У Кіровоградській області діє проект під патронатом голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Ларіна та депутатів від Партії регіонів під назвою «Стоп радон!», який не має аналогів в інших областях України. Зі слів організаторів проекту, його ціль — контроль рівня небезпечного газу та зниження кількості онкологічних захворювань.

Організаторами проекту заявлено, що у рамках проекту у всіх освітніх та медичних закладах області встановлено ледве не 2 000 спеціальних датчиків (радонолізаторів), які протягом місяця накопичували інформацію про вміст радону в приміщеннях. Із повідомлення першого заступника голови Кіровоградської обласної ради Олександра Шаталова (член Партії регіонів — керівник виборчого штабу у Кіровоградській області), для забезпечення необхідної кількості пристроїв для вимірювання рівня концентрації радону у приміщеннях, Кіровоградська область викупила всі пристрої, які були наявні у вільному продажу на території України.

Учням шкіл області був проведений організований єдиний урок здоров’я у рамках регіонального проекту «Стоп радон!», на якому вони прослухали ознайомчу лекцію про вплив радону на організм людини та про необхідність проведення контролюючих вимірів його рівня. Для проведення лекцій були запрошені спеціалісти з хімії, біології, географії, а також лікарі та будівельники.

Партія регіонів інтенсивно піарить проект «Стоп радон!», а відповідно і свою політичну партію. Так, по Кіровоградському регіону в місцях масового скупчення людей та по поштовим скринькам жителів області розповсюджуються буклети ознайомчого характеру про проект «Стоп радон!» та наміри «Партії регіонів» в обличчі обласної влади. «Цей буклет потрапив у кожну поштову скриньку», — підкреслив регіонал Олександр Шаталов.

Протягом місяця датчики накопичували інформацію про рівень радону у повітрі. Потім їх вилучили та передали на дослідження до Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва. 24 травня були оголошені попередні результати вимірювань. Оприлюднені на офіційному сайті проекту статистичні дані свідчать про завищення рівня радону у більшості перевірених приміщень.

Зараз планується реалізація наступного етапу проекту, під час якого буде виміряний рівень радону у воді.

За офіційними даними проект «Стоп радон!» фінансується за кошти спонсорів: народних депутатів України від Партії регіонів — Станіслава Березкіна та Олександра Єдіна, депутатів Кіровоградської обласної ради — Віталія Грушевського (член Партії регіонів), Андрія Бродського (член партії «Сильна Україна» ), Анатолія Кузьменка (член Народної партії) та Кіровоградського обласного благодійного фонду «Розвиток Кіровоградщини», який підпорядковується Кіровоградській обласній державній адміністрації.

Але користь від дослідження, на яке залучено чималі кошти так і не зрозуміла багатьом мешканцям Кіровоградщини. На самому ж сайті проекту про це значиться: «Яка користь від досліджень? Після оприлюднення результатів комплексного дослідження відповідь ви знатимете точно. І тоді, керуючись цим знанням, зможете вберегти себе і тих, хто дорогий для вас, від впливу небезпечного газу радону».

Детальніше:
Євген Патруль
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Кіровоградській області
063 29 38 238
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.