У Чернівцях головні редактори чотирьох друкованих видань розповсюдили заяву, в якій звинувачують крайову владу у застосуванні медійного адміністративного ресурсу, який полягає у «витискуванні грошей на провладні ЗМІ, позбавляючи громадян демократичного вибору – свободи слова». Підписанти заявляють: «що останнім часом на Буковині складається загрозлива ситуація щодо вільного доступу громади краю до незалежних ЗМІ. Через тиск з боку владних структур громадянам краю під підпис у «Відомостях про зарплату» нав’язуються відомчі видання («Крайова освіта» та «Здоров’я Буковини»), а також ті друковані органи, засновниками чи співзасновниками яких є місцеві ради та адміністрації». У Чернівецькій області в кожному районі є газета, засновником якої є районна державна адміністрація, таких нараховується 11.

Редактори наголошують, що в області «доводяться плани і розпорядки на передплату до керівників державних і комунальних структур та навіть суб’єктів господарювання.»

Заяву підписали 5 головних редакторів області: «Буковина» – Анатолій Ісак, «Час» - Петро Кобевко, «Версії» - Людмила Чередарик, «Буковинське віче» - Віра Китайгородська, «Погляд» - Володимир Бобер.

Окрім цього, в обласному центрі 26 квітня на черговій сесії, Чернівецька міська рада виділила 350тис.грн. з цільового фонду соціально-економічного розвитку міста на безкоштовну передплату газети «Чернівці» соціально незахищеним громадянам міста. Що становить 15 тисяч примірників, в той час, коли сумарний тираж газети за травень місяць становить 10 тис. примірників. Засновником останньої є Чернівецька міська рада. І на шпальтах останньої постійно та широко висвітлюється діяльність секретаря Чернівецької міської ради від Партії Регіонів Віталія Михайлішина, який проводить широку агітаційну кампанію в місті напередодні парламентських виборів 2012.

Також, останні два роки, в порівнянні з попередніми, спостерігається нерівномірне розподілення коштів між обласними ЗМІ з обласного бюджету в рамках договорів та угод про висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Найбільше коштів отримує лояльна до влади газета «Свобода слова», яка виходить і румунської мовою під ім’ям «Libertatea cuvantului». В 2011 році вона  отримала 55,4тис.грн., тоді як наступна за нею газета «Zorile Bukovine» отримала 22,9тис.грн. У цьому році газета «Свобода слова» станом на 1 травня теж отримала найбільше коштів 16,3тис.грн.

За коментарями звертайтесь:
координатор громадського спостереження
в Чернівецькій області
063 628 67 71

Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.