З листопада 2010 по липень 2011 року у місті Кременчук представництвом Всеукраїнської громадянської мережі «ОПОРА» проводився громадський моніторинг періоду після виборів до міської ради 2010 року. Моніторинг було зосереджено на питаннях практичних дій, спрямованих на виконання виборчих обіцянок депутатським корпусом новообраної ради, міським головою, відкритості влади до взаємодії з громадою та громадськими об’єднаннями, кадрового переформатування владних інституцій.

До Кременчуцької міської ради було обрано 60 депутатів, вибори відбулися як за партійними списками, так і по всіх одномандатних виборчих округах. За результатами виборів до місцевої ради було обрано велике представництво партії «Батьківщина», міським головою став представник цієї партії Олег Бабаєв. «Батьківщина» отримала 17 місць, що лише на 1 менше від Партії регіонів, яка завжди отримувала більшість голосів на виборах різних рівнів по Кременчуку.

Перша сесія міської ради пройшла у три пленарні засідання 12, 23 листопада та 2 грудня. За результатами засідань було сформовано виконавчий комітет та розподілені керівні посади в органах ради. Кадрові зміни, які відбулися у владних кабінетах, свідчать про те, що винесенню пропозиції щодо тієї чи іншої кандидатури передував процес політичних домовленостей та переговорів. Міським головою було подано пропозицію щодо шістьох заступників і лише троє з них були представниками «Батьківщини», двоє заступників представляли Партію регіонів. Депутат від цієї ж партії став і секретарем міської ради, що не було б можливим без підтримки депутатів з «Батьківщини». «Регіонали» отримали і посади голів у таких ключових депутатських комісіях, як Комісія з питань бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку, Комісія з питань житлово-комунального господарства та управління комунальною власністю, Комісія з питань регламенту, забезпечення законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування.

Для забезпечення більш злагодженої та конструктивної співпраці міською радою було створено Президію міської ради. До її складу увійшли міський голова, секретар міської ради, голови постійних депутатських комісій та голови політичних фракцій.

Представники як «Батьківщини», так і Партії регіонів, які сумарно складають 35 голосів з 60, з великої кількості питань знаходять консенсус, за шість місяців роботи ради не спостерігалося дебатів на політичному ґрунті. Найбільшої критики  за свої дії міська влада зазнає від фракції «Рідне місто», яка провела до ради 12 депутатів, вісім з яких на мажоритарних округах. Опозиційними до міського голови є представники Комуністичної партії України, але їх колектив складається лише з двох депутатів, що потрапили до міської ради за результатами пропорційної частини, ця політична сила мало в чому впливає на результати голосування. Інші міські депутати, представники різних політичних сил потрапили до міської ради не в достатній кількості для формування фракцій, не об’єдналися у депутатські групи та ухвалюють рішення  ситуативно, не керуючись політичними мотивами.

Місто Кременчук після місцевих виборів 2010 року отримало кардинально нову команду керівників. У новосформованій міській раді є представники десяти політичних сил, найвпливовіші та найчисельніші фракції Партії регіонів - 18 депутатів, «Батьківщини» - 17 депутатів, «Рідне місто» - 12 та «Фронт змін», які провели до ради лише 4 депутати, але за регламентом міської ради, також отримали право сформувати свою фракцію.

Громадський моніторинг у Кременчуці базується на основі систематичного спостереження за роботою депутатів на сесіях, засіданнях депутатських комісій, у фракціях та дозволяє зробити такі висновки:

  • Не спостерігається стійкого політичного конфлікту між більшістю  депутатського корпусу та міським головою, що почасти сприяє  реалізації передвиборних зобов’язань.
  • Формат змішаних виборів на місцевому рівні позитивно вплинув на депутатську дисципліну Кременчуцької міської ради, адже відсоток відвідуваності пленарних засідань складає 85, 9.
  • Рівень прозорості діяльності міської влади є недостатнім на даний момент, на що впливають і технічні чинники, як, наприклад, відсутність оновленого Інтернет-ресурсу. Доступ громадян до обговорення проектів рішень міської ради та виконавчого комітету є мінімальним. Зміна цього параметру роботи міської влади буде однією з основних рекомендацій громадських спостерігачів ВГМ «ОПОРА» за результатами громадського моніторингу у місті Кременчук.

pdf Завантажити повний текст