регіонів (Карпенчук Василь Володимирович)
ВО «Батьківщина» (Свінтозельський Микола Іванович)
Більшість у раді сформована навколо Партії регіонів, зокрема, за рахунок переходу в більшість депутатів від опозиційних партій, зокрема, Миколи Свінтозельського.
Здолбунівський район
Партія регіонів  (Шуль Віталій Степанович)
«Наша Україна» (Тимощук Василь Олексійович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Дубенський район
Позапартійний, депутат обласної ради від Партії регіонів (Корилкевич Данило Михайлович)
«Наша Україна» (Дехтярчук Олександр Володимирович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Острозький район
Партія регіонів   (Дума Василь Іванович)
Партія регіонів (Хутиз Рустам Хамзетович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Гощанський район
Партія регіонів (Владичук Геннадій Миколайович)
Позапартійний, балотувався від Партії регіонів, член фракції Партії регіонів (Гречич Степан Матвійович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Корецький район
Партія регіонів (Дицяк Борис Васильович)
Партія регіонів (Скородько Любов Яківна)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Млинівський район
Партія регіонів (Худик Ганна Романівна)
Партія регіонів (Харков
Василь Радіонович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Демидівський район
Народна партія (Вінічук Володимир Дмитрович)
Партія регіонів (Панчук Микола Лук’янович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Радивилівський район
Партія регіонів (Бернацький Олег Васильович)
Народна партія (Ковальчук Петро Васильович – перший заступник голови, оскільки голова ради очолив РДА)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Сарненський район
Партія регіонів (Остапчук Анатолій Миколайович)
ВО «Батьківщина» (Драганчук Микола Миколайович)
Більшість у раді утворили опозиційні партії
Костопільський
Район
Народна партія (Коваль Сергій Євстафійович)
Балотувався від ВО «Батьківщина», вийшов з лав партії (Талащук Віктор Флорович)

Більшість утворена навколо Партії регіонів

Березнівський район
Позапартійний, депутат районної ради від Партії регіонів (Мельник Ігор Павлович)
Народна партія (Лашта Віталій Іванович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Володимирецький район
Позапартійний, депутат районної ради від Партії регіонів (Ткачук Володимир Федорович)
«Наша Україна» (КовенькоВасиль Васильович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Дубровицький район
Партія регіонів (Придюк Анатолій Павлович)
Партія регіонів (Стрибулевич Леонід Федорович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Зарічненський район
Партія регіонів (Федюшко Надія Петрівна)
Партія регіонів (Доронін Олександр Васильович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
Рокитнівський район
Партія регіонів (Власик Іван Сергійович)
Партія регіонів (Грущак Микола Миколайович)
Більшість утворена навколо Партії регіонів
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
Примітки
 
Рівне
Позапартійний, балотувався від «Всеукраїнського патріотичного союзу» (ВолодимиЄвгенович Хомко)
Позапартійний, обраний від ВО «Батьківщина» (Грещук Андрій Васильович)
Більшість створена навколо міського голови, зокрема, завдяки переходу до неї двох депутатів від опозиційного ВО «Батьківщина». У підсумку один з них, зокрема, Андрій Грещук був обраний секретарем ради.
Дубно
Позапартійний, балотувався від ВО «Батьківщина» (Антонюк Василь Михайлович)
«Фронт Змін» (Березовський Павло Павлович)
Більшість консолідована з міським головою
Острог
Позапартійний, балотувався від «Сильної України» (Шикер Олександр Федорович)
ВО «Батьківщина» (Добровольський Микола Володимирович)
Більшість створена на основі фракцій ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода», не консолідована з міським головою
Кузнецовськ
Позапартійний, балотувався від Української партіяї «Зелена планета» (Сергій Іванович Анощенко)
ВО «Батьківщина» (Куц Ігор Валерійович)
Більшість створена на основі фракцій ВО «Батьківщина», більшість знаходиться у гострій конфронтації з міським головою

Серед депутатів Верховної Ради є семеро осіб, які в тій чи іншій мірі мають відношення до Рівненської області. Всі семеро депутатів є уродженцями області. Троє народних депутатів є головами обласних організацій політичних партій (Віктор Матчук, Юрій Прокопчук, Микола Шершун), що позитивно впливає на інтенсивність їх зв’язку із регіоном. 

