На початку місяця Рівненське представництво Громадянської мережі ОПОРА презентувала результати дослідження ситуації із присвоєнням інформації обмежувального грифу «Для службового користування» у шести районах Рівненської області. Представники організації виявили ряд порушень.

За словами представників ОПОРИ, складається враження, що обмежуючи доступ до певної інформації, чиновники керувалися не законодавством, а власними потребами і переконаннями. Практично всі органи влади внесли в цей перелік інформацію, яка там не повинна бути через те, що вона носить інший тип обмеження, тобто є конфіденційною, або таємною.

Із 20 суб’єктів владних повноважень, роботу яких дослідила організація, 16 склали перелік відомостей службової інформації з порушеннями закону та перевищенням вимог щодо обмеження доступу до даних.

Найсерйозніші порушення зафіксовано в Дубенській районній державній адміністрації. Чиновники обмежили доступ до розпорядження голови РДА, яким визначили перелік службової інформації. Це повністю порушує норми законодавства. Коли представники ОПОРИ пояснили, що таке рішення протизаконне, посадовці надали організації додаток з переліком відомостей, які містять службову, і яким надається гриф «Для службового користування», однак, з самого розпорядження принципово відмовилися знімати гриф ДСК.

Щоб вирішити проблему незаконного обмеження доступу до службової інформації в Дубенській РДА представники мережі довели виявлені факти до відома головного уповноваженого з питань забезпечення доступу до публічної інформації Рівненської облдержадміністрації Микола Шустова. Також ОПОРА надіслала звернення до прокуратури з вимогою здійснити перевірку виявлених фактів та притягнути до відповідальності причетних до прийняття незаконного рішення посадовців.

«Минулого тижня ми отримали відповідь від Дубенської міжрайонної прокуратури, - розповідає представник ОПОРИ. – Документ яскраво довів, що правоохоронні органи не виконують покладених на них функцій. Замість того, щоб притягнути винних у порушенні законодавства посадовців до відповідальності, працівники прокуратури їх покривають».

Дубенська міжрайонна прокуратура підтвердила факт прийняття незаконного рішення. Більше того, правоохоронці повідомили, що документ, підписаний головою Дубенської РДА, був скасований за прямої вказівки з Рівненської облдержадміністрації.

«З однієї сторони ми домоглися скасування незаконного рішення, що свідчить про правильність наших дій і адекватну їх оцінку посадовцями. З іншої сторони нас бентежить факт відвертого покривання посадовців, що ці незаконні рішення приймають», - підсумовує представник ОПОРИ.

На думку представників мережі, облдержадміністрація та прокуратура мали б використати одержану інформацію не тільки для того, щоб виправити виявлені недоліки, але й для того, щоб притягнути винних осіб до відповідальності. На практиці, спеціалісти обласної адміністрації порекомендували скасувати рішення без будь-яких наслідків для осіб, що їх приймали. Працівники прокуратури, у покриванні дій голови районної адміністрації, пішли ще далі. Замість того, щоб реагувати на виявлені ОПОРОЮ порушення, вони відписали, що на час проведення перевірки порушень не виявили.

«Ми просили перевірити законність конкретного рішення і притягнути до відповідальності відповідальних за його прийняття осіб, - каже. – Натомість, працівники прокуратури відписують нам, що рішення щодо присвоєння грифу ДСК скасоване, а значить порушень не виявлено».