Одночасно із виборами до Верховної ради 28 жовтня 2012 року у місті Херсоні планується провести місцевий референдум з приводу надання згоди на будівництво вантажного порту на березі Дніпра.

Ще у березні 2012 року Антонівський селищний голова Ігор Семенчев повідомив про наявність великого інвестиційного проекту – вантажного терміналу на березі Дніпра, біля селища Антонівка. Відповідно до концепції проекту порт має зайняти площу у 250 га, з частковим бетонуванням територій, що нині знаходяться під дзеркалом води. Для проведення будівництва доведеться знищити частину нижньодніпровських плавнів, а також знести один із найбільших човнових причалів області.

Проект викликав хвилю незадоволення серед населення.  Відповідно до досі чинного Закону України «Про всеукраїнський та місцевий референдум» 1991 року саме селищний голова відповідальний за реєстрацію ініціативної групи селищного референдуму, проте він відмовив ініціативній групі у реєстрації. Законодавство передбачає альтернативний спосіб призначення референдуму – за рішення відповідної ради. Оскільки Антонівка є частиною Херсону, депутати Херсонської міської ради від фракцій «Батьківщина», «Фронт змін» та КПУ внесли проект рішення про проведення міського референдуму.

Також проти будівництва виступив Херсонський міський голова В.Сальдо (Партія регіонів), в планах якого використаннях цих же земель під будівництво котеджів. Незважаючи на те, що плани міського голови розходяться з планами опозиції, яка прагне збереження зелених зон, така підтримка може призвести до позитивного голосування.

8 червня 2012 року на сесії Херсонської міської ради планується розглянути дане питання. У разі, якщо нічого не зміниться, питання має отримати майже одностайну підтримку депутатів. У такому разі одночасно із парламентськими виборами у місті Херсоні буде відбуватися місцевий референдум.

Детальніше:
Родіон Банар
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Херсонській області
095 626 09 78
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.