ПІБ депутата
Фракція/партійність
Зв'язок з областю
1
Гнаткевич
Юрій
Васильович
Член фракції «БЮТ-Батьківщина», член партії ВО «Батьківщина»
Уродженець області. Тривалий час живе і працює в Києві.
2
Кошин
Сергій
Мефодійович
Член фракції «БЮТ-Батьківщина», член партії ВО «Батьківщина»
Уродженець області. До обрання у ВРУ жив і працював в Рівненській області. У депутата в області працює громадська приймальня. Депутат має намір балотуватися до Верховної Ради по одному з виборчих округів Рівненщини.
3
Кульчинський
Микола
Георгійович
Член фракції «НУ-НС», член партії «Наша Україна»
Уродженець області. Тривалий час живе і працює в Києві.
4
Матчук
Віктор
Йосипович
Член фракції «НУ-НС», член партії «Наша Україна»
Уродженець області. Голова Рівненської обласної організації політичної партії «Наша Україна». Депутат має бізнес в області, йому належить ЗАТ «Реноме». У Віктора Матчука в Рівному працює громадська приймальня. Депутат активно бере участь у різних заходах, зокрема, проводить зустрічі зі студентством, бере участь у роботі круглих-столів.
5
Прокопчук
Юрій Володимирович
Член фракції «БЮТ-Батьківщина», член партії ВО «Батьківщина»
Уродженець області. Голова Рівненської обласної організації ВО «Батьківщина». Юрій Прокопчук доволі часто відвідує область, також, у депутата працює громадська приймальня.
6
Сулковський
Павло
Гнатович
Член фракції Партії регіонів, член Партії регіонів
Уродженець області. Тричі обирався до ВР. Два рази пройшов по списках Партії регіонів, один раз переміг по мажоритарній системі в одному з виборчих округів Рівненщини. До обрання народним депутатом жив і працював на Рівненщині. У депутата на Рівненщині працює громадська приймальня.
7
Шершун
Микола
Харитонович
Член фракції Народної партії, член Народної партії
Уродженець області. Голова Рівненської обласної організації Народної партії. Тричі обирався до ВР. Два рази з них перемагав на виборчих округах Рівненщини. В області у депутата працює громадська приймальня, часто з робочими візитами відвідує область, зокрема, Сарненський, Березнівський та Костопільський райони.

5. Аналіз медіа-ринку

На сьогоднішній день на Рівненщині видається понад 10 газет із загальнообласною сферою поширення.

Одним із найбільш впливових учасників ринку друкованих ЗМІ регіону є  «Видавничий дім «ОГО», до якого входять  газета «ОГО» та «Рівненська газета».  Засновником «Видавничого дому «ОГО» є місцевий медіамагнат, член партії «Єдиний Центр» Віктор Данилов.

Значною популярністю в регіоні користуються газети «Рівне вечірнє» (понад 21 тис. прим.) та «Рівне експрес» (понад 23 тис. прим.).  Обидва видання практикують розміщення платних матеріалів, але маркування «на правах реклами» не завжди застосовується.

Газета «Вільне слово» (тираж: понад 20 тис.) вважаються лояльною до Партії регіонів, оскільки 51% її статутного фонду володіє депутат Рівненської обласної ради від цієї політичної сили Мирослав Берташ.

Газета «Рівне-Ракурс» (тираж понад 19 тис.) вважається наближеною до міського голови обласного центру  Володимира Хомка. Головний редактор газети Любов Романюк на місцевих виборах 2010 року балотувалася до Рівненської міської ради від партії «Всеукраїнський патріотичний союз», список якої очолював Хомко.

Комунальними газетами Рівненської обласної ради та Рівненської міської ради є «Вісті Рівненщини» та «7 днів».  Як правило, усі депутатські фракції мають можливість висвітлювати свої політичні позиції на шпальтах цих видань.

На Рівненщині функціонує 5 телекомпаній, які за формою власності представлені так:

  • Державні телекомпанії (Рівненська ОДТРК, ТРК «Рівне-атом»);
  • Приватні телекомпанії («Телекомпанія «Рівне 1», ТРК «Дубно», кабельний мовник «Сфера-ТВ»).

Найвпливовішим каналом області є Рівненська ОДТРК, яка лояльно висвітлює діяльність місцевих органів влади.  У той же час, телеканал забезпечує присутність в ефірі й опозиційних політиків. Телеканал «Рівне 1», власником якого є член партії «Єдиний центр» Віктор Данилов, займає політично нейтральну позицію.

Кабельний телеканал  «Сфера-ТВ» є третім за впливовістю телеканалом області. Телемовник, який вважається близьким до ВО «Свобода»,  поступово розширює мережу мовлення на найбільші міста області.

У регіоні працює 4 інтернет-видання, два з яких («ТакеІнфо», «Рівненські новини») розпочали свою роботу лише у 2012 році. Перший і найвпливовіший інтернет-ресурс області – Рівненський інформаційний портал «ОГО», який засновано ТОВ «Видавничий дім «ОГО», має 10-11 тис. унікальних відвідувань в день.

Помічник народного депутата України Тараса Стецьківа (фракція НУНС) Андрій Андрощук є засновником та шеф-редактором порталу «Рівненські новини».

