Кіровоградська обласна організація Партії регіонів оприлюднила офіційну заяву щодо незаконності соціологічного дослідження з приводу популярності політичних сил серед громадян Кіровоградського регіону. Дослідження було проведено за участі Центру регіональних досліджень та регіонального інформаційного Інтернет-видання «Весь Кіровоград».

30 травня 2012 року були оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного в період з 21 по 27 травня 2012 року у Кіровограді. В опитуванні взяли участь 1500 респондентів, яким ставили по два питання: якби вибори до Верховної Ради відбувалися сьогодні, за яку б партію ви проголосували і кого б з наступних осіб ви обрали народним депутатом від м. Кіровоград?.

Опубліковані результати дослідження викликали значний резонанс як в суспільстві, зокрема й серед політичних кіл.

Результати опитування за першим питанням — «За яку партію Ви проголосували б, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися сьогодні?» — продемонстрували такі тенденції:Соціологічне опитування м.Кіровоград

Результати за другим питанням — «Якби вибори до Верховної Ради відбувалися сьогодні, кого б з наступних осіб ви обрали народним депутатом від м. Кіровоград?»:

Кіровоградська обласна організація Партії регіонів одразу відреагувала на публікацію, заявивши, що ще до офіційного старту передвиборчої кампанії на місцевих інтернет-сайтах, зокрема ресурсі «Весь Кіровоград», уже розпочалось поширення замовних недостовірних «соціологічних опитувань» з метою цілеспрямованих маніпуляцій громадською думкою.

Регіонали наголошують, що «чорні» PR-технології вже не вперше застосовуються напередодні виборів щодо Партії регіонів, як один із важелів впливу на електоральні симпатії.

За спостереженнями Громадянської мережі ОПОРА, інтернет ЗМІ Кіровоградщини є доволі рейтинговими джерелами інформації у порівнянні до друкованих. Особливо це стосується м. Кіровограда (округ №99), де майже половина мешканців міста має доступ до інтернету. Тому вплив таких досліджень на громадську думку є доволі впливовим і реакція Партії регіонів є прогнозованою, особливо після того, як новопризначений керівник штабу Партії регіонів Олександр Шаталов в своєму першому інтерв’ю безапеляційно заявив, що «рейтинг Партії регіонів в області є стабільно високим» та «кандидати від Партії регіонів випереджають своїх конкурентів на 15-20%».

Коментар головного редактора інтернет-видання «Весь Кіровоград» для Громадянської мережі ОПОРА: «Редакція не планує прибирати згаданий вами матеріал з наших сторінок, не зважаючи на заяви будь-яких політичних сил. У своїй роботі ми керуємося нормами демократії та свободи слова і визнаємо право будь-якої політичної сили, громадської організації, установи, підприємства чи громадянина висловлювати незгоду з тими чи іншими нашими матеріалами. Ми лише сподіваємося, що це все відбуватиметься у цивілізований спосіб».

Редакція газети переконана, що має достатньо підстав для публікації цього матеріалу. Більше того, вони продовжуватимуть серію таких досліджень і матеріалів.

Детальніше:
Євген Патруль
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Кіровоградській області
063 293 82 38
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.