Напередодні виборів до Верховної Ради України політики та бізнесмени, які бачать себе у кріслах народних депутатів, почали винаходити різні способи, щоб сподобатися виборцям. Один із таких  – оголошувати конкурс проектів та надавати фінансову підтримку громадським ініціативам. В такий спосіб діяв і депутат Волинської обласної ради Сергій Мартиняк.

На думку місцевих політичних експертів, депутат облради, засновник Агропромислової групи «Пан Курчак» Сергій Мартиняк має певні плани щодо своєї участі у майбутній виборчій кампанії. Активна діяльність його благодійного фонду «Європейський вектор» на території районів Волинської області, що входять до складу 21-го виборчого округу з центром в місті Горохові, є цьому підтвердженням.

Політик досить довго займається благодійною діяльністю та підтримкою місцевих громад Турійського району – району, від якого його було обрано депутатом-мажоритарником до Волинської обласної ради на місцевих виборах 2010 року. Та в останні місяці бізнесмен розширив свою діяльність й на сусідні райони.

Тепер потенційний кандидат в нардепи вирішив змінити й формат роботи із виборцями і перейти до більш системних речей. Сергій Мартиняк виступив з ініціативою реалізації в п’яти районах Волинської області (Луцький, Горохівський, Рожищенський, Локачинський, Турійський – межі виборчого округу № 21) регіональної програми «Підвищуємо добробут громад». Реалізовувати цю програму має його благодійний фонд «Європейський вектор» спільно із Фундацією князів-благодійників Острозьких, які допоможуть навчити потенційних грантоотримувачів.

Згідно програми благодійний фонд Сергія Мартиняка оголошує конкурс мікро-грантів для сільських громад області. Так, ініціативна група, громадська організація чи навіть журналіст зможуть виграти у Фонду мікро-грант в розмірі 5 тисяч гривень для реалізації своєї ідеї, яка стосується сфери екології, створення закладів культури або громадської активності, проведення курсів фінансової грамотності тощо. Термін реалізації програми червень-грудень 2012 року, що хронологічно збігається зі строками виборчої кампанії до ВРУ.Волинь

Варто відзначити цікаву форму презентації цієї ініціативи, яка відбувалась 25 травня в місті Луцьку, оскільки на ній були застосовані незвичні для регіону способи підлеститися до журналістів. Так, представників ЗМІ пригощали коньяком та дарували флеш-карти із пам’яттю у 8 Гб, вартістю орієнтовно в 65 гривень.

На думку Волинського представництва Громадянської мережі ОПОРА політик в такий спосіб теж хотів «купити» журналістів, з тим щоб вони більш позитивно висвітлювати його діяльність. 

Детальніше:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
у Волинській області
067 416 50 86
 
Довідка
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.