Портали «ТакеІнфо» та «4 влада» вважаються рівновіддаленими від різних політичних інтересів.

6. Електоральна інформація

Кількість виборців у Рівненській області станом на 31.03.2012 р. – 871 807 осіб. Найбільше виборців проживає у Рівному  – 190 268 осіб, найменше – в Острогу, де мешкає 10 411 виборців.

Найбільшим районом за кількістю виборців є Сарненський район (71 841), найменшим – Демидівський (11 689).

Явка виборців на парламентських виборах 2006 р. у Рівненській області становила 66,85%, на позачергових парламентських виборах 2007 року – 63,69%, у І турі президентських виборів 2010 року – 71,25%, під час ІІ туру – 73,76%. На місцевих виборах 2010 року до Рівненської обласної ради  явка виборців склала 56,58%.

7. Суспільне життя

За даними 2011 року кількість віруючих у Рівненській області між найбільшими релігійними конфесіями розділилася так: Українська Православна Церква (УПЦ) – 660 500, Українська Православна Церква – Київський Патріархат (УПЦ-КП) – 355 050, Всеукраїнський Союз Церков Християн Віри Євангельської П’ятидесятників – 57 500, Всеукраїнський Союз об’єднань Євангельських Християн-Баптистів – 15 400, Українська Автокефальна Православна Церква – 8 300, Незалежні релігійні громади Християн Віри Євангельської – 3 500, Римсько-Католицька Церква – 2 300, Українська Греко-Католицька Церква – 2 000 віруючих. Ще 7 тис. віруючих є представниками інших менш впливових релігійних конфесій.

У регіоні діє 870 православних храмів, монастирі – 20, костелів – 9, молитовних будинків – 417, синагог – 2.

У Рівненській області зареєстровано більше 500 громадських організацій. Серед незалежних громадських організацій найвищу активність проявляють Громадянська мережа ОПОРА, Комітет виборців України, Фундація регіональних ініціатив, ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань».

Достатньо потужно в регіоні представлені громадські організації, які пов’язують свою діяльність із окремими політичними силами. Зокрема, «Батьківщина молода» (молодіжне крило ВО «Батьківщина»), «Студентська Свобода» (молодіжне крило ВО «Свобода»), «Молодіжний УДАР» (молодіжне крило партії «УДАР»), «Молоді регіони» (молодіжне крило Партії регіонів), «Демократичний Альянс» (молодіжне крило партії «Демократичний Альянс»).

У Рівненській області при органах влади в області створені та діють різноманітні консультативно-дорадчі органи. Зокрема, в області створено 19 громадських рад, зокрема: 17 при місцевих органах виконавчої влади та дві ради при виконавчих комітетах місцевих рад (Рівне та Острог). Найчисельніша громадська рада створена при Рівненській облдержадміністрації, до її складу увійшов 51 представник інститутів громадянського суспільства.

Незалежне громадське спостереження на виборах народних депутатів України у Рівненської області традиційно будуть проводити Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Новим суб’єктом на цьому полі може стати Волинський ресурсний центр, який у складі Коаліції виборчих ініціатив «ДЗВІН» теж має набір проводити спостереження за виборчим процесом.

8. Джерела отримання інформації:

http://rv.ukrstat.gov.ua/

http://goo.gl/RR4RG

http://rv.ukrstat.gov.ua/

http://www.dcz.gov.ua/rov/control/uk/statdatacatalog/list

http://www.komo.ua/ukr/dubno/

http://goo.gl/hwG5y

http://www.rakurs.rovno.ua/info.php?id=11776

http://goo.gl/X3cCQ

http://www.rakurs.rovno.ua/info.php?id=4147

http://goo.gl/TI4MI

http://www.rodyna-tm.com.ua/company/

http://www.rv.gov.ua/sitenew/main/ua/249.htm

http://www.rv.gov.ua/sitenew/sarnensk/en/1174.htm

http://who-is-who.com.ua/bookmaket/rovno/5/45.html

http://who-is-who.com.ua/bookmaket/ecology2008/6/133.html

http://blogs.pravda.com.ua/authors/nayem/4dde173e32b28/

http://www.rivnepost.rv.ua/showarticle.php?art=029718

http://rakurs.rovno.ua/info.php?id=1002

http://goo.gl/a0Bt7

http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2006/w6p001

http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2010/WP0011

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/iug/2008_18/krajez18-3.pdf

http://oblrada.rv.ua/rubric170/46/

http://ogo.ua/dossier/polituku/shershun

http://ogo.ua/dossier/vlada/matchuk

http://ogo.ua/dossier/polituku/koshun

http://www.dovidka.com.ua/user/?code=40289

 pdf Завантажити повний текст