У жовтні 2010 року в Одесі було обрано новий склад міської ради та нового мера. Так, більшість в раді становить фракція Партії Регіонів, міський голова та секретар ради також є членами Партії Регіонів. Половину депутатських мандатів ділять між собою 6 партій в таких пропорціях: партія «РОДИНА» – 15, «Сильна Україна» – 12, «Фронт Змін» – 11, Компартія України – 4, «Батьківщина» – 4, «Зелена Одеса» – 3.

Чітка структура Партії регіонів та існуючий негласний конфлікт інтересів між мером та фракцією в міській раді вказують на високий рівень заполітизованості відносин у раді, оскільки абсолютна більшість дозволяє Партії регіонів широкий спектр дій.

Рівень прозорості та відкритості міської ради та міського голови можна оцінити як недостатній. Мер дає коментарі лише на сесіях міськради, коментарі від чиновників можна отримати тільки через узгодження з Управлінням інформації, населення та ЗМІ відчуває помітний брак інформації щодо діяльності міської влади.

Роблячи висновки щодо ситуації в місті в результаті громадського моніторингу, варто відмітити таке:

  • Відсутність фактичної опозиції та  потужне представництво Партії регіонів у міськраді призводить до фактичного «правління» однієї партії в місті.
  • Закритість влади від преси та вкрай скута реакція на заклики громадськості говорить про небажання влади налагоджувати діалог з одеситами.

 pdf Завантажити повний текст